Vegan τυριά: Πώς να διαλέξετε τα καλύτερα

Συντάκτης: Βασιλική Γραμματσούλια, Φιλόλογος

Καθώς οι εποχές περνάνε, ο κόσμος, οι αντιλήψεις και οι συνήθειες αλλάζουν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αλλάζουν η σκέψη και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων προς το καλύτερο, κυρίως. Η αγάπη και η εκτίμηση  για τη φύση και τα ζώα πλέον δηλώνεται έμπρακτα, γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να ακολουθήσουν την vegan διατροφή,  άλλοι την vegetarian (ή διάφορα άλλα είδη π.χ. ωμοφαγία), όμως όπως και να έχει παρατηρείται μια γενικότερη τάση προς τη μείωση ζωικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μια διατροφική επιλογή, λοιπόν, όσων ακολουθούν κάποια από τις παραπάνω διατροφικές συνήθειες ή όσων παρουσιάζουν δυσανεξία σε κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα και θέλουν να αντικαταστήσουν κάποια από αυτά, είναι τα vegan τυριά.

Τι γνωρίζουμε όμως για τα τυριά αυτά; Τα vegan τυριά είναι 100% μη ζωικά. Παράγονται από φυτικές πρωτεΐνες και λίπη, σόγια, ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια ή άμυλο από φυτικές ρίζες π.χ. πατάτα, αγάρ-αγάρ, ταπιόκα και αραρούτι. Ακόμα σε κάποια μπορεί να χρησιμοποιούνται γλυκερίνη ή γαλακτικό οξύ (Ε325 συντηρητικό/ φυτικό προϊόν/ παράγεται με τη διαδικασία ζύμωσης της ζάχαρης).

Τα υπέρ της επιλογής των vegan τυριών είναι ότι δεν περιέχουν χοληστερόλη, τα κορεσμένα λιπαρά είναι λιγότερα και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ακόμη, αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης , αν και χαμηλότερης διατροφικής αξίας, ωστόσο αυτά που έχουν παραχθεί από ξηρούς καρπούς ισοσταθμίζουν αυτό το έλλειμμα. Κάποια μάλιστα είναι καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Τα κατά αυτής της επιλογής είναι  ότι τα vegan τυριά υστερούν σε ασβέστιο, μπορεί να περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα νατρίου και ζάχαρης, καθώς επίσης μπορεί να περιέχουν βελτιωτικά γεύσης. Επειδή όμως πρόκειται για προϊόντα επεξεργασίας, θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί ρίχνοντας μια ματιά στα συστατικά τους, ώστε να επιλέξουμε κάποιο που θα έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία και επομένως θα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή.

Για όσους , λοιπόν, ακολουθούν ή θέλουν να ακολουθήσουν την vegan διατροφή ή για όσους παρουσιάζουν δυσανεξία σε κάποια συστατικά των παραδοσιακών τυριών, όπως η λακτόζη, παρακάτω βρίσκονται διάφορα είδη vegan τυριών που θα σας βοηθήσουν να αντικαταστήσετε τις παλιές διατροφικές σας συνήθειες.

  • Βιολογικό τυρί tofu σόγιας. Φυσικό προϊόν χωρίς γλουτένη, χωρίς χοληστερόλη και χαμηλό σε θερμίδες. Αποτελεί πηγή σιδήρου, ασβεστίου, πρωτεΐνης , μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Μπορείτε να το βρείτε με προσθήκη βασιλικού, καπνιστό ή αναμεμειγμένο με διάφορα υλικά, ιδανικό για πίτσα.
  • Φυτικό επάλειμμα με φυσική γεύση, χωρίς γλουτένη, λακτόζη, σόγια και φοινικέλαιο. Κυκλοφορεί επίσης με την προσθήκη κόκκινης πιπεριάς, με γεύση τζατζίκι, τομάτα και βασιλικό καθώς και με παρμεζάνα.
  • Βιολογικό tofu feto φυσικό. Παράγεται με τις παραδοσιακές διαδικασίες ζύμωσης που χρησιμοποιούνται σε Ασία και Ευρώπη. Η γεύση του είναι λίγο ξινή και είναι αρκετά εύπεπτο.
  • Φυτικό έδεσμα παρμεζάνα τριμμένο. Δεν περιέχει γλουτένη, λακτόζη, σόγια και φοινικέλαιο. Έχει δυνατή πικάντικη γεύση παρμεζάνας. Κυκλοφορεί ακόμα κανονικό κομμάτι παρμεζάνας, χωρίς γαλακτοκομικά, μόνο νε 2mg χοληστερόλης ανά μερίδα.
  • Φυτικό έδεσμα καπνιστό σε φέτες. Χωρίς λακτόζη, γλουτένη και φοινικέλαιο. Φτιάχνεται με έλαιο καρύδας και περιέχει βιταμίνη Β12. Επίσης βγαίνει σε γεύση τσένταρ, γκούντα και μοτσαρέλα. Η γεύση του είναι πλούσια και λιώνει καταπληκτικά.
  • Βιολογικό μαλακό έδεσμα από κάσιους με προβιοτικά. Δεν περιέχει λακτόζη και γλουτένη. Η φυσική ζύμωση βελτιώνει τη θρεπτική αξία των συστατικών, κάνοντάς το πιο εύπεπτο, ενώ τα προβιοτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μια άκρως υγιεινή επιλογή.
  • Φυτικό έδεσμα για πίτσα με έξτρα γεύσεις τσένταρ και μοτσαρέλα. Δεν περιέχει γλουτένη, λακτόζη, σόγια και φοινικέλαιο. Ιδανικό για γέμιση πίτσας, καθώς επίσης λιώνει τέλεια και έχει πλούσια γεύση και χρώμα.
  • Νηστίσιμο έδεσμα λευκό χωρίς γλουτένη. Ακόμα δεν περιέχει σόγια και λακτόζη. Φτιάχνεται με καρυδέλαιο και η γεύση του είναι απολαυστική. Είναι ιδανικό και για όσους αντιμετωπίζουν τροφικές αλλεργίες.
  • Βιολογικό tofu σόγιας καπνιστό. Καπνίζεται σε φύλο οξιάς, περιέχει φυτικές πρωτεΐνες και είναι φτωχό σε χοληστερόλη και λιπαρά.
  • Φυτικό τυρί Greek style. Δεν περιέχει λακτόζη, γλουτένη και φοινικέλαιο. Είναι ιδανικό για σαλάτες  και πίτες και η γεύση του είναι φρέσκια και πλούσια.

Όποια και αν είναι η επιλογή σας, αυτό που πάντα θα πρέπει να προσέχετε είναι τα συστατικά που αναγράφονται και η επεξεργαστική διαδικασία, διότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανόν η επεξεργασία να είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα η θρεπτική αξία να είναι μικρότερη.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε κάποια εύκολη συνταγή, ώστε να φτιάχνετε το δικό σας φυτικό τυρί στο σπίτι σας!

Συντάκτης: Βασιλική Γραμματσούλια, Φιλόλογος

Influence:

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στη Γλωσσολογία…