Βελτιώσου επειδή αγαπάς τον εαυτό σου, όχι επειδή του βρίσκεις ψεγάδια

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

«Αγάπησε τον εαυτό σου»: Μια φράση που ακούγεται συχνά στα social media τελευταία αλλά λίγοι γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει. Μάθετε πως μπορείτε να αγαπήσετε τον εαυτό σας πραγματικά.

Η αυτογνωσία είναι από τα βασικά ταλέντα που θεωρούσαν απαραίτητο οι φιλόσοφοι της αρχαιότητας. Ο Σωκράτης δίδασκε ότι μόνο γνωρίζοντας τον εαυτό μας, μπορούμε να φτάσουμε στο να τον αγαπήσουμε και να τον βελτιώσουμε. Όμως τι σημαίνουν πραγματικά όλα αυτά και πως μπορούμε να τα πετύχουμε;

Αυτογνωσία

Αυτογνωσία είναι η ικανότητα μας να διακρίνουμε με όσο το δυνατόν ουδέτερο μάτι, τα θετικά και τα αρνητικά μας και να μπορούμε να κάνουμε αντικειμενική κριτική. Είναι σχετικά δύσκολο να μιλάμε για αντικειμενική κριτική αφού εμείς οι ίδιοι είμαστε κριτές του εαυτού μας. Όμως το να μπορούμε να διακρίνουμε ποιες πτυχές του εαυτού μα είναι θετικές και ποιες αρνητικές και να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε είναι ένα βήμα στο να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

Αποδοχή του ότι δεν είμαστε τέλειοι

Η τελειότητα οδηγεί στην στασιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι με την πεποίθηση ότι είμαστε τέλειοι δεν μελετάμε τον εαυτό μας και δεν κάνουμε αποτελεσματικά την αυτοκριτική μας. Έτσι λοιπόν, πρέπει να αποδεχθούμε τα λάθη μας, τα αρνητικά μας συναισθήματα και τις αρνητικές μας πλευρές, μιας και αυτές μπορούν να αποτελέσουν οδηγό μας στο να βελτιωθούμε.

Βελτιώσου επειδή αγαπάς τον εαυτό σου, όχι επειδή του βρίσκεις ψεγάδια


Διαβάστε επίσης:Ποια η θέση της αυτογνωσίας στον αρχαίο ελληνικό κόσμο;


Βελτιώσου επειδή αγαπάς τον εαυτό σου και όχι επειδή τον μισείς

Το να θες να αλλάξεις κάποιες πλευρές του εαυτού σου που γνωρίζεις ότι δεν σου αρέσουν και θες να αποβάλεις δεν είναι κακό. Όμως κάντο επειδή αγαπάς τον εαυτό και τον έχεις υψηλά σε αξία και όχι επειδή τον μισείς. Για παράδειγμα, αν το σημείο το οποίο θες να αλλάξεις είναι το σώμα σου και θες να το αλλάξεις κάνοντας γυμναστική, κάντο επειδή το αγαπάς και θες να είναι υγειές και όχι επειδή το μισείς. Ακόμα και οι λέξεις οι οποίες χρησιμοποιείς για τον εαυτό σου παίζουν μεγάλο στο ρόλο στο πώς τον αντιμετωπίζεις. Αν χρησιμοποιείς περισσότερο εκφράσεις μίσους όταν περιγράφεις τον εαυτό σου, τότε καλύτερα είναι να προσπαθείς να τις μετασχηματίσεις σε κάτι πιο θετικό.

Αποδέξου την κριτική

Η κριτική είναι χρήσιμη όταν είναι καλοπροαίρετη. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσει όπου χειριστικά άτομα μας κάνουν κριτική με σκοπό να μας νουθετήσουν και να μας καθοδηγήσουν. Αν όμως η προσπάθεια σου να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου η κριτική από ανθρώπους τους κοντινού σου περιβάλλοντος μπορεί να είναι καλός αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια. Άκου τι έχουν να σου πουν οι άνθρωποι γύρω σου και αξιολόγησε κατά πόσο σε βοηθάει ή όχι. Δεν χρειάζεται επίσης να τα παίρνεις όλα στα σοβαρά. Η άποψη κάποιου άλλου ανθρώπου για εσένα ή κάποιο κομμάτι του χαρακτήρα σου είναι απλά μια γνώμη. Δεν είναι απαραίτητα και η αλήθεια.

Βελτιώσου επειδή αγαπάς τον εαυτό σου, όχι επειδή του βρίσκεις ψεγάδια

Φρόντισε την ψυχική σου υγεία

Αρκετές φορές αυτό είναι ένα κομμάτι που αγνοούμε. Δεν κάνουμε πράγματα τα οποία μας κάνουν χαρούμενους και εστιάζουμε στις υποχρεώσεις μας. Η ψυχική υγεία είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας το οποίο πρέπει να το ανακαλύψουμε. Η βόλτα με φίλους, μια ταινία, λίγη γυμναστική ακόμα και το να φάμε ένα γεύμα που μας αρέσει, το να μιλήσουμε στους αγαπημένους μας, να ακούσουμε ή να παίξουμε μουσική είναι πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους και χαρούμενους. Αν λοιπόν γνωρίζουμε τί είναι αυτό που μας κάνει χαρούμενους, τότε δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνουμε πράξη.


Διαβάστε επίσης: Χτίζοντας μια καλύτερη ψυχική υγεία – Μέρος 1ο


Επιπλέον, σημαντικό για την ψυχική μας υγεία είναι να αποβάλουμε συναισθήματα τα οποία μας καταναλώνουν ενέργεια και μας δημιουργούν δυσάρεστες στιγμές όπως ο φόβος, ο θυμός ή το άγχος. Πρέπει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από αυτά τα συναισθήματα ώστε να δίνουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας σε όμορφες στιγμές και να μην αναλωνόμαστε σε σκέψεις και καταστάσεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε αρνητικά.

Από την άλλη πλευρά αρκετές φορές αρκεί απλά να αντιμετωπίσουμε αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις και να δώσουμε λύση μέσα από τις πράξεις μας. Έτσι το συναίσθημα καταλαγιάζει και εμείς επιστρέφουμε στην ηρεμία και την γαλήνη μας.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.