Βοήθησε και εσύ για την Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα ατυχήματα συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων αιτιών θανάτου παιδιών ηλικίας έως 18 ετών και ευθύνονται για το 40% των θανάτων της ηλικίας αυτής. Μετά το πρώτο έτος της ζωής, αποτελούν στη χώρα μας την πρώτη αιτία θανάτου, ενώ τα τροχαία ατυχήματα και μόνον αναγνωρίζονται ως πρώτη αιτία θανάτου για την ηλικία 15-18 ετών και ως δεύτερη για την ηλικία 10-14 ετών. Επιμέρους τύποι ατυχημάτων που συχνότερα σχετίζονται με την πρόκληση θανάτου στην παιδική ηλικία είναι τα τροχαία ατυχήματα, η ασφυξία, ο πνιγμός, οι δηλητηριάσεις και τα εγκαύματα. Αν και η συχνότητα των θανάτων από ατυχήματα είναι υψηλότερη στις χαμηλού οικονομικού επιπέδου χώρες, οι οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες πλήττονται επίσης, ιδιαίτερα ο ασθενέστερος κοινωνικοοικονομικά πληθυσμός τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία περίπου 500.000 παιδιά τραυματίζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, από τα οποία 700 πεθαίνουν και 3.000 μένουν ανάπηρα. Τα παιδικά ατυχήματα μπορούν να συμβούν σε όλα τα παιδιά, οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε. Συμβαίνουν ξαφνικά και μας βρίσκουν πάντα απροετοίμαστους. Το μέγεθος λοιπόν του προβλήματος που υπάρχει στη χώρα μας οδήγησε μια ομάδα ιατρών και γονέων να ιδρύσουν το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος».
Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» αφορά έναν μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ο οποίος ασχολείται με τη μείωση των παιδικών ατυχημάτων, την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων και την αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μόνον εφόσον οργανωθούν και συστηματοποιηθούν τα παρακάτω: Πρόληψη ατυχημάτων (συστηματική και συνεχή), Εκπαίδευση (και μετεκπαίδευση) εξειδικευμένου προσωπικού, Μεταφορά τραυματισμένου παιδιού (σωστή και γρήγορη), Αντιμετώπιση (σε ειδικές μονάδες σε ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία). Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι η σωστή ενημέρωση μπορεί να μειώσει τον αριθμό και την σοβαρότητα των ατυχημάτων έως και 50%.
Με αφετηρία τη σκέψη πως εάν βοηθήσουμε όλοι, μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες που απαιτούνται για να σταματήσουν τα ατυχήματα να είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών μας, το flowmagazine.gr συνάντησε την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κα Natasha Clive-Βρέκοσι, και μας μίλησε για το όραμα του Σωματείου.
1. Πώς υλοποιήθηκε η ιδέα της ίδρυσης Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»;
Η ιδέα της ίδρυσης του Σωματείου ξεκίνησε από μία ομάδα γιατρών και γονέων με σκοπό να δημιουργηθεί ένα Νοσοκομείο μόνο για τραυματισμένα παιδιά, όπως είναι το ΚΑΤ, το οποίο μέχρι πρότινος δεν δεχόταν παιδιά κάτω των 16 ετών. Το κόστος για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν τεράστιο και δεν μπόρεσε ποτέ να υλοποιηθεί. Κατόπιν τούτου το Σωματείο ασχολήθηκε με την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων και την εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού των Παιδιατρικών Νοσοκομείων στη σωστή αντιμετώπιση τραυματισμένων παιδιών από ειδικούς ιατρούς, οι οποίοι έρχονταν πολλές φορές από το εξωτερικό.
Πριν από μερικά χρόνια η Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και τον εξοπλισμό των Παιδιατρικών Νοσοκομείων όπου το τραυματισμένο παιδί εισάγεται κατευθείαν και σταθεροποιείται χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος ψάχνοντας τον αρμόδιο γιατρό ή Τμήμα.
2. Ποιος είναι ο κύριος σκοπός του Σωματείου;
Ο κύριος σκοπός του Σωματείου είναι να δημιουργηθούν Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας.
