Χοληστερίνη (τι πρέπει να προσέχετε)

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο θα πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας θέλοντας και μη. Ειδικά η χοληστερίνη είναι ένα βασικό ζήτημα που θα πρέπει να σκεφτόμαστε ως προς τη διατροφή μας, ανεξάρτητα αν είμαστε πολύ αδύνατοι και νομίζουμε ότι δεν κινδυνεύουμε. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται για υψηλή χοληστερόλη.

  • Περιορίστε τα κορεσμένα λίπη και έλαια, όπως το βούτυρο, το μπέικον, το λαρδί, το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε μαργαρίνη ή φυτικά έλαια, όπως λάδι από ελαιοκράμβη ή κράμβη.
  • Αποφύγετε trans λιπαρά ή μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Αυτά τα έλαια περνούν από μια διαδικασία που τα καθιστά στερεά. Βρίσκονται σε μερικές σκληρές μαργαρίνες, σνακ κράκερ, μπισκότα, τσιπ και λιπαρά.
  • Περιορίστε τα λιπαρά κρέατα όπως το corned beef, pastrami, τη μπριζόλα, το αλεσμένο κρέας, τα hot dogs, το λουκάνικο, το μπέικον και τα επεξεργασμένα κρέατα. Επίσης, περιορίστε τα κρέατα των οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά. Αντικαταστήστε με κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς δέρμα, άπαχο βοδινό, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και ψάρι. Δοκιμάστε μερικά βασικά πιάτα χωρίς κρέας, όπως φασόλια, μπιζέλια, ζυμαρικά ή ρύζι.
  • Περιορίστε το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια σε όχι περισσότερο από δύο μερίδες ή 5 oz (140 g) την ημέρα. Θυμηθείτε ότι μια μερίδα είναι περίπου το μέγεθος μιας τράπουλας καρτών παιχνιδιού.
  • Περιορίστε τους κρόκους αυγών.
  • Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν περισσότερο από 1% λίπος γάλακτος. Αυτό περιλαμβάνει την κρέμα γάλακτος, τα περισσότερα τυριά και τις κρέμες γάλακτος καφέ ή τα φρυγμένα φρούτα (που περιέχουν συχνά καρύδα ή φοινικέλαια). Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε γάλα χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (λίπος 0% έως 1%) και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυριά.
  • Περιορίστε τα κράκερ, τα σνακ, τα muffins, τα ψωμιά, τα κρουασάν και τα κέικ που παρασκευάζονται με κορεσμένο ή υδρογονωμένο λίπος, ολόκληρα αυγά ή πλήρες γάλα. Δοκιμάστε τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ψημένα προϊόντα.
  • Αντί να χρησιμοποιείτε βούτυρο ή μαργαρίνη στο ψωμί, δοκιμάστε να αλείψετε ελάχιστο ελαιόλαδο.
  • Αποφύγετε γρήγορα φαγητά όπως χάμπουργκερ, πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο και tacos. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε ολικό λίπος, όσο και σε κορεσμένα λιπαρά . Όταν τρώτε έξω, επιλέξτε ψημένα σάντουιτς ή κοτόπουλο χωρίς δέρμα, σαλάτες με σάλτσα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τρόφιμα που δεν τηγανίζονται.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr