Ζάχαρη: Γλυκός πειρασμός με παρενέργειες

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή των γλυκών, αλλά πριν αφεθούμε σε αλόγιστες γαστριμαργικές απολαύσεις, ας δούμε κάποια συγκεντρωτικά στοιχεία για το τι μπορεί να προκαλέσει το βασικό συστατικό των γλυκών -η ζάχαρη- στον οργανισμό μας.

Η υγεία έχει πάντα προτεραιότητα, ειδικά αν συντρέχει κάποια αιτία. Η ζάχαρη αποτελείται χημικά από γλυκόζη και φρουκτόζη. Η γεύση της ζάχαρης είναι γλυκιά και εθιστική και τα οφέλη της δυστυχώς είναι πολύ λιγότερα από τις αρνητικές επιδράσεις που προκαλεί. Πόσοι είναι εκείνοι που καταφέρνουν εύκολα να αντισταθούν στα γλυκά και στη ζάχαρη;

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έχουν προκύψει από επιστημονικές έρευνες που αφορούν τις επιδράσεις διαφόρων διατροφικών συστατικών, στην υγεία του ανθρώπου η πολλή ζάχαρη, εκτός από τα κιλά που προσθέτει, επιδρά βιοχημικά στον οργανισμό και φαίνεται ότι προκαλεί ακόμη και κατάθλιψη, άγχος, στρες και άλλες δυσάρεστες παρενέργειες.

Ο δισακχαρίτης σακχαρόζη ή αλλιώς ζάχαρη, και κυρίως η φρουκτόζη, ενοχοποιούνται επίσης για πολλές από τις σύγχρονές επιδημίες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την εμφάνιση καρκίνων, νεφρικών δυσλειτουργιών, τον διαβήτη τύπου ΙΙ, την άνοια και το πρόωρο γήρας.

Μια διατροφή -όπως αποκαλύπτουν οι ειδικοί- που περιλαμβάνει σε βάθος χρόνου καθημερινή χρήση ζάχαρης, προκαλεί χημική ανισορροπία στον οργανισμό, αλλάζει κάποιες διεργασίες που επιτελούνται στον εγκέφαλο και εντείνει το άγχος που επιδρά αρνητικά σε κάθε λειτουργία του οργανισμού σε τέτοιο σημείο που μπορεί να αλλοιώσει σημαντικά και την συμπεριφορά.

Η εποχή των γλυκών ήρθε και ο γλυκός πειρασμός –η ζάχαρη- έχει την τιμητική της. Η συνετή κατανάλωση τους θα περιορίσει όλες τις παραπάνω παρενέργειες αφήνοντας μόνο την γλυκιά γεύση τους.

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.