Χειμερινή κολύμβηση: γιατί να τη δοκιμάσετε
Μία από τις πιο αγαπημένες μας καλοκαιρινές συνήθειες, δεν είναι άλλη από την κολύμβηση στα ήρεμα και καταγάλανα νερά της ελληνικής θάλασσας. Μάλιστα, οι περισσότεροι από εμάς, περιμένουν πως και πως το καλοκαίρι, μόνο και μόνο για την υπέροχη αίσθηση απόλαυσης της θαλασσινής αύρας. Τώρα τον χειμώνα όμως τι γίνεται; Πόσοι είναι οι τολμηροί που, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, επισκέπτονται συχνά τις αγαπημένες τους παραλίες και αφήνονται στην μαγεία του νερού; Η χειμερινή κολύμβηση είναι αναμφισβήτητα ένα υπέροχο χόμπι που μόνο θετικές επιδράσεις, σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο, μπορεί να έχει σε αυτούς που το ακολουθούν. Αν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που γοητεύονται από τη θάλασσα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δεν έχετε παρά να το τολμήσετε και να βγάλετε ξανά το μαγιώ σας από το συρτάρι.
Αναμφισβήτητα, οι χειμερινοί κολυμβητές απολαμβάνουν ορισμένα μοναδικά οφέλη για την υγεία τους, τα οποία φυσικά προέρχονται από την αγαπημένη τους συνήθεια. Όμως, πόσο εύκολο είναι να βγάλεις το μπουφάν και να βουτήξεις στα παγωμένα νερά της χειμωνιάτικης θάλασσας; Κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι καθόλου εύκολο, όμως η υπέροχη αίσθηση του ωκεανού και της απόλυτης ελευθερίας που χαρίζει σίγουρα αξίζει τον κόπο. Για τους χειμερινούς κολυμβητές, κάθε μέρα είναι ιδανική για κολύμπι, αρκεί οι καιρικές συνθήκες αλλά και ο φυσικός φωτισμός να το επιτρέπουν. Αν θέλετε λοιπόν κι εσείς να το δοκιμάσετε, επιλέξτε το κατάλληλο Σαββατοκύριακο και επισκεφτείτε την αγαπημένη σας παραλία. Ίσως η αρχή να είναι κάπως δύσκολη, όμως η συνολική εμπειρία τελικά θα σας ανταμείψει.
Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης
Η κολύμβηση είναι ένα άθλημα αναζωογονητικό και πολύ ωφέλιμο για τη συνολική σωματική υγεία. Ποια είναι όμως εκείνα τα επιπλέον χαρακτηριστικά που καθιστούν την χειμερινή εκδοχή του αθλήματος ακόμα πιο ουσιαστική και ευεργετική; Ας δούμε παρακάτω, τί μας χαρίζει η χειμερινή κολύμβηση και γιατί αξίζει να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.
Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα
Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας γίνεται αντιληπτή από το σώμα ως ένα είδος “επίθεσης” ή απειλής. Έτσι, το σώμα μαθαίνει σταδιακά να αμύνεται απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Ερευνητές από την Τσεχία, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έκαναν μπάνιο σε κρύο νερό για 1 ώρα, 3 φορές την εβδομάδα, ανέπτυξαν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια (τα οποία καταπολεμούν τους ιούς και τις λοιμώξεις) και είχαν γενικά πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Καλύτερη διάθεση
Οι ενδορφίνες δρουν ως το φυσικό αναλγητικό του οργανισμού. Όταν το σώμα κρυώνει, χρησιμοποιεί τις ενδορφίνες για να αντιμετωπίσει τον πόνο που προκαλείται στο δέρμα. Οι δύο βασικές χρήσεις των ενδορφινών είναι η αντιμετώπιση του πόνου και η βελτίωση της ψυχικής διάθεσης. Έτσι λοιπόν, είναι αναμενόμενο πώς η επαφή με την κρύα θάλασσα, θα προκαλέσει ένα κύμα ενδορφινών, το οποίο θα μας φτιάξει τη διάθεση.
Επιπλέον, το κρύο τονώνει το παρασυμπαθητικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάπαυση και την ηρεμία του οργανισμού, προκαλώντας την απελευθέρωση ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Αυτοί οι δύο νευροδιαβιβαστές παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ευτυχίας και στη μείωση των συμπτωμάτων που συνδέονται με την κατάθλιψη.
Καλύτερη κυκλοφορία αίματος
Όταν ζεσταινόμαστε το αίμα έρχεται στην επιφάνεια του δέρματος (επιδερμίδα), ενώ όταν κρυώνουμε συγκεντρώνεται βαθύτερα μέσα στα όργανα. Και στις δύο ακραίες καταστάσεις θερμοκρασίας, η καρδιά εργάζεται πιο πολύ. Αυτή η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος καθαρίζει τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία. Επίσης βοηθάει στην μείωση της κυτταρίτιδας, στην απολέπιση του δέρματος και στην αποβολή των τοξινών.
Καλύτερη σεξουαλική ζωή
Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι άντρες που κάνουν τακτικά μπάνιο σε κρύο νερό, έχουν αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης, ενώ οι γυναίκες παρουσιάζουν αντίστοιχη αύξηση στην παραγωγή οιστρογόνων. Αυτές είναι οι βασικές ορμόνες της σεξουαλικής επαφής τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα του ατόμου και κατ’ επέκταση του ζευγαριού.
Καύση θερμίδων
Η κολύμβηση σε κρύο νερό υποχρεώνει το σώμα να κάψει πολύ περισσότερες θερμίδες από ότι η κολύμβηση σε ζεστό νερό, επειδή πρέπει να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να παραμείνει ζεστό. Η πρώτη πηγή ενέργειας σε αυτή την περίπτωση είναι φυσικά το αποθηκευμένο λίπος. Επίσης, το κολύμπι σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνει σταδιακά τον μεταβολισμό και συνεισφέρει στην απώλεια περιττού βάρους.