Βιολογικοί χυμοί, δροσεροί και θρεπτικοί

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Βιολογικοί χυμοί, δροσεροί και θρεπτικοίΚαθώς ο χειμώνας μας εγκαταλείπει σιγά σιγά και οι πρώτες λιακάδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, το σώμα μας αρχίζει και αποζητά ανανέωση και αναζωογόνηση, μετά από την γενικότερη απραξία του κρύου και της κακοκαιρίας. Έτσι λοιπόν, χρειαζόμαστε πολλές, ωραίες βόλτες στο φως του ήλιου αλλά και πολλές θρεπτικές ουσίες για να τονώσουμε τον οργανισμό μας, προετοιμάζοντάς τον για την υπέροχη αυτή αλλαγή που προμηνύει η άνοιξη. Τι πιο λαχταριστή επιλογή λοιπόν, από ένα ποτήρι δροσερού χυμού φρούτων ή λαχανικών; Όχι μόνο θα σας χαρίσει, γεύση, ζωντάνια και άρωμα αλλά θα τονώσει τον οργανισμό σας προσφέροντάς του πολύτιμες ουσίες για αναζωογόνηση και αποτοξίνωση.

Βιολογικοί χυμοί για κάθε στιγμή!

Όταν αναφερόμαστε στο θέμα των χυμών, οι επιλογές είναι πάρα πολλές και η κατηγορία αυτή μοιάζει να μην έχει τελειωμό. Ποιος από εμάς δεν απολαμβάνει ένα λαχταριστό ποτήρι φυσικού χυμού φρούτων ή λαχανικών; Το χρώμα τους είναι υπέροχο και η γεύση τους γλυκιά, χαρίζοντάς μας έτσι την κατάλληλη απόλαυση ειδικότερα τους μήνες του καλοκαιριού. Επιπλέον, ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένου φυσικού χυμού, προσφέρει στον οργανισμό μας πληθώρα θρεπτικών στοιχείων, βιταμινών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους, αλλά και στην επιλογή του κατάλληλου χυμού, μιας και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να θεωρηθούν τίποτ’ άλλο παρά ζαχαρούχα ποτά. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε ώστε να κρατήσουμε σε ισορροπία την υγεία και την απόλαυση;

Το πρώτο βήμα για τη σωστή επιλογή χυμού, είναι να περιορίσουμε ή ακόμα καλύτερα να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας τους χυμούς του εμπορίου, καθώς πρόκειται για φρουτοποτά με αυξημένη περιεκτικότητα σε θερμίδες, σάκχαρα και τεχνικές γλυκαντικές ουσίες. Η καλύτερη επιλογή είναι πάντα ο σπιτικός, φρεσκοστυμμένος χυμός φρούτων ή λαχανικών, με διαφορετικές επιλογές για κάθε εποχή του χρόνου.

Βιολογικοί χυμοί, δροσεροί και θρεπτικοίΌσον αφορά τους χυμούς λαχανικών, αποτελούν σίγουρα μία πιο «ελαφριά» επιλογή σε σχέση με τους χυμούς φρούτων, μιας και περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα. Αντίθετα, είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πολύ αγαπητός, τοματοχυμός, ο οποίος είναι πλούσιος σε λυκοπένιο, το χαρακτηριστικό συστατικό της τομάτας, που δρα ως αντικαρκινική ουσία.

Από την άλλη πλευρά, οι 100% φυσικοί χυμοί φρούτων, χωρίς επιπλέον προσθήκη ζάχαρης μπορούν να θεωρηθούν ως μία πολύ θρεπτική επιλογή για κάθε ώρα της ημέρας. Το μόνο που χρειάζεται προσοχή στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων που μπορεί να περιέχουν, όπως για παράδειγμα ο χυμός μήλου.

Αν δεν τον έχετε δοκιμάσει ακόμη, είναι ευκαιρία να βάλετε στη διατροφή σας τον χυμό από ρόδι. Είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, μία εξαιρετική αντιοξειδωτική ουσία που προσφέρει προστασία από παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Επιπλέον, μία άλλη πολύ υγιεινή και νόστιμη επιλογή, είναι ο χυμός από cranberries, ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του ουροποιητικού. Η δράση του αυτή οφείλεται σε μία ουσία που περιέχει, η οποία δημιουργεί όξινο περιβάλλον στην ουροδόχο κύστη αποτρέποντας έτσι τους μικροοργανισμούς να προσκολληθούν σε αυτήν. Μάλιστα, ενδείκνυται για όσους υποφέρουν από συχνές ουρολοιμώξεις.

Αγαπημένος χυμός πορτοκαλιού

Πρόκειται για ίσως τον δημοφιλέστερο, φρεσκοστυμμένο χυμό που καταναλώνουμε σε σχεδόν καθημερινή βάση, από τα παιδικά μας χρόνια. Ο χυμός πορτοκάλι είναι η πιο εύκολη και λαχταριστή επιλογή, καθώς μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και ειδικότερα στο πρωινό γεύμα, συνοδευόμενος από κάποια πηγή πρωτεϊνών. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία αποτελεί ένα ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου αλλά και έναν πολύτιμο σύμμαχο ομορφιάς, καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος. Προκειμένου όμως να μπορέσουμε να αφομοιώσουμε όλες τις θρεπτικές ουσίες της «πορτοκαλάδας», θα ήταν καλύτερο να την καταναλώνουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα κομματάκια φρούτου. Έτσι διασφαλίζουμε, πέρα από βιταμίνες, και τις φυτικές ίνες που έχει να μας προσφέρει. Γι’ αυτό λοιπόν, στύψτε τον χυμό σας και απολαύστε τον αμέσως, χωρίς να τον περάσετε από το σουρωτήρι.

Όσο οδεύουμε προς την άνοιξη, η όρεξή μας θα ζητάει περισσότερο δροσερές και λαχταριστές επιλογές όπως οι βιολογικοί χυμοί. Αφεθείτε λοιπόν στον κόσμο των φρούτων και των λαχανικών και σύντομα θα ανακαλύψετε τη γεύση που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…