Βιολογική Σοκολάτα: Η απόλαυση “συναντά” την υγεία!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Για τους περισσότερους η σοκολάτα αποτελεί ένα γλυκό πειρασμό, μια απολαυστική απόδραση, που όμως καταλήγει σε ένα ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Επειδή όμως ορισμένες «αμαρτίες» δεν πληρώνονται, η βιολογική σοκολάτα ήρθε για να μας προσφέρει… σοκολάτα χωρίς ενοχές! Με πλούσια γεύση, αφοπλιστικό άρωμα και υγιεινά συστατικά αποτελεί ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.
Έχοντας τη δυνατότητα να ενταχθεί μέσα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, η βιολογική σοκολάτα αλλάζει τα δεδομένα και ξεχωρίζει από τις συμβατικές. Η παραγωγή της αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% μέχρι το 2014 και ήδη αρχίζει να θεωρείται περιζήτητη στον επαγγελματικό χώρο των ζαχαροπλαστείων.

Τα πλεονεκτήματα της βιολογικής σοκολάτας

Η βιολογική σοκολάτα, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο είδος σοκολάτας, παρασκευάζεται από υψηλής ποιότητας βιολογικά συστατικά, όπως είναι το οργανικό κακάο, τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και τη βανίλια. Χωρίς κανένα υπόλειμμα από φυτοφάρμακα και λιπάσματα, η βιολογική σοκολάτα θεωρείται ιδανική ακόμα και για την αντιμετώπιση του χρόνιου βήχα. Άλλωστε ακόμα και το γάλα της σοκολάτας προέρχεται από ζώα που τρέφονται από βιολογικά τρόφιμα, ενώ το κακάο από βιολογικά αγροκτήματα!

Η διαφορά με τις συμβατικές σοκολάτες, είναι ότι οι βιολογικές δεν περιέχουν συντηρητικά και λεκιθίνη, το παράγωγο της σόγιας, ενώ το ποιοτικό κακάο τους δεν αντικαθιστάται από φθηνότερα έλαια. Με φυσικά γλυκαντικά, ακόμα και από τους χυμούς της καρύδας, οι περισσότερες βιολογικές σοκολάτες περιέχουν φρούτα και ξηρούς καρπούς σε ωμή μορφή, ώστε να μην χάνουν τις βιταμίνες τους και να τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το κόστος και η προέλευσή της

Η υψηλή ποιότητα έχει πάντα μεγαλύτερο κόστος, αφού προσφέρει καλύτερη υγεία και όμορφη γεύση. Η βιολογική σοκολάτα είναι πιο ακριβή από όλες τις συμβατικές, καθώς τα 100 γρ κοστίζουν συνήθως από 2,50 ευρώ έως 3,50 ευρώ. Παράλληλα, όσον αφορά τη προέλευση της, το 80% της βιολογικής σοκολάτας παράγεται στη Λατινική Αμερική, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό στη Γερμανία, στη Μαδαγασκάρη, στα νησιά Φίτζι κ.α.

Η ελληνική «γλυκιά» παραγωγή

Παρόλα αυτά, ακόμα και αν τα πρώτα στάδια παραγωγής της δεν γίνονται στην Ελλάδα, η βιολογική σοκολάτα φέρει και ελληνική υπογραφή. Μικρές σοκολατοποιίες δημιουργούν σοκολάτες βιολογικής γεωργίας. Με σκοπό το φρέσκο, το υγιεινό και το γευστικό, η ελληνική βιολογική σοκολάτα μας έδωσε μια καινούρια εναλλακτική λύση στους γλυκούς πειρασμούς.

Τα θρεπτικά στοιχεία της σοκολάτας

Οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας στη διατροφή μας είναι απαραίτητες για το σώμα και την υγεία μας, αρκεί να υπάρχει μέτρο και λογική ως προς την κατανάλωσή της:

  • Ενεργεί κατά της υπέρτασης, κατά της κατάθλιψης και οδηγεί προς τη μακροβιότητα.
  • Χαρίζει ενέργεια και τόνωση, αφού διαθέτει υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, το σίδηρο και το μαγνήσιο.
  • Συμβάλλει κατά του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.
  • Διαθέτει αντιοξειδωτικές ουσίες, τις πολυφαινόλες, που βοηθούν στη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Η μαύρη σοκολάτα μειώνει την πίεση των υπερτασικών ασθενών.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.