Χοιρινό φούρνου με ελιές, πορτοκάλι και ούζο
Πάμε για ούζα; Πρόκειται για ένα κάλεσμα τυπικό μεταξύ των φίλων το οποίο συνδέεται με χαρά, ατελείωτες συζητήσεις και κέφι! Εμείς όμως δυστυχώς δεν θα σας καλέσουμε για ουζάκια, αλλά θα σας προτείνουμε μία συνταγή εύγεστη! Το μενού της ημέρας επιτάσσει λοιπόν χοιρινό φούρνου με ελιές, πορτοκάλι και ούζο. Πολλοί αναρωτιέστε αν είναι υγιεινό το χοιρινό κρέας. Οι γιατροί τονίζουν την κατανάλωσή του με μέτρο και την αναγκαία αφαίρεση του λίπους του.
Βon appetit!
Υλικά
2,5 κιλά χοιρινό μπούτι σε κομμάτια ή σε ρολό
2 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. μέλι
2 κ. σ. ούζο
5 σκ. σκόρδο πρεσαρισμένες
Aλάτι, πιπέρι
1,5- 2 φλ. ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι
Υλικά για τη μαρινάτα
2 γλυκά πορτοκάλια
2 λεμόνια
1 φλ. χυμό πορτοκάλι
1 φλ. χυμό λεμόνι
1 κ. σ. ξερό θυμάρι
3 κ. σ. μέλι
½ φλιτζάνι ούζο
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών και των λεμονιών σε ζυλιέν και τα ρίχνουμε στα υλικά της μαρινάτας τα οποία προηγουμένως έχουμε ανακατέψει καλά.
- Βάζουμε το χοιρινό σε ένα βαθύ ταψί και ρίχνουμε τη μαρινάτα.
- Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί όλη νύχτα. Γυρίζουμε το κρέας κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος τουλάχιστον μία φορά.
- Πριν ψήσουμε το κρέας, το στραγγίζουμε από τη μαρινάτα, την οποία τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι και την κρατάμε.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το μέλι, το ούζο, το σκόρδο και το αλατοπίπερο. Βάζουμε το κρέας στο ταψί που θα ψηθεί (καλή είναι η γάστρα που ψήνεται το κρέας χωρίς να στεγνώνει γιατί έχει καπάκι) και αλείφουμε με ένα πινέλο το κρέας με το προηγούμενο μίγμα.
- Ψήνουμε το κρέας στο φούρνο σκεπασμένο, ενώ κατά τη διάρκεια του ψησίματος το γυρίζουμε και το αλείφουμε ξανά με το υπόλοιπο μίγμα.
- Στη μία ώρα περίπου που θα έχει ψηθεί το κρέας το ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε μέσα τη μαρινάτα (χωρίς τα ζυλιέν πορτοκαλιού και λεμονιού) και τις ελιές. Κατόπιν, ψήνουμε για ένα ακόμη τέταρτο ή και παραπάνω ξεσκέπαστο, ώστε να αναμιχθούν καλά τα υλικά και να ροδίσει όμορφα το κρέας μας.
- Όταν το κρέας είναι καλά ψημένο και ροδοκοκκινισμένο, το βγάζουμε και το τοποθετούμε σε σκεύος σερβιρίσματος διατηρώντας το ζεστό, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για να μη στεγνώσει.
- Στραγγίζουμε τη μαρινάτα σε κατσαρολάκι (κρατάμε περίπου 1-2 φλιτζάνια) και αφήνουμε να πάρει γερή βράση. Τις ελιές που στραγγίξαμε τις τοποθετούμε στην πιατέλα με το κρέας μας για γαρνιτούρα.
- Στα φλιτζάνια μαρινάτα διαλύουμε κορν φλάουρ (2-2,5 κ.σ.) για να δέσουμε τη σάλτσα μας και την ρίχνουμε στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει.
Προσοχή!
Η ποσότητα του κορν φλάουρ θα καθορίσει πόσο πηχτή θα γίνει η σάλτσα μας. Αν τη θέλετε πιο αραιή, προσθέστε μικρή ποσότητα κορν φλάουρ ή ακόμα και καθόλου.
- Βάζουμε λίγη από τη σάλτσα πάνω στο κρέας μας με τις ελιές και το υπόλοιπο το σερβίρουμε στη σαλτσιέρα ώστε ο καθένας να προσθέσει κατά βούληση.
- Σερβίρετε με μικρές πατατούλες ψητές στο φούρνο με λεμονάκι και πορτοκάλι.