3. Το Σωματείο έχει καταφέρει να δημιουργήσει και να εξοπλίσει 6 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και να επωφεληθούν από το έργο του Σωματείου πάνω από 200.000 παιδιά. Μιλήστε μας για αυτήν την προσπάθειά σας και για συναφείς δραστηριότητές σας.
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ προ-νοσοκομειακής και ενδο-νοσοκομειακής περίθαλψης και ο βασικός σκοπός του είναι η αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών καθώς και η σταθεροποίηση του τραυματισμένου παιδιού που διακομίζεται στο νοσοκομείο. Η μονάδα αυτή έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και μηχανήματα προκειμένου να σώσει τη ζωή ενός παιδιού. Μέχρι σήμερα το Σωματείο έχει καταφέρει να δημιουργήσει και να εξοπλίσει 6 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών:
– Στο Νοσοκομείο Παίδων ‘’Παίδων Πεντέλης’’ με τη δωρεά του Ιωάννη Β. Βαρδινογιάννη (έτος : 2011).
– Στο Νοσοκομείο Παίδων ‘’Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού’’ με τη δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” (έτος : 2012).
– Στο ‘’Ιπποκράτειο’’ Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με τη δωρεά των εταιρειών ‘’OTE-COSMOTE’’ (έτος : 2014) .
– Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ‘’ΠΑΓΝΗ’’ με τη δωρεά των εταιρειών ‘’Norton Rose Fulbright Greece’’, ‘’Ελληνικά Πετρέλαια’’ και ενός Ανώνυμου Δωρητή (έτος : 2014).
– Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη με τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση (έτος : 2014).
– Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ‘’Ανδρέας Παπανδρέου’’ με τη δωρεά των εταιρειών ‘’Ελληνικά Πετρέλαια’’, ‘’Norton Rose Fulbright Greece’’ και του ‘’Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση’’ (έτος : 2015).
Εκτός από την δημιουργία ΤΕΠ το Σωματείο εξοπλίζει τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία με τα μηχανήματα που έχουν άμεσα ανάγκη. Μέχρι σήμερα έχουμε προσφέρει 184 μηχανήματα και εξοπλισμό.
Μία άλλη δράση του Σωματείου είναι η χρηματοδότηση των Σεμιναρίων A.P.L.S. που οργανώνει η A.P.L.S. HELLAS τα οποία είναι σχεδιασμένα για την εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού στην αντιμετώπιση των πιο συνηθισμένων παιδιατρικών περιστατικών που μπορούν να απειλήσουν τη ζωή των παιδιών. Η εκπαίδευση επικεντρώνεται στην εκτίμηση, στην ανάνηψη και στην σταθεροποίηση της κατάστασης του παιδιού που κινδυνεύει. Μέχρι σήμερα έχουμε χρηματοδοτήσει 1.081 συμμετοχές.
Για την αποφυγή των παιδικών ατυχημάτων το Σωματείο πραγματοποιεί ομιλίες σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου, στους γονείς των και στους εκπαιδευτικούς των με θέμα την Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων. Μέχρι σήμερα τις παρουσιάσεις έχουν παρακολουθήσει 36.912 μαθητές και 2.852 εκπαιδευτικοί και γονείς.
4. Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας σήμερα;
Σήμερα οι άμεσοι στόχοι μας είναι:
– Η δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο ‘’Καραμανδάνειο’’ Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών.
– Η δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
– Ο εξοπλισμός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο ‘’Αχιλλοπούλειο’’ Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.
– Ο εξοπλισμός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
– Ο εξοπλισμός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
– Η ολοκλήρωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου ”ΠΑΓΝΗ” με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
– Η προώθηση του προγράμματος «Υποστήριξη Παιδιών με Νοσήματα του Αναπνευστικού Συστήματος» το οποίο έχει ως σκοπό την δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στις αντίστοιχες μονάδες των Παιδιατρικών Νοσοκομείων, για την παροχή φροντίδας υψηλής ποιότητας στα παιδιά με νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος.
– Η αγορά μηχανημάτων απαραίτητων για την κάλυψη ουσιαστικών και άμεσων αναγκών στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.
