Zero Waste: ένα βήμα μετά την ανακύκλωση!

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Οπωσδήποτε οι περισσότεροι από σας ανακυκλώνετε. Στην Ελλάδα προσπαθήσαμε πολύ για να υιοθετήσουμε αυτήν την τόσο πολύτιμη για το περιβάλλον συνήθεια, αν και απέχουμε έτη φωτός από τις σχετικές διαδικασίες που ακολουθούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κάτι όμως κάνουμε κι εμείς κι αυτό είναι καλό. Το Zero Waste ή όπως μεταφράζεται η «μηδενική παραγωγή απορριμμάτων» όμως, είναι μια ακόμα ευκολότερη διαδικασία και αφορά τις καθημερινές μας συνήθειες, οι οποίες μετά από κάποιες μικρές αλλαγές μπορούν να συμβάλλουν σε έναν τρόπο ζωής που παράγει τα ελάχιστα δυνατά απορρίμματα.

Είναι πολλοί οι άνθρωποι παγκοσμίως που προσπαθούν να περιορίσουν το, με άλλα λόγια, περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ολόκληρο κίνημα με φανατικούς υποστηρικτές της συγκεκριμένης φιλοσοφίας που τους κάνει καλύτερους ανθρώπους.

Από την άλλη, γνωρίζοντας πόσο το πλαστικό και οι συσκευασίες μιας χρήσης έχουν απλουστεύσει τη ζωή μας, είναι σίγουρα δύσκολο να απαρνηθεί κανείς τις σύγχρονες ευκολίες και να αποφασίσει να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερα προϊόντα ή πράγματα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Η παγίδα όμως είναι ότι όλα αυτά είναι μεν μιας χρήσης, αλλά δεν είναι ανακυκλώσιμα.

Υπήρξαν όμως και άνθρωποι που για πολλά χρόνια δεν είχαν αυτού του είδους τις ανέσεις. Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε εμείς αυτοί που ευθύνονται για την περιβαλλοντική καταστροφή και δεν ήταν εκείνοι. Και ήρθε η ώρα να αντιστρέψουμε την κατάσταση προτού γίνει μη αναστρέψιμη.

Ο «εφιάλτης» της πλαστικής σακούλας

Εδώ και κάποιους μήνες στη χώρα μας η πλαστική σακούλα στα σούπερ μάρκετ και στα εμπορικά καταστήματα χρεώνεται. Ίσως οι λόγοι που αποφασίστηκε αυτό να μην είναι καθαρά περιβαλλοντικοί (δηλαδή για την προστασία του περιβάλλοντος, αφού οι περισσότερες σακούλες που κυκλοφορούσαν ήταν ήδη βιοδιασπώμενες), πάντως σε τελική ανάλυση στην προστασία του περιβάλλοντος συμβάλλει.

Παρόλα αυτά, είναι πολλοί αυτοί που επιμένουν να επιλέγουν να μεταφέρουν τα ψώνια τους σε πλαστικές σακούλες πληρώνοντας το αντίτιμο, το οποίο αν και ελάχιστο, αν υπολογιστεί σε ετήσια βάση δε βγάζει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Έστω λοιπόν, ότι σας αρέσει όλη αυτή η ιδέα του Zero Waste και αποφασίζετε να την εφαρμόσετε στη ζωή σας. Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για να ξεκινήσετε, ενώ στην πορεία θα ανακαλύψετε πολύ περισσότερες:

  1. Κάνετε μια λίστα με τι χρειάζεστε πραγματικά να καταναλώνετε και τι όχι καθημερινά. Δώστε έμφαση στα απλά: πείτε όχι στα καλαμάκια, στα διαφημιστικά φυλλάδια, στα πλαστικά ποτήρια για να πιείτε τον αγαπημένο σας καφέ και όταν πηγαίνετε για ψώνια, έχετε τις δικές σας τσάντες μαζί που θα τις έχετε αποκλειστικά για αυτή τη χρήση.

Στο εξωτερικό το συνηθίζουν εδώ και χρόνια, γιατί να μην το κάνετε κι εσείς; Βάλτε το νερό σας στο δικό σας παγούρι που θα το πλύνετε και θα το ξαναχρησιμοποιήσετε μετά, τον καφέ σας σε ένα θερμός ή σε ένα ποτήρι με καλαμάκι κατάλληλο να ξαναχρησιμοποιηθεί (στην αγορά κυκλοφορούν τέτοια για απεριόριστες χρήσεις με ενσωματωμένο μεταλλικό καλαμάκι).

  1. Μην αγοράζετε έτοιμα φαγητά ή συσκευασμένα σε πλαστικό τρόφιμα, πείτε όχι στο delivery που σας φέρνει μέχρι και πλαστικά μαχαιροπήρουνα και αξιολογήστε ακόμα και τα «αθώα» προϊόντα (πολύ χαρτί για το τίποτα, άφθονες χαρτοπετσέτες, χαρτομάντηλα, χαρτιά κουζίνας). Επιλέγετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις και λογαριασμούς ηλεκτρονικά για εξοικονόμηση χαρτιού.
  2. Θα καταλάβετε ότι τα καταφέρνετε όταν θα δείτε τον όγκο των σκουπιδιών σας να μειώνεται. Όταν συνηθίσετε στις μικρές αλλαγές, θα είστε πιο ευαισθητοποιημένοι και θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε μεγαλύτερες. Αρκεί να βάλετε τη φαντασία και το μυαλό να δουλέψουν και θα απορήσετε με το πόσα ακόμα από όλα αυτά που σας φαίνεται αδιανόητο να απαρνηθείτε θα σας φανούν παντελώς άχρηστα (είδη ρουχισμού, πλαστικά παιχνίδια κλπ).

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πλαστικό και πώς επιδρά η χρήση του στο περιβάλλον

______________________

  1. Ό,τι κι αν γίνει συνεχίστε να ανακυκλώνετε. Τουλάχιστον αυτά που δεν μπορείτε να αποφύγετε να αγοράζετε και είναι ανακυκλώσιμα (μπαταρίες, λάμπες, αλουμίνιο, χαρτί, ανακυκλώσιμα πλαστικά). Τέλος, ένα είδος «ανακύκλωσης» μπορούν να υποστούν και τα απορρίμματα από τα φρούτα και τα λαχανικά σας που θεωρούνται οργανικά σκουπίδια. Γίνονται απίθανο λίπασμα για τα φυτά στις γλάστρες σας!

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…