Χειμωνιάτικοι μύθοι που κατα… ψύχονται

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Όταν η θερμοκρασία βυθίζεται κάτω από το μηδέν και το χιόνι σκεπάζει τα σκουπίδια, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Ή τουλάχιστον νομίζουμε ότι γνωρίζουμε με βάση την πολύχρονη εμπειρία. Διάφορες τελετουργίες που αποτρέπουν το κρύο και μας προφυλάσσουν είναι βαθιά ριζωμένες συνήθειες. Μερικές από αυτές, όπως αποδεικνύεται, αντανακλούν περισσότερο τους αστικούς μύθους ή τις ιστορίες των γιαγιάδων μας.

  • Το πιο σημαντικό μέρος του σώματος για να κρατήσετε ζεστό είναι ο κορμός

Γεγονός: Ο κορμός του σώματος πρέπει να προστατεύεται έτσι ώστε να διατηρεί τη θερμότητα και την κυκλοφορία στα άκρα. Τα μέρη του σώματος που χάνουν θερμότητα πιο γρήγορα όταν εκτίθενται στο κρύο είναι πρώτα το κεφάλι, έπειτα τα δάχτυλα, τα χέρια, τα δάχτυλα των ποδιών, τα πόδια, η βουβωνική χώρα και οι μασχάλες.

  • Ο κρύος αέρας μπορεί να σας αρρωστήσει

Μύθος: Οι χαμηλές θερμοκρασίες από μόνες τους δεν θα σας αρρωστήσουν. Στην πραγματικότητα, ακριβώς το αντίθετο ισχύει. Τα κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις στο σώμα αυξάνονται αν βγείτε έξω στο κρύο. Επιπλέον, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων οι ιοί του κρυολογήματος αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες 32 βαθμών Κελσίου.

  • Δεν πρέπει να γυμνάζεστε στο κρύο

Μύθος: Βάλτε το κασκόλ σας και τρέξτε σε κρύους εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports and Exercise, σε χαμηλές θερμοκρασίες οι χρόνοι σας είναι στην πραγματικότητα πιο γρήγοροι. Τα πιο γρήγορα βήματα καίνε περισσότερες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο. Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε;

  • Η έλλειψη του ηλιακού φωτός προκαλεί κατάθλιψη τον χειμώνα

Ενώ οι σκοτεινές μέρες σίγουρα δεν βοηθούν, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες εκτός από την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ) που μπορεί να συμβάλουν στην κατάθλιψη τον χειμώνα, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών. Φορτωμένο πρόγραμμα, το στρες της οικογένειας, καθώς και η ανησυχία σχετικά με τις δαπάνες των διακοπών είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ΕΣΔ, η οποία επηρεάζει μόνο το 5% των ανθρώπων.

  • Οι γυναίκες παίρνουν 4 κιλά τον χειμώνα

Μύθος: Η τροφή, οι θλιβερές ημέρες και οι άνετες κουβέρτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ικανούς λόγους για την προσθήκη κιλών. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η μέση γυναίκα αποκτά μόνο ένα ή δύο κιλά τον χειμώνα. Και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό New England Journal of Medicine, οι περισσότερες γυναίκες αποκτούν περισσότερα κιλά κατά την άνοιξη.

  • Καθώς οι θερμοκρασίες παγώνουν, το αεροπλάνο είναι ένα επικίνδυνο μέσο.

Μέρος φαντασίας, μέρος γεγονότος: «Δεν είναι οι ψυχρές θερμοκρασίες καθαυτές υπεύθυνες» δήλωσε η Katie Přibyl, αντιπρόεδρος των επικοινωνιών στο Pilot Information Center of the Aircraft Owners and Pilots Association in Frederick. «Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες να σκεφτούμε».

«Ο αέρας είναι πιο σταθερός τον χειμώνα, είναι κρύος και βαρύς» σημείωσε. «Πολλά αεροπλάνα έχουν καλύτερες επιδόσεις σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες επειδή είναι πιο εύκολο να κάνουν ελιγμούς σε αυτές τις συνθήκες από ό, τι το καλοκαίρι.»

Η προειδοποίηση, βέβαια, έρχεται με τις καταιγίδες του χειμώνα και τον πάγο. Μπορούν να εμφανισθούν γρήγορα μεταφέροντας ισχυρούς ανέμους, ψυχρή υγρασία και χαμηλή ορατότητα.

  • Κάθε νιφάδα χιονιού που πέφτει στο έδαφος είναι μοναδική

Γεγονός: Μέρος της διαχρονικής αίγλης των νιφάδων χιονιού είναι η περίπλοκη εμφάνιση και σχεδόν η άπειρη διακύμανση τους, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι νιφάδες χιονιού είναι μοναδικές. Ο αριθμός των δυνατοτήτων στη θερμοκρασία και την υγρασία όταν η νιφάδα χιονιού πέφτει στο έδαφος είναι απεριόριστος. Αν κοιτάξετε προσεκτικά σε μια νιφάδα χιονιού θα δείτε αμέτρητα επιμέρους χαρακτηριστικά, αφού όλες έχουν είναι διαφορετικές ως προς το σχήμα λόγω των αλλαγών στο περιβάλλον στο οποίο σχηματίζονται.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…