Χειροποίητα αρωματικά κεριά: Το πιο δημιουργικό δωράκι που μπορείτε να προσφέρετε

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα

Τα αρωματικά κεριά και δη τα χειροποίητα, αποτελούν ένα από τα πιο όμορφα δωράκια που μπορείτε να προσφέρετε σε φίλους και συγγενείς. Η διαδικασία του να τα φτιάξετε μόνοι σας καθιστά την ιδέα ακόμα πιο ευχάριστη και δημιουργική, τόσο για τα αγαπημένα σας πρόσωπα όσο και για εσάς τους ίδιους. Αφήστε που είναι και πολύ οικονομικά!

Μη βιαστείτε, πρώτα οργανωθείτε

Προτού προβείτε σε οποιαδήποτε πράξη, χρειάζεται πρωτίστως να γράψετε μία λίστα με όλες τις πρώτες ύλες και τα υλικά που θα πρέπει να αγοράσετε. Στις πρώτες ύλες συγκαταλέγονται το κερί φυσικά, το καλούπι, το φυτίλι, οι χρωστικές ουσίες και όλα τα υπόλοιπα απαιτούμενα υλικά.

Διαλέξτε το κερί που θέλετε να δημιουργήσετε

Για να ξεκινήσετε από κάπου, για αρχή, σκεφτείτε το στυλ κεριού που θα θέλατε να παραγάγετε. Υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία διαφόρων σχεδίων, από μπολ με γέμιση αποξηραμένων φρούτων, μέχρι και βαζάκια ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες, τα οποία συνοδεύονται από ειδικό καπάκι.

Προσοχή! Να θυμάστε πως η επιλογή καλουπιού αποτελεί το Α και το Ω για τη δημιουργία σας. Υπάρχουν τενεκεδένια, γυάλινα και άλλα πολλά βαζάκια, επιλέξτε όποιο θέλετε, αρκεί να έχετε βεβαιωθεί πως είναι πυρίμαχα.

Είδος κεριού

Το κερί σόγιας προτείνεται ανεπιφύλαχτα, καθώς είναι φυτικό και έτσι η καύση του στην ατμόσφαιρα είναι καθαρή, χωρίς να απελευθερώνει χημικές ουσίες, βλαβερές για την υγεία.

Επίσης, η διάρκεια των αρωματικών ελαίων διαρκεί εξαιρετικά πολύ και μία πρόσθετη συμβουλή είναι να τοποθετήσετε και ένα καπάκι στο βαζάκι σας, ώστε η διάρκεια να παραταθεί.

Χρωστικές ουσίες, αρωματικά έλαια και φυτίλι

Οι χρωστικές ουσίες θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μοναδικά σχέδια, προσέχοντας μόνο την χρήση τους, ώστε το χρώμα να μην καθίσει στον πάτο του δοχείου.

Επιλέξτε το αρωματικό έλαιο που σας αρέσει και φροντίστε το φυτίλι να ταιριάζει με το βαζάκι.

Υλικά:

  • Κερί σόγιας
  • Δοχεία για κεριά
  • Κατσαρόλα
  • Θερμόμετρο καλής ποιότητας
  • Κανάτα πυρίμαχη
  • Ένα εξάρτημα σε σχήμα ράβδου για ανακάτεμα
  • Αρωματικά έλαια
  • Φυτίλια
  • Μεταλλική βάση για φυτίλι
  • Ψαλίδι φυτιλιού

Οδηγίες για την παρασκευή αρωματικού κεριού

Κολλήστε το φυτίλι στο κέντρο του δοχείου και στερεώστε το, ώστε να μην κουνηθεί κατά την εισδοχή του κεριού γύρω από αυτό. Εν συνεχεία, λιώστε το κερί σε μπεν μαρι, πιο συγκεκριμένα βάλτε σε μια κατσαρόλα λίγο νερό και μέσα σε αυτήν τοποθετήστε ένα άλλο κατσαρολάκι με το κερί (το κατσαρολάκι αυτό δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσετε ΠΟΤΕ ξανά για φαγητό).

Όταν το νερό αρχίζει να βράζει, τότε χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε απαλά μέχρι να πιάσει τους 90 βαθμούς κελσίου, διαφορετικά στους 100 μπορεί να προκληθεί αυτανάφλεξη.

Όταν το κερί φτάσει τους 90 βαθμούς, τότε το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να φτάσει τους 70 με 75 βαθμούς. Ελαφρώς κρύο πλέον το κερί, τοποθετούμε αρωματικό έλαιο στο δοχείο (σε ποσότητα της επιλογής μας, βάσει του χώρου για τον οποίο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το κερί) και το ανακατεύουμε απαλά με την ράβδο για δύο λεπτά, ώστε το κερί και το έλαιο να ομογενοποιηθούν.

Φτάνοντας το κερί τους 60-65 βαθμούς κελσίου, το τοποθετούμε και αυτό τότε στο δοχείο προσεκτικά για την αποφυγή φυσαλίδων.

Αφήνουμε το κερί να κρυώσει για μία ημέρα και κόβουμε με το ψαλίδι το φυτίλι σε ύψος λίγο πάνω από το μισό εκατοστό.

Μία διαδικασία η οποία δεν είναι δύσκολη, αλλά χρειάζεται τη μέγιστη προσοχή σας καθ’ όλη τη διάρκεια.

Καλή επιτυχία!

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.