Χρήσιμες Συμβουλές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής
Πόσες φορές αναρωτιόμαστε γιατί δεν πέτυχε το φαγητό ή το γλυκό μας; Το ετοιμάσαμε με τόσο κόπο, όρεξη και κέφι και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Οι 3 οδηγίες παρακάτω θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε ατυχήματα και τυχόν αποτυχίες. Έτσι θα έχετε πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να σπαταλάτε υλικά ή πολύτιμο χρόνο. Πάνω από όλα όμως χωρίς να απογοητεύεστε!
Συμβουλή 1η
Το σωστό μέτρημα των υλικών. Η επιτυχία των παρασκευασμάτων μας εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από το σωστό κι ακριβές μέτρημα των υλικών μας. Αυτό πρέπει να γίνεται με κανονικό φλυτζάνι τσαγιού χωρητικότητας 225 γραμμαρίων υγρού. Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από ειδικά φλυτζάνια μεζούρες με υποδιαιρέσεις. Για τα υγρά υλικά προτιμήστε γυάλινα ή διάφανα πλαστικά. Για τα στερεά υλικά υπάρχουν σετ από 4 φλυτζάνια. Σε αυτά το υλικό φτάνει έως τα «χείλη» και κόβεται κοφτά με το μαχαίρι. Προσοχή η ποσότητα σε γραμμάρια διαφέρει από το φλυτζάνι των υγρών. Ένα φλυτζάνι αλεύρι για παράδειγμα ισοδυναμεί με 120 γραμμάρια περίπου. Επίσης υπάρχει το σετ με τα 4 κουτάλια μέτρησης. Σούπας, τσαγιού, καθώς και 2 μικρότερα που παίρνουν το 1/2 και το 1/3 από ένα κουταλάκι του τσαγιού. Μια άλλη χρήσιμη λύση είναι να μετράμε τα υλικά μας με ειδική ζυγαριά.
Συμβουλή 2η
Η σωστή χρήση του φούρνου μας. Στους σύγχρονους φούρνους υπάρχουν πολλές λειτουργίες κι ευκολίες που συνήθως αμελούμε να ανακαλύψουμε. Καλό είναι να αφιερώσουμε χρόνο μελετώντας το εγχειρίδιο λειτουργίας του φούρνου μας και να προσέχουμε τη θερμοκρασία στην οποία τον ρυθμίζουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη σωστή προθέρμανση του φούρνου. Όλα σχεδόν τα φαγητά και γλυκίσματα πρέπει να μπαίνουν σε ζεστό και σωστά προθερμασμένο φούρνο ανάλογα με τη συνταγή. Τα περισσότερα φαγητά και γλυκά ψήνονται σε μέτριο φούρνο και ορισμένα σε δυνατό. Άλλα πάλι θέλουν χλιαρό φούρνο.
Συμβουλή 3η
Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου μας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ειδικά όταν έχουμε μέσα παρασκεύασμα που πρέπει να φουσκώσει όπως κέηκ, τσουρέκι, μπισκότα ή σφολιάτα. Το ψήσιμο στο φούρνο χωρίζεται σε δύο χρόνους. Τον πρώτο χρόνο το παρασκεύασμα φουσκώνει και στερεοποιείται. Αν ανοίξουμε το φούρνο το θα ξεφουσκώσει από το ρεύμα αέρα που θα εισχωρήσει με το άνοιγμα της πόρτας.