Βιβλία με άρωμα Ελλάδας – Μέρος 2ο
Τόσα ρητά έχουν ειπωθεί για την Ελλάδα. Τόσοι διάσημοι την υμνούν. Να μην βλογήσουμε και εμείς λίγο τα γένια μας; Στο νέο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε, σας παρουσιάζουμε επιλογές βιβλίων που μας θυμίζουν γιατί αξίζει να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες ή φιλέλληνες.
Ελληνικά παραδοσιακά κοσμήματα – Εκδόσεις Μέλισσα
Άγγελος Δεληβοριάς
Τα επιτεύγματα της λαϊκής μας χειροτεχνίας φτάνουν στο κορύφωμά τους με το παραδοσιακό κόσμημα. Τα σχέδια, η σύνθεση και η πλούσια φαντασία του απλού τεχνίτη δημιούργησαν αυτά τα ανεπανάληπτα καλλιτεχνικά αριστουργήματα. Η έκδοση ικανοποιεί όχι μόνο αυτούς που αγαπούν τη λαϊκή πολιτιστική παράδοση, αλλά και όλους όσους θα ήθελαν να γνωρίσουν τις παραδοσιακές αισθητικές μορφές.
Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα – Εκδόσεις Μέλισσα
Ανωγειανάκης Φοίβος
Kαρπός σαραντάχρονης εργασίας, το βιβλίο του γνωστού μουσικολόγου επιχειρεί την πρώτη συνθετική προσπάθεια για τη συνολική μελέτη του χώρου των λαϊκών μουσικών οργάνων, από τα πιο απλά ηχητικά αντικείμενα ως τις πιο περίπλοκες, σύνθετες επιτεύξεις της μουσικής τεχνικής και ευαισθησίας. H μελέτη των μουσικών οργάνων δεν φωτίζει μόνο την ιστορία της μουσικής, αλλά και πολλά προβλήματα της ακουστικής, της τεχνολογίας, της διακοσμητικής, καθώς επίσης και της κοινωνιολογίας, της θρησκείας, της οικονομίας και γενικότερα της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού. O Φοίβος Aνωγειανάκης σπούδασε βιολί, θεωρητικά (με τον K. Σφακιανάκη) και ανώτερα θεωρητικά, αντίστιξη και φούγκα (με τον M. Bάρβογλη). Aσχολείται με τη μουσικολογική έρευνα και μελέτη σε δύο τομείς: την ελληνική λαϊκή μουσική και τη νεοελληνική έντεχνη μουσική.
Διακοσμητική ζωγραφική – Εκδόσεις Μέλισσα
Μίλτος Γαρίδης
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα κυκλοφορεί βιβλίο που παρακολουθεί την εξέλιξη και τις μεταμορφώσεις της ζωγραφικής που διακόσμησε κτίρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1700 ώς το 1900, καθώς και των περιοχών που αποσχίστηκαν από αυτήν κατά το 190 αιώνα. 159 έγχρωμες και 6 ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Ανάκτορα στην Ελλάδα – Εκδόσεις Μέλισσα
Καρδαμίτση – Αδάμη Μάρω
Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται για πρώτη φορά μια συνολική παρουσίαση των ανακτόρων που χτίστηκαν και αυτών που σχεδιάστηκαν αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, προκειμένου να στεγάσουν τους βασιλείς της Eλλάδας κατά τον 19ο αιώνα. Tα κείμενα περιλαμβάνουν σύντομη περιγραφή και σχολιασμό των έργων των μεγάλων αρχιτεκτόνων Xριστιανού και Θεόφιλου Hansen, K.F. Schinkel, L. Lange, L. Kleenze, F. Gaertner, E. Ziller, Γεράσιμου και Aναστάσιου Mεταξά, E. H. Piat, Σάββα Mπούκη. Περιλαμβάνονται επίσης κτίρια που, αν και δεν χτίστηκαν με σκοπό να στεγάσουν τους βασιλείς, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκαν από αυτούς, όπως το Kυβερνείο στην Aίγινα, το Παλατάκι στο Nαύπλιο, το Mέγαρο Kοντοσταύλου στην Aθήνα, τα Aνάκτορα Γεωργίου και Mιχαήλ και το Mon Repos στην Kέρκυρα. Tα κείμενα συνοδεύονται από πλούσια εικονογράφηση (σχέδια και φωτογραφίες), μεγάλο μέρος της οποίας δημοσιεύεται για πρώτη φορά.
