Τα κατοικίδια ζώα θεωρούνται συχνά κάτι πολύ περισσότερο από έναν τριχωτό πιστό σύντροφο: Ένα ακόμη μέλος της οικογένειας! Τα οφέλη …
Υιοθετήστε ένα κατοικίδιο!
Ένα κατοικίδιο μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο όλο το κλίμα μέσα στο σπίτι. Τα παιδιά αγαπούν πολύ τα ζώα και η συμβίωση μαζί τους μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να έχει.
Αυτή η συμβίωση κάνει καλό
Τα παιδιά που ζουν με κατοικίδια έχουν υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, είναι πιο κοινωνικά, έχουν έντονη συντροφικότητα, είναι πιο δημοφιλή, μοιράζονται συναισθήματα και υλικά αγαθά, δε φοβούνται τις ευθύνες, προσφέρουν βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται και έχουν μειωμένη ένταση όταν βρίσκονται στο σπίτι.
Κάνει καλό και στην υγεία
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που συμβιώνουν με ζώα έχουν λιγότερες πιθανότητες για αλλεργίες και άσθμα, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζουν λιγότερες ασθένειες γιατί αποκτούν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.
Επίσης ο καθημερινός περίπατος που ίσως να χρειάστει να κάνει το παιδί με το σκύλο του, αλλά και το καθημερινό παιχνίδι μαζί του, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς
Τέλος, τα παιδιά μέσω της συνύπαρξής τους με ένα ζώο μαθαίνουν και κατανοούν στην πράξη τον κύκλο της ζωής ερχόμενα σε επαφή με το θάνατο και την απώλεια. Έτσι παίρνουν ένα μάθημα σκληρό, αλλά πολύ σημαντικό για τη ζωή τους.
Πότε λέμε ΟΧΙ στο κατοικίδιο;
Όσο κι αν επιθυμείτε εσείς και το παιδί κάποιο ζωάκι, αποφύγετε να υιοθετήσετε ένα:
● Αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι ή ταξιδεύετε σε μέρη που το κατοικίδιο δεν μπορεί να σας ακολουθήσει.
● Αν δεν έχετε χρόνο να φροντίσετε το σπίτι σωστά, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής.
● Αν ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες για τη διατροφή και την ιατρική περίθαλψη του ζώου.
● Αν πιστεύετε ότι μπορεί στο μέλλον να αλλάξετε γνώμη. Η απόφασή σου οφείλει να είναι δεσμευτική και όχι επιπόλαιη. Η εικόνα των αδέσποτων ζώων είναι θλιβερή.
Ορισμένοι βασικοί κανόνες
● Όταν πλησιάζεις ένα σκύλο ή μία γάτα να γονατίζεις ή να κατεβαίνεις χαμηλά έτσι ώστε να μη φαίνεσαι σαν γίγαντας.
● Ποτέ δεν αφήνουμε παιδιά μαζί με σκυλιά χωρίς επίβλεψη, όσο καλοπροαίρετα κι αν είναι τα κατοικίδιά μας.
● Τα παιχνίδια των παιδιών μας μπορεί να είναι αιτία τραυματισμού για το κατοικίδιό μας. Γι’ αυτό όταν αφήνουμε τα κατοικίδια μόνα τους στο σπίτι, τα περιορίζουμε σε χώρο που δεν έχουν πρόσβαση στα παιχνίδια των παιδιών.
● Δεν τους φωνάζουμε ούτε τα χτυπάμε. Εκπαιδευόμαστε για το πως πρέπει να τους μιλάμε για να μας ακούν και να έχουμε μία φιλική σχέση μαζί τους. Μη ξεχνάμε ότι και αυτά χρειάζονται αγάπη.
● Καθημερινή φροντίδα. Ελέγχουμε καθημερινά αν το ζωάκι μας έχει νερό και φαγητό και φροντίζουμε να είναι πάντα καθαρό.
Σκύλος ή γάτα;
Προτιμήστε ζωάκι που δε θα μένει σε κλουβί. Έτσι η επαφή του με την οικογένεια θα είναι πιο άμεση. Ο σκύλος και η γάτα είναι από τα πιο γνωστά κατοικίδια. Κυρίως ο σκύλος έχει γίνει ο νούμερο ένα φίλος και σύντροφος του ανθρώπου στο ζωικό βασίλειο και βοηθάει σε διάφορες εργασίες όπως η έρευνα και η διάσωση, η φύλαξη ή η καθοδήγηση ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Αλλά και οι γάτες, αν και πιο ανεξάρτητες έχουν λατρευτεί από πλήθος ανθρώπων ανά την υφήλιο. Η ανεξαρτησία τους σε συνδυασμό με την χαδιάρικη και παιχνιδιάρικη διάθεση, τις κάνει ακαταμάχητες. Τα παιδιά θα λατρέψουν τον σκύλο για το παιχνίδι, όμως η γάτα είναι αυτή που χρειάζεται λιγότερο περιποίηση.
Ηλικίες και κατοικίδιο
2 ετών και κάτω: Δεν συνίσταται ούτως ή άλλως η απόκτηση κατοικίδιου από νήπιο.
2-3 ετών: Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μερικές φορές μπορεί να αντιδράσουν απότομα απέναντι σε ένα κατοικίδιο γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν πότε ένα ζωάκι είναι ταλαιπωρημένο και κουρασμένο. Συμπεριφορές αναμενόμενες για την ηλικία αυτή.
4-5 ετών: Τα παιδιά χαϊδεύουν το ζώο, χωρίς όμως να εμπλέκονται σε στενότερη σχέση.
6 ετών και άνω: Τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν πιο στενή και τρυφερή σχέση με το κατοικίδιό τους. Παρόλο που δεν υπάρχει “ιδανική ηλικία” για την απόκτηση ενός κατοικίδιου, αυτή η ηλικιακή φάση μοιάζει η καλύτερη.
Σκεφτείτε μόνο πόσα αδέσποτα ζωάκια, που χρειάζονται φροντίδα, υπάρχουν καθημερινά στους δρόμους. Είναι θλιβερό! Κάντε την κίνηση μόνο αν είστε σίγουροι.