Vegan συνταγές για ζυμαρικά

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά

O βιγκανισμός είναι ο σεβασμός προς τη ζωή που αναγνωρίζει τα δικαιώματα όλων των ζωντανών όντων και προεκτείνει προς αυτά τη συμπόνια, την ευγένεια, και το δίκαιο. Η βίγκαν διατροφή δεν είναι τίποτε άλλο παρά το εργαλείο για να σταθούμε αντίθετοι στη βαναυσότητα και να μειώσουμε άμεσα το μαρτύριο των ζώων.

Υπολογίζεται πως κάθε ένας βίγκαν σώζει περίπου 100 ζωές το χρόνο. Αν τώρα το δίλημμα είναι πώς να αντικαταστήσετε το κρέας και τα παράγωγά του, υπάρχουν αμέτρητες συνταγές χορτοφαγίας, αλλά και συνδυαστικά πιάτα ζυμαρικών που είναι εξίσου γευστικά. Αν είστε και ”μακαρονάδες”, ακόμη καλύτερα!

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Υλικά

(για 5 άτομα)

1 πακέτο μακαρόνια 500 γρ (με ή χωρίς γλουτένη)

Για την λευκή σάλτσα με μανιτάρια

1 φλιτζ. ηλιόσπορους καθαρισμένους, μουλιασμένους για 2 ώρες και στραγγισμένους

2 φλιτζ. νερό ή ζωμό λαχανικών

500 γρ. λευκά μανιτάρια Agaricus σε φέτες

3 κ.σ. ελαιόλαδο

½ φλιτζ. λιαστές ντομάτας κομμένες σε λεπτές λωρίδες

½ φλιτζ. λευκό κρασί

2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού

2 κ.σ. λευκό ξίδι ή μηλόξιδο

1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο

2-3 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)

½ κ.γ. πιπέρι καγιέν

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο, το καγιέν και το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  2. Βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ τους ηλιόσπορους μαζί με το νερό, την διατροφική μαγιά, το ξίδι και το λεμόνι και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά ή ώσπου να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
  3. Προσθέτουμε την κρέμα ηλιόσπορου στο τηγάνι, μαζί με τις λιαστές ντομάτες και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί, προσθέτουμε αλάτι ή χυμό λεμονιού.
  4. Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ανακατεύουμε με την λευκή σάλτσα μανιταριών και σερβίρουμε.

Για έξτρα νοστιμιά στηριζόμαστε σε ”βοηθητικές” επεμβάσεις, όπως είναι τα μπαχαρικά, το λευκό κρασί και οι λιαστές ντομάτες, που μαζί με τα μανιτάρια δημιουργούν μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων.

ΖΕΣΤΗ ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

Υλικά (για 3-4 άτομα)

250 γρ. φαρφάλες ή πένες τρίχρωμες

200 γρ. φρέσκα ντοματίνια ολόκληρα

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο(προαιρετικά)

4 κ.σ. ελαιόλαδο

¾ φλιτζ. καλαμπόκι βρασμένο και στραγγισμένο

¾ φλιτζ. κόκκινα φασόλια βρασμένα και στραγγισμένα

½ φλιτζ. ελιές της αρεσκείας μας (κατά προτίμηση χωρίς κουκούτσι)

1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο

3-4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κ.σ. μπαλσάμικο

½ κ.γ. ρίγανη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τα ντοματίνια χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά.
  3. Στο μεταξύ βράζουμε τις φαρφάλες σε άφθονο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας. Τις σουρώνουμε, βάζουμε το σουρωτήρι κάτω από τη βρύση και ξεπλένουμε για να μην κολλήσουν.
  4. Μόλις μαραθούν τα ντοματίνια, προσθέτουμε στο τηγάνι το καλαμπόκι, τα φασόλια, τις ελιές και σβήνουμε με το μπαλσάμικο. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
  5. Ρίχνουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
  6. Μεταφέρουμε την μακαρονοσαλάτα σε μια γαβάθα και σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστή.

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ ΜΕ ΨΗΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ TOFU

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ μακαρόνια ολικής αλέσεως (ξηρά)
1/2 κεφάλι κουνουπίδι, κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (διαχωρίζονται)
1 κουταλιά της σούπας φυτική μαργαρίνη
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού sambal ulek (είδος τσίλι) (προαιρετικά)
300 γρμ καπνιστά κομμάτια τόφου (της επιλογής σας)
1/4 της κούπας λευκό κρασί (προαιρετικά )
1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Χορτοφαγικό (vegan) κασέρι τριμμένο για την επικάλυψη
Μερικά κομμάτια κόκκινης πιπεριάς ως γαρνίρισμα για γεύση

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 400 F / 204 C. Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια. και βάζουμε στον φούρνο ένα αντικολλητικό ταψί που το λαδώνουμε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Βάζουμε το κουνουπίδι στον φούρνο να ψηθεί για 30′ ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  2. Λιώνουμε την φυτική μαργαρίνη σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. Αν χρησιμοποιείτε τσίλι (sambal ulek), προσθέστε το μαζί με το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Προσθέτουμε τα καπνιστά κομμάτια τόφου και ανακατέψτε καλά. Προσθέτουμε 1/2 του ψιλοκομμένου μαϊντανού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το 1/4 της κούπας λευκό κρασί και ανακατεύουμε για να γίνει μια ελαφριά σάλτσα. Κρατάμε την θερμοκρασία ζεστή.
    Κατόπιν βράζουμε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό.
    Όταν τα μακαρόνια είναι μαγειρεμένα αλ ντέντε, τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
  4. Αφού το κουνουπίδι έχει μαγειρευτεί, το βγάζουμε από το φούρνο.

Σε αυτό το σημείο μπορείτε ετοιμάσετε το γεύμα όπως εσείς επιθυμείτε .Μπορείτε να τα σοτάρετε όλα μαζί σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Έπειτα τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπόλ και ρίξτε από επάνω το τριμμένο vegan κασέρι, προσθέστε τον μαϊντανό και τα κομμάτια κόκκινης πιπεριάς.

Εναλλακτικά μπορείτε να σερβίρετε τα μακαρόνια σε ατομικές μερίδες, με καπνιστό τόφου με γεύση σκόρδου από επάνω, έπειτα προσθέτουμε το ψητό κουνουπίδι και γαρνίρουμε όπως παραπάνω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το τριμμένο χορτοφαγικό κασέρι και την κόκκινη πιπεριά. Καλή απόλαυση!

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.