Η ιστορία του ελληνικού μπισκότου – Εκδόσεις Μορφωτικό Ίδρυμα
Μάνος Χαριτάτος, Πηνελόπη Γιακουμάκη
Η Ιστορία του Ελληνικού μπισκότου αφηγείται τη διαχρονική εξέλιξη, του προϊόντος, ξεκινώντας από την πρώτη εμφάνισή του στην Κίνα πριν 10.000 χρόνια και παρουσιάζοντας τις διάφορες μορφές του στους Αρχαίους και τους Ρωμαϊκούς χρόνους, το Μεσαίωνα καθώς και τους επόμενους αιώνες μέχρι τη δεκαετία του 1960, οπότε οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία επηρέασαν καταλυτικά και αυτόν τον κλάδο της βιομηχανίας. Τότε έκαναν την εμφάνιση τους και άλλες λιγότερο ή περισσότερο γνωστές μπισκοτοβιομηχανίες. Στη συνέχεια γίνεται μια σύντομη αναφορά στο παξιμάδι, τον πρόδρομο του μπισκότου. Οι συνταγές μπισκότων από παλιές εκδόσεις οδηγών μαγειρικής που ακολουθούν και η ενδεικτική παράθεση των επιχειρήσεων εισαγωγής μπισκότων και ζαχαροπλαστείων που κατασκεύαζαν μπισκότα στο γύρισμα του αιώνα, δίνουν στον αναγνώστη μια γεύση από τα προϊόντα της εποχής και τον προϊδεάζουν σχετικά με την πορεία της ελληνικής παραγωγής μπισκότου. Παρουσιάζονται τέλος, συνοπτικά ελληνικές επιχειρήσεις μπισκότων των πρώτων έξι δεκαετιών του εικοστού αιώνα. Η παρουσίαση των επιχειρήσεων αυτών παρέχει πληροφορίες σχετικές με τους ιδρυτές, τον τόπο εγκατάστασης και τα παραγόμενα προϊόντα.
Ιστορία της ελληνικής γλώσσας – Εκδόσεις Μορφωτικό Ίδρυμα
Συλλογικό έργο
Κυκλοφορεί σε τέταρτη έκδοση από το ΜΙΕΤ η Ιστορία της ελληνικής γλώσσας (α΄ έκδοση ΕΛΙΑ, 1999), συλλογικό έργο με την επιμέλεια του καθηγητή Μιχάλη Κοπιδάκη. Το έργο αυτό είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας μιας πλειάδας ερευνητών. Φιλοδοξία του είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ευρύτατου κοινού για το μέγιστο και αειθαλές επίτευγμα του ελληνισμού, τη γλώσσα του. Όπως σημειώνει στον Πρόλογό του ο επιμελητής: «Οι βαθιές τομές στη ζωή ενός έθνους ασφαλώς επηρεάζουν και την εξέλιξη της γλώσσας του, αλλά πάντως οι μεταβολές που οφείλονται σε πολιτικοκοινωνικές ανακατατάξεις γίνονται ορατές ύστερα από καιρό. Η γλώσσα δεν πανικοβάλλεται από τα κτυπήματα της Μοίρας. Εντούτοις η περιοδολόγηση της γλωσσικής μας ιστορίας, η κατάτμηση δηλαδή του εκτεταμένου πεδίου της έρευνας, είθισται να συστοιχείται με σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του ελληνισμού. Στην ιστορία λοιπόν της Ελληνικής διακρίνονται πέντε περίοδοι, αλλά με σύνορα ρευστά. Η πρώτη, η Αρχαιοελληνική, έχει την αρχή της στο έρεβος των αιώνων και την απόληξή της στον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.). Η δεύτερη, η περίοδος της Κοινής, δικαιούται να διεκδικήσει και την εποχή του Ιουστινιανού (527-565 μ.Χ.). Η τρίτη περίοδος, η Βυζαντινή ή Μεσαιωνική, εκτείνεται ως την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως (1453), η τέταρτη, η Μεταβυζαντινή ή πρώιμη Νεοελληνική, ως τις παραμονές της εθνικής παλιγγενεσίας και η πέμπτη, η κυρίως Νεοελληνική, ως τις μέρες μας (…). Στις εισαγωγές επισημαίνονται τα κύρια γνωρίσματα της αντίστοιχης περιόδου, ούτως ώστε ο αναγνώστης να έχει μία πανοραμική θέαση του δάσους προτού περιεργαστεί το κάθε δέντρο χωριστά. Κατά κανόνα το κάθε επιμέρους κεφάλαιο περιλαμβάνει το δοκίμιο, παραθέματα κειμένων και εικονογράφηση». Η ελληνική γλώσσα ρέει μέσα στον χρόνο και αυτή η αέναος ροή διασφαλίζει και τη διάρκεια μέσα στους αιώνες και την αλλαγή.
