Βραδινές προετοιμασίες για πρωινό ξύπνημα χωρίς άγχος

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου

Πόσοι από εμάς δεν τα πηγαίνουμε και πολύ καλά με το πρωινό ξύπνημα και αναγκαζόμαστε να ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα απαραίτητα πράγματα, ώστε να μην τρέχουμε σαν τους τρελούς; Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο και έξυπνη διαχείριση βασικών δραστηριοτήτων από το βράδυ, ώστε να γλιτώνουμε χρόνο το επόμενο πρωί.

Κάθε πρωί η ίδια γνωστή ιστορία: Θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο για να κοιμηθούμε λίγο περισσότερο! Θα ήταν ιδανικό να μπορούσαμε με μία μαγική κίνηση ματ να είχαμε όλα μας τα πράγματα τακτοποιημένα και να πηγαίναμε κατευθείαν στη δουλειά.

Για να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος, είναι πολύ σημαντική η προεργασία όλων των σκέψεων που τριγυρνάνε συνεχώς στο μυαλό μας για τις υποχρεώσεις της ημέρας: «Τι θα φάω στη δουλειά;», «Τι θα φορέσω;», «Τι ώρα έχω κανονίσει να πάω στον γιατρό;». Θεωρούμε ότι παίζουμε εκ του ασφαλούς και ότι τα έχουμε όλα τακτοποιημένα στην νοητή λίστα του μυαλού μας, όμως, στην πραγματικότητα, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Πολλές φορές ακόμη και δέκα λεπτά προετοιμασίας από το προηγούμενο βράδυ μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να μας διευκολύνουν. Ας επενδύσουμε χρόνο για βασικές υποχρεώσεις μια μέρα πριν και θα νιώσουμε μεγάλη ανακούφιση την επομένη. Και αυτό γιατί θα ξέρουμε από πριν ότι θα ξυπνήσουμε και θα τα βρούμε όλα έτοιμα· σαν να έχουμε αγοράσει ένα δώρο στον εαυτό μας!

Ετοιμάζουμε ταπεράκια

Δεν γίνεται να γνωρίζουμε ότι την επόμενη ημέρα θα είμαστε τουλάχιστον για οκτώ ώρες στη δουλειά και δεν θα έχουμε μαζί μας το κολατσιό μας· γι’ αυτό προνοούμε. Είναι απαραίτητο και πολύ πρακτικό να κάνουμε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ για όλη την εβδομάδα, ώστε να έχουμε έτοιμα υλικά από το σαββατοκύριακο. Έτσι, γλιτώνουμε αρκετό χρόνο και είμαστε πιο άνετοι. Επιπλέον, ετοιμάζουμε γρήγορες συνταγές που μας λύνουν τα χέρια. Αγοράζουμε βασικά προϊόντα και τα βράδια μαγειρεύουμε με συνδυασμούς αυτών. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μαζί μας στη δουλειά μια τσάντα ειδική για τα τάπερ και το νερό μας, ώστε να είμαστε οργανωμένοι. Μέσα σε αυτήν βάζουμε το τάπερ με το μεσημεριανό μας, ένα άλλο που μπορεί να περιλαμβάνει σαλάτα ή το δεκατιανό μας και ένα τρίτο με φρούτα, ξηρούς καρπούς και σνακ. Αυτήν την τσάντα την οργανώνουμε και την τακτοποιούμε από το προηγούμενο βράδυ.

Καθαρίζουμε

Αφού ετοιμάσουμε τα φαγητά μας, καλό είναι, για να γλιτώσουμε ακόμη περισσότερο χρόνο (και τα νεύρα της επόμενης ημέρας), να πλύνουμε τα πιάτα και να καθαρίσουμε τον πάγκο της κουζίνας μας. Έτσι οι ενοχλητικές μυρωδιές από υπολείμματα φαγητών δεν θα χαλάσουν την ηρεμία μας και δεν θα ταράξουν τον ύπνο μας. Αλλά, και σε πρακτικό επίπεδο, την επόμενη ημέρα δεν θα χρειαστεί να αφιερώσουμε χρόνο στην κουζίνα. Μπορούμε ήδη εκείνη τη στιγμή να φτάνουμε στη δουλειά με συνέπεια.

