Pet therapy: Μία νέα μέθοδος θεραπείας για παιδιά με αυτισμό

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες αποδεικνύουν πώς τα κατοικίδια, εκτός από χαριτωμένα, είναι πολύ βοηθητικοί παρτενέρ θεραπείας. Ένας πληθυσμός που φαίνεται να επωφελείται από την θεραπεία με τη βοήθεια κατοικίδιων είναι τα παιδιά με αυτισμό.

Τα κατοικίδια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των γατών και των κουνελιών, φαίνεται πώς είναι σε θέση να βοηθούν τα αυτιστικά παιδιά στην κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Με ποιον τρόπο το κάνουν αυτό;

Τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στη ζωή τους. Από γλωσσική καθυστέρηση μέχρι αισθητηριακές διαταραχές (π.χ. μη ανοχή αφής συγκεκριμένων υφών/υλικών), τα άτομα με αυτισμό βιώνουν τον κόσμο διαφορετικά. Αυτό σημαίνει ότι συχνά δυσκολεύονται με καθημερινές δραστηριότητες που τα άτομα χωρίς αυτισμό θεωρούν απλές.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα κατοικίδια έχουν ηρεμιστική επίδραση στα παιδιά με αυτισμό.

Τα κύρια οφέλη της θεραπείας με κατοικίδια για ένα αυτιστικό παιδί είναι:

  • Η μείωση των επιπέδων άγχους
  • Η βοήθεια στη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων
  • Η βοήθεια στην μάθηση της έννοιας της ενσυναίσθησης και της ευθύνης
  • Η ενθάρρυνση της ανεξαρτησίας (το παιδί μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα να πηγαίνει σε νέα μέρη όταν συνοδεύεται από το ζώο του)
  • Η παροχή ρουτίνας, σταθερότητας και ασφάλειας

Τα μη λεκτικά παιδιά μπορούν να επωφεληθούν πολύ από την αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια. Εφόσον τα ζώα δεν μιλούν τη γλώσσα μας, κάνουν τα παιδιά να εξερευνήσουν τρόπους ώστε να αλληλεπιδράσουν μαζί τους. Αυτό έχει θετικό αποτέλεσμα τόσο στο δέσιμο μεταξύ παιδιού και ζώου, όσο και στην ανάπτυξη μη λεκτικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

Ειδικά οι σκύλοι, οι καλύτεροι φίλοι των ανθρώπων, είναι ιδανικοί παρτενέρ στο ταξίδι της ζωής με αυτισμό. Τους αρέσει να ευχαριστούν τους ιδιοκτήτες τους, είναι εξαιρετικά πιστοί και είναι και πολύ έξυπνοι! Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί τους θεωρούν το καλύτερο κατοικίδιο για ένα αυτιστικό παιδί.

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του pet therapy, οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν να πιέζουν το παιδί όταν είναι εξαιρετικά ταραγμένο. Πρόκειται για μια τεχνική που φέρνει ηρεμία στα αυτιστικά παιδιά κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης (tantrum). Το ίδιο ισχύει και για το γλείψιμο του σκύλου, που φαίνεται να έχει επίσης ηρεμιστική δράση σε τέτοιες στιγμές. Επίσης, οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να χρησιμοποιούν τα πόδια ή/και το σώμα τους ώστε να ανατρέψουν το παιδί να βλάψει τον εαυτό του. Αυτό είναι πολύ βοηθητικό για παιδιά που έχουν την τάση να προκαλούν βλάβες στο σώμα τους σε καταστάσεις συναισθηματικής έντασης.

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…