Ζωή με Κέφι
Η λέξη κέφι προέρχεται από την τουρκική “keyif” που σημαίνει ευθυμία. Οι ψυχολόγοι μιλάμε συχνά για ευχαρίστηση, επιθυμία, ικανοποίηση. Από την άλλοι οι άνθρωποι έρχονται στη θεραπεία για να ξαναβρούν ή και να αναζητήσουν το κέφι τους, τη χαρά στη ζωή τους που για διάφορους λόγους έχουν χάσει.
Δεν είναι και δύσκολο αν σκεφτεί κανείς πόσες ανατροπές έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο που επηρέασαν και επηρεάζουν τις ζωές μας. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την εργασία τους, ή αναζητούν μία νέα, άνθρωποι απομονώνονται και αποξενώνονται από τους γύρω τους, αρκετοί δεν τα βγάζουν πέρα ούτε με τις σχέσεις τους με τους συντρόφους τους. Κάποιες φορές οι ανατροπές είναι τόσο βαθιές που ο ίδιος ο άνθρωπος αναρωτιέται για την ίδια του την αυταξία. Σκεφτόμουν λοιπόν πώς ένας άνθρωπος μπορεί να βοηθηθεί και να αλλάξει την οπτική της δυσθυμίας σε ευθυμία;
Ξεκαθαρίζοντας ότι το παρόν άρθρο αναφέρει τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση τούτη σε περιπτώσεις δυσθυμίας που δεν έχει παγιωθεί σε μία χρόνια ψυχική διαταραχή ή κατάθλιψη.
- Είναι σημαντικό αρχικά να τονίσει κανείς την παροδικότητα της κακοκεφιάς δηλαδή να μείνει κανείς στο ότι όπως το κέφι χάνεται, έτσι μπορεί να ξαναβρεθεί. Μετά τη μπόρα βγαίνει το ουράνιο τόξο. Αυτό που αρκεί κανείς να θυμάται είναι ότι αυτή η μπόρα δεν θα κρατήσει για πάντα.
- Όταν κάποιος νιώθει να κατακλύζεται από τα αρνητικά αυτά συναισθήματα, ας σταματήσει για να μπορέσει να αναγνωρίσει ποια είναι αυτά και γιατί τα νιώθει τώρα. Συχνά δεν μπορούμε να συνδέσουμε από πού προέρχεται η κακοκεφιά μας και μένουμε μόνο στην κακή διάθεση. Σταματήστε πάρτε μια βαθιά ανάσα και αναλογιστείτε τι συνέβη ακριβώς τώρα. Όταν αναγνωρίσουμε τη ρίζα του «κακού» τότε μπορούμε να επιλέξουμε τι θα κάνουμε για αυτό.
- Όπως υπάρχουν και «τοξικοί» άνθρωποι, άνθρωποι που κλέβουν την θετική ενέργεια από τους άλλους, έτσι υπάρχουν και θετικοί άνθρωποι που η επαφή μαζί τους μπορεί να μας κάνει πιο αισιόδοξους. Η διάθεση είναι μεταδοτική. Το ίδιο κάνουμε άλλωστε κι εμείς για τους άλλους. Εντοπίστε πώς αυτό μπορεί να λειτουργεί και στη σχέση σας. Μήπως τείνουμε να είμαστε μονίμως λυπημένοι, θυμωμένοι κτλ. να εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά και εκεί να μένουμε.
- Ας είμαστε ρεαλιστές σε όλους συμβαίνουν δύσκολα πράγματα, όχι το ίδιο δύσκολα, αλλά όλοι περνάμε ο καθείς τα δικά του δύσκολα. Όταν μιλάμε με άλλους, ειδικά μεγαλύτερους σε ηλικία, αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε καλύτερα. Οι ανατροπές στη ζωή μπορεί να μας επιφυλάσσουν και αλλαγές που μπορεί να τις αξιοποιήσουμε και να τις κάνουμε δυνάμεις μας είτε σε προσωπικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορεί ναι να είναι το τέλος ενός κόσμου όπως εμείς τον ξέραμε, αλλά σίγουρα είναι η αρχή ενός άλλου.
- Δραστηριοποιηθείτε και Ενδιαφερθείτε. Η σωματική άσκηση, μία βόλτα στον ήλιο, η μουσική, η ενασχόληση με ένα ενδιαφέρον, η επαφή με τους άλλους ανθρώπους και η εμπλοκή σε ομάδες που έχουν κοινωφελείς σκοπούς, μπορούν αποδεδειγμένα να επιδράσουν θετικά στην ψυχική μας διάθεση.
- Θυμηθείτε ότι οι ίδιοι έχουμε την ευθύνη των συναισθημάτων μας, είναι όλα δικά μας και μπορούμε να τα ακούμε, να τα σεβόμαστε αλλά και να επιλέγουμε τι θα κάνουμε για αυτά. Αν ξέρω ότι με θλίβει το να είμαι σε μία σχέση, έχω την επιλογή να δω τι θα κάνω για αυτό. Μπορώ να επιλέξω να μείνω σιωπηλός, να μείνω και να δω τι θα κάνω με τον σύντροφό μου, ή να φύγω σιωπηλός ή και να φύγω αφότου έχω μιλήσει γι αυτό. Είναι δική μου επιλογή το τι θα κάνω με αυτό που νιώθω. Έτσι με αυτόν τον τρόπο επιλέγω και τα συναισθήματά μου, καθώς αν τα ακούσω και τα σεβαστώ και κάνω κάτι με βάση αυτό, σίγουρα θα νιώθω καλά και θα νιώθω καλά με τον εαυτό μου, ότι αξίζω.
Όπως το κέφι χάνεται έτσι και βρίσκεται… στην αγάπη και την φροντίδα του εαυτού μας, στην καλοσύνη, στη σχέση μας με τους άλλους, στην προσφορά και την ωρίμανσή μας μέσα στη ζωή.
Σταυρούλα Στυλ. Παπαδονικολάκη
Ψυχολόγος ΜΑ Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Τηλ. 694 7211 665
Email: info@psyathens.gr
Website: www.psyathens.gr