Ακόμη, μπορούμε το βράδυ να βάλουμε πλυντήριο ή να τακτοποιήσουμε και να συμμαζέψουμε το υπνοδωμάτιο ή το σαλόνι. Μέσα σε λίγη ώρα θα έχουμε ένα σπίτι καθαρό που θα μας δώσει αισθητικά το κίνητρο να ξυπνήσουμε με χαρούμενη διάθεση το επόμενο πρωί. Θα νιώθουμε ότι έχουμε βάλει σε τάξη τα πράγματά μας και ο χώρος μας μυρίζει καθαριότητα!

Βραδινές προετοιμασίες για πρωινό ξύπνημα χωρίς άγχος

Έχουμε έτοιμο το πρωινό μας γεύμα

Είναι πραγματικά ανακουφιστικό να ξυπνάμε το πρωί και να έχουμε στην τραπεζαρία της κουζίνας μας ή στο τραπεζάκι του σαλονιού μας έτοιμο το πρωινό μας. Με πολύ γρήγορο τρόπο από το προηγούμενο βράδυ, ετοιμάζουμε το πιάτο, το ποτήρι ή την κούπα μας και προϊόντα «ντουλαπιού», όπως τα ονομάζω χαϊδευτικά, που δεν θα χαλάσουν γιατί δεν χρειάζονται ψυγείο: ψωμί, δημητριακά, μέλι ή ταχίνι και φρούτα ή μπάρες δημητριακών. Μπορούμε ακόμη να ρυθμίσουμε καταλλήλως την καφετιέρα μας ώστε να έχουμε τον καφέ μας έτοιμο την ώρα που ξυπνάμε και να μην περιμένουμε για ώρες πριν κλείσουμε την πόρτα πίσω μας το πρωί.

Βραδινές προετοιμασίες για πρωινό ξύπνημα χωρίς άγχος

Έτοιμα και σιδερωμένα ρούχα

Ειδικά σε αυτό το ζήτημα αισθητικής σημασίας για εμάς τις γυναίκες, πολλές φορές είναι ακόμη πιο απαιτητικά τα πράγματα. Προσεγγίζουμε με το μικροσκόπιο τις ενδυματολογικές μας επιλογές και αυτός είναι και ένας από τους σημαντικότερους λόγους καθυστέρησης το πρωί. Ετοιμάζουμε συνδυασμούς ρούχων από το προηγούμενο βράδυ και καταλήγουμε στο κατάλληλο για εμάς σύνολο. Σε περίπτωση που το παντελόνι ή το πουκάμισο που έχουμε διαλέξει χρειάζονται σιδέρωμα, καλό είναι να τα σιδερώσουμε την ίδια στιγμή και να τα τοποθετήσουμε σε ειδική κρεμάστρα ώστε να είναι έτοιμα το επόμενο πρωί. Γλιτώνουμε απίστευτο χρόνο με αυτήν την διαδικασία και η τάξη κυριαρχεί.

Τελευταίες SOS λεπτομέρειες!

Είναι ακριβώς αυτό που λέμε χαρακτηριστικά: «Οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά». Δεν ξεχνάμε να ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ την τσάντα ή το σακίδιο της δουλειάς μας, το νεσεσέρ μας, ακόμη και το πορτοφόλι μας. Ακόμη, πολύ πρακτική διαδικασία είναι να φορτίσουμε από το προηγούμενο βράδυ το κινητό μας τηλέφωνο, όπως και το power bank, αν διαθέτουμε, ώστε να μη χρειαστεί την επόμενη ημέρα να τρέχουμε και να αγχωνόμαστε για το πού θα βρούμε πρίζα για φόρτιση, ειδικά όταν είμαστε εκτός δουλειάς και δεν έχουμε το laptop μαζί μας. Επίσης, από το προηγούμενο βράδυ σημειώνουμε σε μια λίστα τις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας. Μέσα στο τρέξιμο και τους γρήγορους ρυθμούς, πολλές φορές ξεχνάμε, γι’ αυτό η ατζέντα είναι πάντα ο από μηχανής θεός που μας σώζει και μας βγάζει ασπροπρόσωπους/ες.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι με κατάλληλη οργάνωση και έξυπνες τεχνικές κερδίζουμε σε χρόνο και διάθεση το επόμενο πρωί. Να έχουμε πάντα στο νου μας ότι όλα είναι θέμα τρόπου και, ειδικά σε αυτήν την περίπτωση, δεν βγαίνουμε ποτέ χαμένοι/ες.

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σπουδάστρια του τμήματος ‘Δημοσιογραφίας-Συντακτών και Ρεπόρτερ’…