– Η χρηματοδότηση του προγράμματος ‘’Εκπαίδευση Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στην Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος’’ ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να διευρύνουν τις γνώσεις των στην αντιμετώπιση επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών.
– Η συνέχιση του προγράμματος ‘’Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων’’ με ομιλίες σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία.
5. Δέχεστε τραυματισμένα παιδιά στο Σωματείο;
Όχι. Το Σωματείο ασχολείται με τον εξοπλισμό των Παιδιατρικών Νοσοκομείων όπου εκεί υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και οι κατάλληλοι γιατροί για να φροντίσουν το τραυματισμένο παιδί.
6. Γιατί χρειάζεται ειδική μεταφορά για τα παιδιά;
Είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι το τραυματισμένο παιδί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν να είναι μικρογραφία ενηλίκου. Διαφέρει σωματικά και ψυχικά. Για παράδειγμα σε περίπτωση σοβαρής αιμορραγίας, ένα παιδί αντέχει πολύ μικρότερο διάστημα από έναν ενήλικα. Η κατάσταση ενός σοβαρά τραυματισμένου παιδιού μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα. Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ τραυματισμού και της έναρξης θεραπείας πρέπει να διατηρηθεί στο ελάχιστο. Με τη συσσώρευση της εμπειρίας, αυτός ο λανθάνων χρόνος ο οποίος έχει υπολογισθεί ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 60 λεπτά, ονομάζεται ‘’Golden Hour’’ (‘’Χρυσή ώρα’’) . Μετά τη μία αυτή ώρα το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται δραματικά. Για τον λόγο αυτό η άμεση και η σωστή αντιμετώπιση του τραυματισμένου παιδιού είναι υψίστης σημασίας για την επιβίωση του.
7. Γιατί τα παιδιά είναι τόσο ευάλωτα στα ατυχήματα; Και ποιες είναι οι ηλικίες με υψηλό δείκτη θνησιμότητας;
Οι ηλικίες με υψηλό δείκτη θνησιμότητας είναι από 0 έως 4 ετών. Η αυξημένη συχνότητα των παιδικών ατυχημάτων οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηλικίας αυτής, όπως είναι η περιέργεια, η άγνοια του κινδύνου, η τάση προς επίδειξη, η επιδοκιμασία και ο θαυμασμός. Ο χαρακτήρας του παιδιού που διαμορφώνεται από το οικογενειακό περιβάλλον µε βάση τα κληρονομικά χαρακτηριστικά µπορεί να προσδιορίσει και την πιθανότητα του ατυχήματος. Έτσι παιδιά ζωηρά, απείθαρχα, ορµητικά, επιθετικά είναι περισσότερο επιρρεπή προς τα ατυχήµατα. Η υποχωρητικότητα των γονέων, η ανοχή και η διχογνωμία όπως και η υπερβολική πειθαρχία και υπερπροστασία δημιουργούν παιδιά επιρρεπή προς τα ατυχήματα. Ένα μη σοβαρό ατύχημα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να κάνει το παιδί περισσότερο προσεκτικό, αυτή είναι η θετική πλευρά. Δυστυχώς όμως, πολλά από τα ατυχήματα είναι σοβαρά και καταλήγουν σε μόνιμες αναπηρίες ακόμα και σε θάνατο. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας από την πιο μικρή ηλικία να αναγνωρίζουν τους κινδύνους γύρω τους και να προστατεύονται από αυτούς.
