Μπορεί να μην φαντάστηκες ποτέ τον εαυτό σου να κάνει χειμερινή κολύμβηση, όμως τώρα ίσως να είναι καλή ευκαιρία να …
Χειμερινή κολύμβηση: τα υπέρ και τα κατά
Η χειμερινή κολύμβηση είναι από τα πιο διάσημα χειμερινά σπορ στην Ελλάδα και όχι άδικα. Τι έχει να μας προσφέρει και τι πρέπει να προσέξουμε;
Τα υπέρ
Ευφορία
Το κρύο νερό ενεργοποιεί τους θερμοϋποδοχείς στο δέρμα οι οποίοι δίνουν εντολή μέσω του εγκεφάλου να αυξηθούν οι χτύποι της καρδιάς, με αποτέλεσμα οι κολυμβητές να νιώθουν αναζωογονημένοι. Επίσης, όταν οι θερμοϋποδοχείς έρθουν σε επαφή με το κρύο νερό προκαλούν έκρηξη αδρεναλίνης στον οργανισμό. Η αδρεναλίνη αποσπά την προσοχή από τις όποιες μικροενοχλήσεις νιώθει κανείς και κάνει τον κολυμβητή να αισθάνεται όμορφα.
Σωματική και ψυχική υγεία
Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που κολυμπάνε το χειμώνα δεν αρρωσταίνουν τόσο εύκολα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κρύο νερό λειτουργεί σαν ένα ήπιο επεισόδιο στρες, το οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και το προπονεί. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται τα λευκά αιμοσφαίρια, τα βασικά συστατικά της άμυνας του οργανισμού. Επιπλέον, η συχνή επαφή με το κρύο νερό βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός καταπολεμά το ψυχολογικό στρες, δυναμώνοντας έτσι την ψυχολογία του ατόμου.
Μεταβολισμός
Όταν κολυμπάς έξω, το σώμα σου πρέπει να δουλέψει σκληρά για να παράγει θερμότητα και να παραμείνει ζεστό. Φυσιολογικά, λοιπόν, καις περισσότερες θερμίδες, καθώς όσο πιο κρύο είναι το νερό τόσο πιο σκληρά δουλεύει το σώμα σου.
Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας που αισθάνεται το σώμα δίνει σήμα στην καρδιά να σπρώξει περισσότερο αίμα στα όργανά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κυκλοφορίας αίματος και οι τοξίνες ξεπλένονται με συνέπεια να έχουμε καλύτερο και πιο καθαρό δέρμα.
Καλύτερος ύπνος
Κάθε φορά που κολυμπάμε στην ανοιχτή θάλασσα βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου μας και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. Το κρύο νερό τονώνει το νευρικό σύστημα που βοηθάει το σώμα να ξεκουραστεί και να αποκατασταθεί. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα αίσθημα ηρεμίας και κατ’ επέκταση ενός καλύτερου βραδινού ύπνου.
Ανοσοποιητικό
Όσο πιο συχνά υποβάλλεις το σώμα σου σ’ αυτό που αποκαλείται «σοκ κρύου νερού», κολυμπώντας τον χειμώνα σε ανοιχτή θάλασσα, θα οδηγηθεί ο οργανισμός σου σε επανεκκίνηση του ανοσοποιητικού. Θα παραχθούν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια και αντιοξειδωτικά που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν από διάφορες ασθένειες, π.χ. μια κοινή γρίπη ή ακόμα και καρδιολογικά προβλήματα.
Τα κατά
Ψυχρό σοκ
Η άμεση επίδραση της ξαφνικής εμβύθισης στο ψυχρό νερό (κάτω των 15 βαθμών Κελσίου) μπορεί να είναι μια ασθενής, μικρής διάρκειας (2-3 λεπτών) αντανακλαστική απάντηση, που ονομάζεται ψυχρό σοκ. Η απάντηση αυτή περιλαμβάνει απειλητικές για τη ζωή αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιδράσεις (άμεση σύσπαση των αγγείων της επιφάνειας του σώματος, αύξηση καρδιακού ρυθμού και μεγάλη αύξηση αρτηριακής πίεσης), που μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και θάνατο από πνιγμό λόγω εισρόφησης νερού. Εάν η ξαφνική εμβύθιση στο κρύο νερό δεν προκαλέσει θάνατο άμεσα, οι επιδράσεις θα επηρεάσουν την ικανότητα κολύμβησης.
Στρες
Το κρύο δημιουργεί στρες στον οργανισμό. Το ίδιο και η άσκηση. Ο συνδυασμός τους που φτάνει στην υπερβολή, στρεσάρει επικίνδυνα τον οργανισμό μας. Δεν πρέπει να μένουμε στο νερό μέχρι να λαχανιάσουμε. Ένα καλό, ενδεικτικό χρονικό διάστημα είναι τα 20 έως 30 λεπτά.
Υποθερμία
Με τον όρο υποθερμία ονομάζουμε την πτώση της θερμοκρασίας σώματος στους 35 βαθμούς Κελσίου και κάτω αφού η φυσιολογική θερμοκρασία θεωρείται εκείνη μεταξύ των 36.5 και 37.5 βαθμών. Η υποθερμία έχει ως συμπτώματα το τρέμουλο, το χλωμό δέρμα, τα μπλε χείλη, κόπωση, ζαλάδα, γρήγορη αναπνοή και δυσκολία ακόμα και στην ομιλία.
Χιονίστρες
Δεν αναμένεται να βγάλεις χιονίστρες (σ.σ.: μικρά κόκκινα σημάδια) από το παγωμένο νερό αλλά αν ζεσταθείς ξανά πολύ γρήγορα. Δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, απλά είναι ενοχλητικές καθώς προκαλούν φαγούρα.