Ο Αριστοτέλης. Παρουσίαση και ερμηνεία της σκέψης του – Εκδόσεις Μορφωτικό Ίδρυμα
Ingemar During
Πρόκειται για μια συνολική εικόνα του Αριστοτέλη ως στοχαστή, επιστήμονα και φιλοσόφου. «Προσπάθησα, εξηγεί ο συγγραφέας, να ανταποκριθώ σε τρείς στόχους: στο κύριο μέρος, να προσφέρω ένα κείμενο για τον αναγνώστη που θα ήθελε να πληροφορηθεί τι λέει ο Αριστοτέλης, πώς σκέφτεται και πώς τεκμηριώνει τις απόψεις του· στα τυπωμένα με μικρότερα στοιχεία κομμάτια, ένα κείμενο για τους αναγνώστες που ενδιαφέρονται για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των επιμέρους πραγματειών και για τη θέση τους στο σύνολο του έργου του Αριστοτέλη· τέλος, στις υποσημειώσεις, το υλικό για τους αναγνώστες που θέλουν να ακολουθήσουν μαζί μας το δρόμο που οδηγεί στο σκοτεινό βασίλειο της αριστοτελικής έρευνας. Η κύρια επιδίωξη του βιβλίου είναι να παρουσιάσει τη συνολική δημιουργία του Αριστοτέλη ως μια αδιάκοπη πάλη με προβλήματα της εποχής του και ως μια ζωντανή, σε καμία περίπτωση παγιωμένη, φιλοσοφία».
Κατάλογος έκθεσης αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας – Εκδόσεις Αίολος
Συλλογικό έργο
Στον νέο αυτό κατάλογο περιέχονται κείμενα και φωτογραφίες για εκθέματα που αποτελούν την Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, που διοργανώνουν οι εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (πολιορκητικές μηχανές, υδραυλικά όργανα και μηχανισμοί, όργανα μέτρησης χώρου και χρόνου, κ.λπ.). Με το βοήθημα αυτό ανοίγεται ένα παράθυρο σε μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας και του πολιτισμού μας.
Ελληνικές Παροιμίες (Proverbi Greci) – Εκδόσεις Αίολος
Καραγιαννάκη Λούλα
Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται οι πιο συνηθισμένες ελληνικές παροιμίες με παράλληλη μετάφραση στα ιταλικά και αντιστοίχησή τους με ιταλικές δίνοντάς μας την ευκαιρία να διακρίνουμε έντονες ομοιότητες. Το βιβλίο κοσμείται με γκραβούρες ιταλών λαϊκών καλλιτεχνών.
Παιχνίδια της γλώσσας – Playing with words – Εκδόσεις Αίολος
Στάθη Βασιλική
H γλώσσα της καθημερινότητας διαρκώς εξελίσσεται εκπλήσσοντας. Eδώ περιέχονται μερικές καθημερινές ελληνικές εκφράσεις για τους αγγλόφωνους επισκέπτες της Eλλάδας ή τους σπουδαστές της ελληνικής γλώσσας. H εικονογράφηση έγινε από τον Γιάννη Ρουμπούλια.