Βιολογικό μέλι: Γιατί αξίζει να το επιλέξω;

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Η μελισσοκομία, είναι ένας κλάδος απασχόλησης για όσους ενδιαφέρονται να μυηθούν σε αυτή, να μελετήσουν τα μελίσσια με τις εκατοντάδες χιλιάδες μέλισσες, να αποκτήσουν γνώση, εμπειρία και σε κάποιες περιπτώσεις ένα επαρκές εισόδημα.

Το μέλι, είναι ένα προϊόν που παράγεται και καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο, εντούτοις το 90% της παραγωγής μελιού στην Ελλάδα, αφορά την εγχώρια κατανάλωση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στις μέρες μας, καθότι το να καταναλώνουμε προϊόντα από τον τόπο μας, ενισχύει την βεβαιότητα πως δεν έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία, αυξάνει την δυνατότητα ελέγχου από νομοθετικής αλλά και επιστημονικής απόψεως, και μάς δίνει το περιθώριο να επιλέγουμε τα τρόφιμα εκείνα που ευεργετούν τον οργανισμό μας.

Είναι αλήθεια πως πλέον, στην εποχή του πλούτου τροφίμων- και ιδιαίτερα συσκευασμένων και εισαγόμενων, υπάρχει δυσκολία στην διάκριση των μη επεξεργασμένων προϊόντων από εκείνα που περιέχουν χημικά και αλλαγές που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας.

Το γνήσιο μέλι, περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά- βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία- που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μάς δίνουν δύναμη και ενέργεια. Επιπλέον, η γλυκόζη είναι που αναγάγει το μέλι ως τόσο δυναμωτικό για τις μέλισσες αλλά και για τους ανθρώπους.

Στην αγορά παρόλα αυτά, κυκλοφορούν και είδη μελιών τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία, με αποτέλεσμα να έχουν αλλοιωθεί πολλά από τα συστατικά του προϊόντος αυτού.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παραγωγή και κατανάλωση του βιολογικού μελιού.

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε το βιολογικό μέλι από τα άλλα είδη μελιού; Πώς παράγεται το μέλι και ποιες οι διαφοροποιήσεις κατά την παραγωγή; Τί κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί από τους μελισσοκόμους βάσει νομοθεσίας; Σε ποια μέρη της Ελλάδας βρίσκεται το καλύτερο μέλι και, τέλος, πώς μπορώ να το βρω και να έχω την βεβαιότητα ότι είναι αυθεντικό βιολογικό;

Θα απαντήσουμε σε όλα αυτά, αλλά θα ξεκινήσουμε από μία ξενάγηση στο εσωτερικό ενός μελισσιού.

Οι παραγωγοί τονίζουν πως η παρασκευή μελιού είναι μία διαδικασία που απαιτεί συνεργασία, επικοινωνία, αλληλεπίδραση μεταξύ των μελισσών. “Μιλούν” μεταξύ τους, λαμβάνουν αποφάσεις και ζουν σε μία οργανωμένη κοινωνία με τάξεις και με ευκαιρίες ανέλιξης. Φυσικά, εργάζονται πολύ και παράγουν όχι μόνο μέλι, αλλά και κερί και βασιλικό πολτό.

Εάν κάποιος διαταράξει αυτή τη ροή ανάμεσά τους, πιθανότατα η όλη διεργασία να  αποσυντονιστεί. Επομένως, νούμερο ένα στόχος για όσους ασχολούνται με την παραγωγή μελιού, είναι το να κυλήσουν τα πράγματα φυσικά.

Πράγμα που σημαίνει πως, δεν θα ήταν ορθό να διαταράσσονται οι συνθήκες λειτουργίας ενός μελισσιού, με μεταβολές θερμοκρασίας, ή προσθήκη φαρμάκων.

Επιπλέον, ο αρχάριος μελισσοκόμος, προκειμένου να μάθει τη δουλειά, θα πρέπει να αποφεύγει τον μεγάλο όγκο εργασίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζει την κοινωνία και τον τρόπο λειτουργίας των μελισσιών του, άρα μπορεί να ξεκινήσει με λίγα μελίσσια, και στην πορεία να επεκταθεί. Για να ενημερωθεί κανείς σχετικά, μπορεί να διαβάσει βιβλία (πχ ‘’Οι μέλισσες θεραπεύουν’’, Domerego, 2002), περιοδικά (πχ ‘’Μελισσοκομική Επιθεώρηση’’ και ‘’Μελισσοκομικό Βήμα’’), ή να απευθυνθεί στο Ινστιτούτο  Γεωπονικών Επιστημών και τα κέντρα ‘’Δήμητρα’’, που λειτουργούν στις διάφορες Νομαρχίες, συνεργατικά με μελισσοκομικούς φορείς. Είναι λοιπόν σίγουρα μια δουλειά που χρειάζεται εκπαίδευση και εξοικείωση.

Είναι όμως και μια ενασχόληση που προστατεύεται από σχετική νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα,  υπάρχουν κανόνες που ο παραγωγός οφείλει να τηρεί, υπάρχουν συνδικαλιστικοί φορείς, ομάδες, υποχρεώσεις και δικαιώματα. Για παράδειγμα, ο μελισσοκόμος δεν πρέπει ποτέ να θερμαίνει υπερβολικά το μέλι, να παράγει κοντά σε πόλη, να επεξεργάζεται το μέλι για να το πουλήσει. Οφείλει να φροντίζει τις μέλισσες χειμώνα καλοκαίρι και να κάνει τις αναμενόμενες κινήσεις, όταν πρόκειται για ασθένεια του μελισσιού (βαρρόα για παράδειγμα), ή για αλλαγές των συνθηκών (ερχομός φθινοπώρου και κρύου). Να μην κάνει χρήση αντιβιοτικών και να μην επεμβαίνει στις φυσικές διεργασίες.

 Εφόσον τηρεί τα παραπάνω, και έχει και τις απαραίτητες άδειες, δικαιούται εκπαίδευση, ενημέρωση, συζήτηση μέσα σε ομάδες, μέσο μεταφοράς (φορτηγό ειδικά για την εργασία αυτή).

Αφού λοιπόν εξασφαλίσει όλα τα προβλεπόμενα, ξεκινάει να γνωρίζει τις μέλισσές του και το μελίσσι. Οι ειδικοί τονίζουν πως ένα μελίσσι θέλει υψηλά επίπεδα υγρασίας για να υλοποιούνται όλες οι διαδικασίες κανονικά. Επίσης, όταν έχει μια καλή βασίλισσα, όλα βαίνουν καλώς (έστω, τα περισσότερα). Σαν την ανθρώπινη πολιτική ένα πράγμα.

Οι μέλισσες παράγουν μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, κερί αλλά και δηλητήριο. Όλα χρησιμοποιούνται για διατροφικούς αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς, καθώς περιέχουν ουσίες χρήσιμες για τον άνθρωπο και την υγεία του.

Αναφορικά τώρα με το μέλι, και δει το βιολογικό, προκειμένου να είναι αυθεντικό, ο μελισσοκόμος οφείλει να:

  • Καθαρίζει συχνά τη βάση της κυψέλης.
  • Αντικαθιστά συχνά τις κηρήθρες (προς αποφυγή συγκέντρωσης μικροοργανισμών).
  • Εάν δεν υπάρχει γύρη, να τροφοδοτεί το μελίσσι με πρωτεΐνες.
  • Να ελέγχει τη σμηνουργία, η οποία μπορεί ν αποφέρει περιορισμούς στην ομαλή ανάπτυξη των μελισσών.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr