Χειρουργικές επεμβάσεις μετά μουσικής στην Ελλάδα – Ροκ και λαϊκά μειώνουν το άγχος

Συντάκτης: Flowmagazine

Χειρουργικές επεμβάσεις μετά μουσικής πραγματοποιούνται και στην Ελλάδα. Από κλασική και ροκ μουσική έως ελληνικά λαϊκά, οι νότες συντροφεύουν το 90% των γιατρών κατά τη διάρκεια της επέμβασης συμβάλλοντας στην καλύτερη αυτοσυγκέντρωση, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της απόδοσής τους.

Εννέα στους 10 χειρουργούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές χειρουργείου ακούνε τη μουσική της επιλογής τους κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Παρά τα ευεργετικά οφέλη της μουσικής, η πρακτική αυτή δεν είναι το ίδιο διαδεδομένη και στους ασθενείς, οι οποίοι, όταν έχουν την ευκαιρία, επιλέγουν να ακούσουν ακόμη και κλαρίνο.

Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει η αναισθησιολόγος, Ταμίας του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (ESRA), Εκπρόσωπος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου και Γενική Γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (ESRA Hellas) Ελένη Μόκα, με αφορμή το 39ο ετήσιο συνέδριο της ESRA, που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη από τις 22 έως και τις 25 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής και στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace».

«Εννέα στους 10 χειρουργούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές χειρουργείου ακούν τη μουσική της επιλογής τους κατά τη διάρκεια της επέμβασης είτε μέσω CD player είτε μέσω ραδιοφωνικού σταθμού. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται συνθήκες ηρεμίας, μειώνεται το άγχος, ενισχύεται η αυτοσυγκέντρωσή τους και βελτιώνεται η απόδοσή τους», τονίζει η κυρία Μόκα.

Σύμφωνα με την ίδια, ευεργετικά είναι τα οφέλη της μουσικής και για τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ακούν τη μουσική της επιλογής τους, φορώντας ακουστικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αν και στη χώρα μας τα ποσοστά εφαρμογής αυτής της πρακτικής είναι πολύ μικρά.

«Η μουσική συνιστάται σε κάθε είδος χειρουργικής επέμβασης, ενώ η αποτελεσματικότητά  της είναι ακόμη πιο εμφανής κυρίως σε ορθοπαιδικές επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, όπου ο ασθενής, έχοντας υποβληθεί σε περιοχική αναισθησία, μπορεί να ακούει θορύβους του χειρουργείου, κάτι που ενδεχομένως του προκαλεί άγχος», επισημαίνει η κυρία Μόκα και εξηγεί «φορώντας ακουστικά και ακούγοντας τη μουσική που του αρέσει, αισθάνεται λιγότερο άγχος. 

Ενώ έχει αποδειχτεί ότι μετά το χειρουργείο μειώνεται ο πόνος, χρειάζονται λιγότερα κατασταλτικά φάρμακα, επιτυγχάνεται ταχύτερη ανάρρωση και υπάρχει μεγαλύτερο αίσθημα ικανοποίησης του ασθενούς. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η μουσική συμβάλλει στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου ο ασθενής έχει υποβληθεί σε γενική αναισθησία».

Σύμφωνα με την κυρία Μόκα, για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση και να επεκταθεί η ακρόαση μουσικής και από τους ασθενείς κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…