Χρόνιος πόνος, θα μάθεις να ζεις μ’ αυτόν

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Χρόνιος πόνος, θα μάθεις να ζεις μ’ αυτόνΓνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές συνθήκες που προκαλούν χρόνιο πόνο, όπως προβλήματα στην πλάτη, αρθρίτιδα, ημικρανίες και ούτω καθεξής. Φανταστείτε λοιπόν ένα άτομο που υποφέρει από πόνο για περισσότερο από 3 μήνες. Δυστυχώς, πάνω από 25 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο πόνο στις ΗΠΑ.

«Θα μάθεις να ζεις μ’ αυτόν» μου είχε πει ο γιατρός μου. Και έμαθα. Βλέπεις ο πόνος στο δεξί χέρι, ο οποίος προκλήθηκε από κάποια προεξοχή σε κόκαλο κάτι σαν ταινία, όπως απλοϊκά μου το είχε εξηγήσει τότε, θα με συνόδευε σε όλα τα χρόνια της ζωής μου. Και είχε δίκιο. Με συνοδεύει μέχρι σήμερα. Και με τα χρόνια άλλαξε, έγινε ένας με τον οργανισμό μου. Η επέκταση του χεριού μου. Αυτό που μπορώ να πω τελικά είναι ότι ο χρόνιος πόνος δεν είναι μόνο σωματικός, αλλά ένα συναισθηματικό ταξίδι.

Αν αγαπάς κάποιον που πάσχει από χρόνιο πόνο, πέρα από τη φυσική αίσθηση του πόνου, ακολουθούν 6 λόγοι για τους οποίους υποφέρουν περισσότερο απ’ όσο νομίζεις.

1. Ο χρόνιος πόνος είναι αόρατος

Περίπου το 96% των ασθενειών είναι αόρατες με την έννοια ότι δεν συνοδεύονται από εξωτερικά σημάδια, όπως ένα μπαστούνι ή αναπηρική καρέκλα. Κατόπιν, σπανίως συνοδεύεται από γκριμάτσες πόνου ή δάκρυα, καθώς έχει γίνει συνήθεια.

2. Οδηγεί σε κατάθλιψη

Το 25% έως 75% των ασθενείς με χρόνιο πόνο βιώνουν μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη. Εκτός του ότι λοιπόν νιώθουν έναν συνεχή πόνο, πολλές φορές διακόπτουν καθημερινές δραστηριότητες όπως συναναστροφές με φίλους και τον αθλητισμό. Είναι ένας φαύλος κύκλος που επηρεάζει αρνητικά τη θεραπεία του πόνου. Συνεπώς, είναι σημαντικό να επιδιώκουν να δίνουν νόημα σε κάθε στιγμή της ζωής τους.

3. Κατηγορούν τον εαυτό τους

Χρόνιος πόνος, θα μάθεις να ζεις μ’ αυτόνΥπάρχει η προσδοκία ότι κάποια στιγμή θα συνηθίσουν τον πόνο με τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσε κανείς να συνηθίσει ένα μπαστούνι. Μερικές φορές, θέλουν να πολεμήσουν τον πόνο και, αν αποτύχουν, κατηγορούν τους εαυτούς τους με την αιτιολογία ότι δεν εργάζονται αρκετά σκληρά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτο-απέχθεια και αισθήματα ενοχής επειδή δεν μπορούν να ζήσουν τη ζωή με τον ίδιο ρυθμό όπως οι φίλοι και η οικογένειά τους.

4. Ο αόρατος Γολγοθάς

Οι άνθρωποι συχνά υποτιμούν τον χρόνιο πόνο. Σε συνδυασμό με τον χρόνιο πόνο που είναι μία αόρατη ασθένεια, μπορεί να ακούν συχνά τη φράση «δεν είσαι άρρωστος» ή «δεν μπορεί να είσαι τόσο άσχημα».

Είναι εκπληκτικά δύσκολο να φανταστεί κανείς τον πόνο που διαρκεί κυριολεκτικά κάθε ημέρα. Γι’ αυτό λοιπόν εκφράσεις του τύπου «θα το ξεπεράσεις» κρίνονται ακατάλληλες, ενώ υπάρχει κίνδυνος τα άτομα να κλείνονται περισσότερο στον εαυτό τους.

5. Είναι εξουθενωτικός

Ο χρόνιος πόνος απαιτεί πολλή ενέργεια. Είναι σαν να έχεις τέσσερα σκασμένα λάστιχα και μισή δεξαμενή πετρελαίου στην αρχή ενός ταξιδιού. Ως αποτέλεσμα αυτού, μπορεί να χρειαστεί να ακυρώνουν σχέδια στο τέλος της ημέρας. Αγαπώντας κάποιον με χρόνιο πόνο σημαίνει ότι πρέπει να μειώσετε τις απαιτήσεις σας ως προς τη συμμετοχή του σε διάφορα γεγονότα.

6. Εκτιμούν την υποστήριξή σας

Όσοι πάσχουν από χρόνιο πόνο αισθάνονται μοναξιά και απελπισία. Η σχέση μεταξύ ενός ατόμου με τον πόνο του είναι δυναμική. Αυτό μπορεί να αλλάξει από την απάθεια μέχρι την απογοήτευση ή την απελπισία με την πάροδο του χρόνου. Οι αλλαγές βέβαια διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και η κάθε προσέγγιση είναι μοναδική.

Οι αρρώστιες πάνε στους ανθρώπους, σωστά; Αρκεί μόνο να γινόμαστε πιο δυνατοί και να μην απογοητευόμαστε. Εγώ απλώς θα συνεχίσω να γράφω με το δεξί μου χέρι!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…