Ζεόλιθος: Το φυσικό detox του οργανισμού μας

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Οι ρίζες της λέξης ‘ζεόλιθος’, βρίσκονται στην αρχαιότητα, και η ακριβής ερμηνεία της είναι ‘πέτρα που βράζει’. Πράγματι, το ορυκτό αυτό, όταν θερμαίνεται αποβάλλει νερό, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μορφή του να είναι αναβράζουσα. Ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνει και αποβάλλει υγρά χωρίς μεταβολές στη σύστασή του τον κάνει να θυμίζει σφουγγάρι (πορώδες υλικό). Στην πραγματικότητα, οι ζεόλιθοι είναι κρυσταλλικά, αργιλοπυριτικά άλατα που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Οι ερευνητές, με αναζήτηση χρόνων, εντόπισαν τις ευεργετικές ιδιότητες του ζεόλιθου για την ιατρική, την οδοντιατρική, τη φαρμακολογία:

  • Επούλωση πληγών
  • Μείωση οξύτητας στο στομάχι
  • Καταπολεμά διάρροια και χοληστερίνη
  • Δρα ως αιμοκαθαριστικό
  • Συμβάλλει στη συγκρότηση εμφρακτικών υλικών στην οδοντιατρική

Η πιο σημαντική δράση του ζεόλιθου όμως, είναι η αποτοξινωτική.

Για την ακρίβεια, τοξίνες και βαρέα μέταλλα πλήττουν τον οργανισμό μας, καθώς μεταφέρονται από το αστικό περιβάλλον απευθείας στα μαλλιά μας, στα κόκαλα, στον εγκέφαλο, στους αδένες, ακόμα και στα νευρικά μας κύτταρα. Δηλαδή, ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το αργίλιο και πολλά ακόμα βαρέα μέταλλα ή τοξίνες, είναι υπαίτια για την εκδήλωση πολλών ασθενειών, και ο ζεόλιθος μπορεί να τα αποβάλλει από τον ανθρώπινο οργανισμό. Στην ουσία “φιλτράρει” τον οργανισμό, έτσι ώστε να διώξει τις ελεύθερες ρίζες από αυτόν. Οι ελεύθερες ρίζες, μπορούν να προκαλέσουν από πονοκέφαλο, μέχρι Aλτσχάιμερ και καρκίνο.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι πάσχοντες από ανοσολογική ανεπάρκεια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους καταναλώνοντας ζεόλιθο από το στόμα. Επομένως ο ζεόλιθος συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ευρύτερα.

Ένα είδος ζεόλιθου, ο κλινοπτιλόλιθος, βοήθησε στη μείωση όγκων καρκίνου, συνδυαστικά με χημειοθεραπεία, αλλά και σε καταστολή των συμπτωμάτων διάρροιας. Επιπλέον, έκανε το ph του ανθρώπινου οργανισμού περισσότερο αλκαλικό, άρα και τον οργανισμό περισσότερο ανθεκτικό σε εξωτερικές απειλές.

Ο ζεόλιθος πλέον προστίθεται σε ζωοτροφές, καθώς μια από τις ιδιότητές του είναι να απορροφά τις μυκοτοξίνες, οι οποίες είναι δηλητηριώδεις και προκύπτουν από την μη καλή συντήρηση των δημητριακών.

Όπως είπαμε, ο ζεόλιθος ‘φιλτράρει’ τις τοξίνες. Η κατανάλωση αλκοόλ, προκαλεί τοξίνες, επομένως τα συμπτώματα της μέθης μπορούν να μειωθούν με την μείωση των τοξινών. Ακριβώς αυτή είναι η δράση του ζεόλιθου. Όπως και το συκώτι, έτσι και αυτός, περιορίζει τα δεινά της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του ζεόλιθου για τον οργανισμό, είναι η επουλωτική δράση. Συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών και αυτό γιατί έχει ευεργετικές δράσεις και για το δέρμα, και πάλι λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Επιπροσθέτως, ανακουφίζει από εγκαύματα και από παθήσεις του δέρματος όπως πιτυρίδα για παράδειγμα.

Είναι γνωστό πως ο ζεόλιθος διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ή και να τα μειώνει. Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, ρυθμίζοντας την πίεση και τη λειτουργία των αρτηριών. Καταπολεμά ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, δηλαδή ρευματοειδείς, καθώς επίσης και νευρολογικές παθήσεις, όπως επιληψία, Πάρκινσον, ή Αλτσχάιμερ.

Σε 6 με 8 ώρες, ο ζεόλιθος έχει αποβληθεί από τον οργανισμό μας. Οι παρενέργειές του μπορεί να είναι αφυδάτωση, μικρή ενόχληση στους μύες, μειωμένη ανοσολογική δραστηριότητα.

Σε γενικές γραμμές πάντως είναι ασφαλής, αφού έχει θεωρηθεί από ειδικούς, ασφαλής για εγκύους και για παιδιά.

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr