Έχεις στολίσει σίγουρα το σαλόνι σου, όμως κάτι μας λέει ότι το υπνοδωμάτιο το έχεις παραμελήσει. Κι όμως, αυτό σου …
Vegan προτάσεις για το γιορτινό τραπέζι
Αν στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι κάνουμε πρωταγωνιστές τα μυρωδικά, τα φρούτα και λαχανικά σε απίθανους εορταστικούς συνδυασμούς, το αποτέλεσμα θα καταπλήξει με τη νοστιμιά του και την πρωτοτυπία του!
Τα Χριστούγεννα συνήθως είναι μια εποχή που τα τραπέζια είναι γεμάτα με κάθε είδους λιχουδιά, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις λιχουδιές έχουν να κάνουν με κρέας. Και όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, υπάρχουν αρκετοί που δεν καταναλώνουν κρέας ή τα παράγωγά του. Ακόμα κι αν δεν είστε χορτοφάγοι, αυτές οι συνταγές θα σας καταπλήξουν!
Ψητές πατάτες με δεντρολίβανο
Υλικά
1 κιλό baby πατάτες, κομμένες στην μέση αν είναι μεγάλες
2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κ.σ.φρέσκο κομμένο δενδρολίβανο
Αλατοπίπερο
Φρέσκα κλαδάκια δενδρολίβανου για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί, με αντικολλητικό χαρτί. Ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το δενδρολίβανο και αλατοπιπερώνουμε.Ψήνουμε μέχρι να γίνουν τραγανές, ανακατεύοντάς τις πού και πού, για μία ώρα και 15 λεπτά. Σερβίρουμε με τα φρέσκα κλαδάκια από δενδρολίβανο.
Ψητά λαχανικά
Υλικά
340 γρ. Λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα στην μέση, χωρίς το κοτσάνι
2 μεγάλα καρότα, ξεφλουδισμένα και σε κομμάτια
Παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
1 κ.γ. φύλλα δενδρολίβανου
1 κ.σ. θυμάρι
Μισή κούπα πεκάν
Μισή κούπα αποξηραμένα cranberries
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.Απλώνουμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο ταψί, τα ανακατεύουμε με ελαιόλαδο, και μετά με το βαλσάμικο.Αλατοπιπερώνουμε και μετάαπλώνουμε τα μυρωδικά στο ταψί.Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να είναι μαλακά. Πριντα σερβίρουμε, τα ανακατεύουμε με τα πεκάν και τα cranberries.
Ψητό με φρούτα
Υλικά
2 κούπες μήλα σε φέτες
2 κούπες αχλάδια σε φέτες
1 ½ κούπες φρέσκα cranberries
1 κούπα κομμένο ανανά (κρατήστε τον χυμό της κονσέρβας)
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/3 της κούπας καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. κανέλα
Λίγο μοσχοκάρυδο
4-5 κ.σ. λιωμένο vegan βούτυρο
1/3 της κούπας ωμά καρύδια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα φρούτα και τον χυμό λεμονιού. Σε ένα γυάλινο μπολ, ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο, ταμπαχαρικά και το μέλι, και μετά ρίχνουμε μέσα και λίγο από τον χυμό του ανανά. Παίρνουμε αυτό τογλυκό μείγμα και το ρίχνουμε πάνω στα φρούτα, να τα καλύψουμε όλα εξίσου. Ρίχνουμε από πάνω και τους καρπούς. Ψήνουμε για μία ώρα.
Ψητό κουνουπίδι με βαλσάμικο
Υλικά
Ένα μεγάλο κουνουπίδι
2 κούπες ντομάτες
1 μεσαίο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
250 γρ. πράσινα φασόλια
Αλατοπίπερο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κούπα ξύδι βαλσάμικο
¼ της κούπας καστανή ζάχαρη
Φρέσκος μαϊντανός, προαιρετικά, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.Κόβουμε το κουνουπίδι από κάτω, έτσι ώστε να στέκεται όρθιο στο ταψί. Βάζουμε τις ντομάτες γύρω του, το κρεμμύδι και τα φασολάκια. Τα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το λάδι. Σε ένα μικρό τηγάνι, σε μεσαία φωτιά, ανακατεύουμε το βαλσάμικο με την καστανή ζάχαρη, μέχρι να βράσει, και έπειτα χαμηλώνουμε αμέσως την φωτιά. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, και χύνουμε το ξύδι στο κουνουπίδι—προσοχή, κρατάμε λίγο για αργότερα. Ψήνουμε μέχρι το κουνουπίδι να ροδίσει και να γίνει μαλακό, για μια ώρα περίπου, βάζοντας πού και πού περισσότερο ξύδι. Σερβίρουμε.