8. Τα μικρά παιδιά όπως είπατε και εσείς είναι από τη φύση τους γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου και μεγαλώνοντας, αναπτύσσουν μεν την αίσθηση του κινδύνου, επηρεάζονται όμως και από άλλους παράγοντες, όπως η ανάγκη επίδειξης, η αντίδραση στους νόμους και στις συμβουλές των ενηλίκων και η γοητεία της περιπέτειας, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να κινδυνεύουν από ατυχήματα. Με ποιους τρόπους λοιπόν οφείλουν να μάθουν από μικρή ηλικία να προστατεύουν τον εαυτό τους και να μην τον θέτουν σε κίνδυνο; Ποιες είναι οι συμβουλές σας σε αδρές γραμμές στους ενήλικες;
Το κράτος και οι ενήλικες ευθύνονται για τη δημιουργία σωστής υποδομής, ώστε το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές. Παρόλα ταύτα, δεν είναι δυνατό ένα παιδί μεγαλώνοντας να μην πάθει κάποιο ατύχημα. Ο συνδυασμός τόπου κατοικίας, κοινωνικής τάξης, γένους, ηλικίας, ωριμότητας και χαρακτήρα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις που προκαλούν τα ατυχήματα (π.χ. έχει παρατηρηθεί ότι τα αγόρια παθαίνουν συχνότερα ατυχήματα από τα κορίτσια και επίσης ορισμένα παιδιά είναι περισσότερο ριψοκίνδυνα από άλλα). Τα θέματα της Πρόληψης των Ατυχημάτων είναι κατά βάση γνωστά σε όλους, ακόμα και στα παιδιά. Το πρόβλημα όμως είναι η νοοτροπία όλων, μικρών και μεγάλων, απέναντι στα ατυχήματα. Είναι σημαντικό να μάθουμε όλοι να είμαστε περισσότερο νομοταγείς (οι νόμοι υπάρχουν για να μας προστατεύουν και από τον εαυτό μας), να σεβόμαστε τους άλλους, να είμαστε λιγότερο βιαστικοί και πιο υπεύθυνοι και να χρησιμοποιούμε τη λογική μας.
Είναι γνωστό ότι τα παιδιά μαθαίνουν μιμούμενα τους μεγάλους. Γι’ αυτό ακόμα και στο θέμα της Πρόληψης Ατυχημάτων πρέπει να δίνουμε πάντα το καλό παράδειγμα (π.χ. μην απαιτούμε από τα παιδιά μας να φοράνε τη ζώνη ασφαλείας, όταν εμείς δεν τη φοράμε).
9. Λίγο πριν το τέλος, θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε στους αναγνώστες μας ότι πρόσφατα, στις 15 Σεπτεμβρίου, το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» βραβεύτηκε με το GOLD βραβείο στην κατηγορία “Υγεία και Πρόληψη” στο πλαίσιο των ”Hellenic Responsible Business Awards 2015” που διοργάνωσε η Boussias Communications και το περιοδικό Marketing Week. Συγχαρητήρια.
Σας ευχαριστούμε πολύ. Η αναγνώριση των προσπαθειών μας μέσω τέτοιων διακρίσεων μας βοηθάει να συνεχίσουμε το έργο μας για την μείωση των τραυματισμένων παιδιών στην χώρα μας και την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των, προσφέροντας τους την προσοχή και την φροντίδα που τους αξίζει.
10. Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη, και να τονίσουμε ότι σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μείωση των παιδικών ατυχημάτων είναι εφικτή σε ποσοστό τουλάχιστον 33% αν ακολουθηθούν και στη χώρα μας οι συνεπείς και συνεχείς πολιτικές πρόληψης που έχουν ακολουθήσει ήδη οι Σκανδιναβικές χώρες, η Ολλανδία και η Αγγλία. Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στον κόσμο;
Η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών μας είναι υπόθεση όλων. Η προσφορά και η στήριξη του κόσμου είναι πολύτιμη για το Σωματείο και μας βοηθάει τόσο οικονομικά όσο και ηθικά να συνεχίσουμε το έργο μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα μας.
Περισσότερες πληροφορίες
Για να γίνετε Μέλος του Σωματείου “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος”
Η ετήσια συνδρομή τακτικού μέλους είναι € 60 και ισοβίου μέλους € 500 (εφάπαξ).
Η κατάθεση του ποσού μπορεί να γίνει στους κάτωθι Λογαριασμούς του Σωματείου “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” στην Τράπεζα Alpha Bank :
α) 115 00 2002 027759 / IBAN GR36 0140 1150 1150 0200 2027 759
β) 115 002101 195694 / IBAN GR53 0140 1150 1150 0210 1195 694
τηλεφωνώντας στo 210- 6741 933 ή στέλνοντας με fax την απόδειξη καταθέσεως στο 210-6743 950.