Βουλιμία: από τη συνειδητοποίηση στην αντιμετώπιση
Έχετε άγχος ή προβλήματα και ξεσπάτε πάνω στα σοκολατάκια; Η πεσμένη σας ψυχολογία βρίσκει καταφύγιο… σε εκείνη τη ξεχασμένη σοκολατένια τούρτα στο ψυγείο; Αν ναι, τότε ίσως τώρα να είναι η ώρα να κάνετε κάτι για αυτό.
Οι διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία και η ανορεξία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στο σώμα μας και στην υγεία μας γενικότερα. Οι αρνητικές τους συνέπειες σε εμποδίζουν να έχεις μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Οι έφηβες κοπέλες και οι νεαρές γυναίκες είναι τα συνήθη θύματα των διατροφικών διαταραχών. Είναι πιο ευεπηρέαστες στα πρότυπα που προβάλλονται μέσα από τα μέσα επικοινωνίας.
Πώς συνειδητοποιείς ότι έχεις βουλιμία;
Έχεις παρατηρήσει να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της μέρας; Τα άτομα με βουλιμία θα προβούν σε εξάρσεις υπερφαγίας αρκετές φορές μέσα στην ημέρα για αρκετούς μήνες. Καταναλώνουν φαγητά μεγάλης θερμιδικής αξίας, συνήθως στα κρυφά.
Πολλές φορές δεν αντιλαμβάνεσαι πόσο μεγάλες είναι οι ποσότητες φαγητού που καταναλώνεις! Είναι τόσο μεγάλη η συναισθηματική φόρτιση και το κενό που επιδιώκεις να καλύψεις μέσω του φαγητού που δεν έχεις την αίσθηση του μέτρου, και φυσικά ούτε τον έλεγχο του εαυτού σου.
Κατά τη διάρκεια ενός υπερφαγικού επεισοδίου θα παρατηρήσεις ότι τρως πολύ γρήγορα – γρηγορότερα από ότι συνήθως, θα επιδιώξεις να βρεις τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακα, υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως γλυκά, ψωμί, ξηρούς καρπούς, πατατάκια. Στη συνέχεια θα αισθανθείς τύψεις και ενοχές για το “παράπτωμα”, άχρηστος που “πάλι έσπασες τη δίαιτα”. Ίσως ακόμα να προκαλέσεις εμετό στο εαυτό σου.
Όλα τα παραπάνω είναι καταστροφικά για τον οργανισμό σου! Το σώμα σου δεν είναι εχθρός σου, μπορεί – και πρέπει – να είναι ο καλύτερός σου σύμμαχος.
Πώς να αντιμετωπίσεις την βουλιμία
Είναι πολύ σημαντικό να αποδεχθείς το πρόβλημα και να αποφασίσεις ότι θέλεις να το αντιμετωπίσεις. Το φαγητό είναι το καύσιμο που χρειαζόμαστε για να έχουμε ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι απόλαυση, δεν είναι τιμωρία. Δεν θα καλύψει τα συναισθηματικά κενά, ούτε θα γεμίσει τη ζωή σου. Αντίθετα θα σου χαρίσει δύναμη, ενέργεια και ζωντάνια για να αξιοποιήσεις τη μέρα σου με τον καλύτερο τρόπο.
Για να διαχειριστείς τη βουλιμία μπορείς να επισκεφθείς έναν διατροφολόγο, ο οποίος θα σου δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και την σωστή καθοδήγηση για να το αντιμετωπίσεις. Κάποιες πρακτικές συμβουλές που θα μπορούσες να ακολουθήσεις στη καθημερινότητά σου είναι οι εξής:
- Κατάγραψε με ειλικρίνεια σε ένα ημερολόγιο τι τρως κάθε μέρα. Στόχος είναι να εντοπίσεις σε ποιες ώρες και σε τι συναισθηματική κατάσταση βρίσκεσαι όταν εξελίσσεται το υπερφαγικό επεισόδιο.
- Παρατήρησε και κατέγραψε ποιες ανάγκες προσπαθείς να καλύψεις μέσω του φαγητού.
- Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να ξεχωρίζει τη συναισθηματική από τη φυσική πείνα. Όταν πρόκειται για συναισθηματική πείνα, η σκέψη σου είναι εστιασμένη σε ένα συγκεκριμένο είδος φαγητού. Μάθε να ακούς το σώμα σου, για να αντιλαμβάνεσαι αν είσαι πραγματικά πεινασμένος.
- Όταν νιώσεις ότι δεν μπορείς να αντισταθείς σε εκείνα τα σοκολατάκια στο ψυγείο, κάνε μια άλλη δραστηριότητα. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείς να κάνεις μέσα και έξω από το σπίτι! Άκουσε μουσική, φρόντισε τον εαυτό σου, διάβασε ένα βιβλίο ή πήγαινε μια βόλτα.
Να θυμάσαι ότι η βουλιμία είναι ένα ακόμα παιχνίδι του μυαλού. Όλα είναι σκέψεις και οι σκέψεις μπορούν να αλλάξουν!