Χοιρινό ψητό με κάστανα

Συντάκτης: Κώστας Περίκος

Χοιρινό ψητό με κάσταναΑνοίξαμε το συνταγολόγιο και επιλέξαμε για εσάς το μενού της ημέρας. Επιλέξαμε ένα πλούσιο γεύμα σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Σας προτείνουμε, λοιπόν, μία συνταγή εύγεστη και αγαπημένη μικρών και μεγάλων. Χοιρινό ψητό με κάστανα ορκίζονται να απογειώσουν τις αισθήσεις σας.

Υλικά

800 γρ. κόντρα χοιρινό χωρίς κόκαλο

3 κ. σ. λάδι

2½ κ. σ. βούτυρο

1 κλαράκι δεντρολίβανο

1 σκελίδα σκόρδο

1 φλ. μαυροδάφνη

1 φλ. ζωμό βοδινού

Αλάτι και πιπέρι

16 μεγάλα κάστανα

2 κ. σ. βούτυρο

6 κ. σ. κρέμα γάλακτος

Λίγη κανέλα σκόνη

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένετε καλά το κρέας, το σκουπίζετε και το δένετε με σπάγκο για να μην χάσει το σχήμα του.
  • Το τοποθετείτε πάνω σε ένα μεγάλο τηγάνι μαζί με το βούτυρο, το λάδι, το σκόρδο και το δεντρολίβανο και το σοτάρετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει από όλες τις μεριές.
  • Αφαιρείτε το σκόρδο, σβήνετε με το ζωμό και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
  • Στη συνέχεια το τοποθετείτε σε πυρίμαχο σκεύος σε μέτριο, προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C και ψήνετε για 1 περίπου ώρα γυρίζοντας τακτικά το κρέας και περιχύνοντάς το με τα υγρά του ψησίματος.
  • Αν χρειαστεί, προσθέτετε έξτρα ζωμό ή νερό για να μην μείνει το κρέας στεγνό.
  • Ετοιμάζετε τη γαρνιτούρα με τα κάστανα: Τα ζεματίζετε για λίγα λεπτά και τα ξεφλουδίζετε από τις δύο φλούδες τους.
  • Τα βάζετε να βράσουν για 1 ώρα σε αλατισμένο νερό για να μαλακώσουν και τα στραγγίζετε καλά.
  • Τοποθετείτε σε χαμηλή φωτιά ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο, το ζεσταίνετε και μόλις λιώσει προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, λίγη κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύετε μέχρι να δέσει ελαφρά η κρέμα και προσθέτετε τα κάστανα ανακατεύοντας προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτετε το μίγμα στο κρέας όσο είναι ακόμη μέσα στο φούρνο, προσθέτετε τη μαυροδάφνη και συνεχίζετε το ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
  • Όταν το ψητό είναι πια τρυφερό, το βγάζετε από τον φούρνο, αφαιρείτε το σπάγκο και το κόβετε σε λεπτές φέτες.
  • Σερβίρετε περιχύνοντας με τη σάλτσα και τα κάστανα.

Συντάκτης: Κώστας Περίκος,

Influence:

Η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση αγάπης. Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα…