Πόσο μας χρειάζεται ο ύπνος;

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Ο ύπνος αποδεικνύεται άκρως απαραίτητος για τη λειτουργία του οργανισμού μας. Διαβάστε σε ποιούς τομείς της καθημερινότητας μας η έλλειψη του μας επηρεάζει αρνητικά και γιατί πρέπει να αναπαυόμαστε ικανοποιητικά…

Για κάποιους ο ύπνος θεωρείται απόλαυση ενώ για άλλους χαμένος χρόνος. Οι δεύτεροι ισχυρίζονται πως δεν τους αρκούν οι 24 ώρες της ημέρας για να κάνουν όλα όσα θέλουν. Παρατηρώντας τη συμπεριφορά παιδιών μικρής ηλικίας που δεν έχουν κοιμηθεί αρκετά, διαπιστώνουμε πόσο επηρεάζονται σε σχέση με τις συνηθισμένες αντιδράσεις τους,. Η έλλειψη ύπνου λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και στους ενήλικες. Παρότι είναι ευκολότερο για αυτούς να αποφεύγουν τον ύπνο, κάτι τέτοιο δεν αναστέλλει τα επιβλαβή αποτελέσματα.

Νοητικές δυσλειτουργίες

Σύμφωνα με επιστήμονες, η στέρηση του ύπνου είναι κύριος λόγος ορισμένων δυσλειτουργιών. Για παράδειγμα αδυναμία επεξεργασίας και κατανόησης μιας πληροφορίας και μη αντίληψη καταστάσεων. Επίσης, 25%- 50% των παιδιών που πάσχουν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας, παραπονιούνται για προβλήματα στον ύπνο, σε σχέση με το 7% των λοιπών συνομηλίκων τους.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Στατιστικά, άτομα που για 2 εβδομάδες κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες κάθε μέρα, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Με άλλα λόγια η έλλειψη ύπνου επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Διάθεση

Η στέρηση ύπνου -όπως αναφέρθηκε στην αρχή- σχετίζεται με τη διάθεση και την ψυχολογία μας. Γινόμαστε γκρινιάρηδες, νευρικοί και σε πολλές περιπτώσεις δύστροποι και ιδιόρρυθμοι. Επιπρόσθετα έντονα στρεσαρισμένοι είναι αυτοί που δεν κοιμούνται αρκετά. Αυτό μπορεί να επηρεάσει άμεσα την απόδοση μας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Υπάρχει, μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα σε χρόνιο άγχος και στα προβλήματα ύπνου.

Παχυσαρκία

Η έλλειψη ύπνου ενδέχεται να έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης στην επιδημία παχυσαρκίας, υποστηρίζουν ερευνητές στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, καθώς φαίνεται ότι αυξάνει το αίσθημα της πείνας και την κατανάλωση θερμίδων.

Αυτορρύθμιση

Τέλος όταν κανείς αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου αναγκάζεται να αλλάζει τη συμπεριφορά του, ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται στις καταστάσεις, που απαιτεί η καθημερινότητά. Αναγκαζόμαστε λοιπόν, να φοράμε ένα «προσωπείο» στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να γίνεται όλη μέρα και μας εξαντλεί. Με άλλα λόγια επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr