Vegan πιάτα της ελληνικής κουζίνας

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Μπορεί η vegan διατροφή να έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια, στην πραγματικότητα όμως είμαστε από παλιά εξοικειωμένοι με τα λαχανικά, τα σιτηρά και τα όσπρια, καθώς αποτελούν τα συστατικά πληθώρα πιάτων της ελληνικής κουζίνας.

Τα φασολάκια, ο αρακάς, οι αγκινάρες, οι φακές, οι γίγαντες, οι κολοκυθοκεφτέδες, οι κολοκυθοκορφάδες, τα ντολμαδάκια και τα ρεβίθια είναι μόνο λίγα από τα παραδοσιακά φαγητά που θεωρούνται vegan επιλογές, αφού δεν περιέχουν ίχνος ζωικών παραγόντων, που είναι και το ζητούμενο σύμφωνα με τους κανόνες της αυστηρής χορτοφαγίας. Τα περισσότερα από αυτά, μάλιστα, μπορούμε να τα προετοιμάσουμε με πολύ απλά και οικονομικά υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας. Ας δούμε τέσσερα από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα vegan ελληνικά φαγητά, αλλά και πώς αυτά παρασκευάζονται. Ίσως εμπνευστούμε για να φτιάξουμε τα δικά μας, χωρίς τη βοήθεια της μαμάς ή της γιαγιάς.

Γεμιστά

Το πιο ωραίο φαγητό του καλοκαιριού, γεμάτο μυρωδιές και χρώματα. Τα γεμιστά μας δίνουν την ευκαιρία να γευτούμε πολλά αγαπημένα λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και κολοκυθάκια, όλα μαζί με πεντανόστιμη γέμιση από ρύζι αρωματισμένο με μυρωδικά όπως ο μαϊντανός. Η διαδικασία είναι απλή: Αδειάζουμε το εσωτερικό των λαχανικών σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε ρύζι λευκό, μυρωδικά όπως κρεμμυδάκι και μαϊντανό, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ό,τι άλλο μυρωδικό μας αρέσει (κανέλα, κουρκουμά). Ανακατεύουμε και γεμίζουμε με το μείγμα μας τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες. Στο τέλος, περιχύνουμε με λίγο λάδι από πάνω και ψήνουμε στο φούρνο.

Μπριάμ

Δεν θα μπορούσε με τίποτα να λείπει από τη λίστα μας, αφού, εκτός από πεντανόστιμο, είναι ίσως και το πιο εύκολο φαγητό. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να καθαρίσουμε, να τεμαχίσουμε τα λαχανικά και να τα ρίξουμε σε ένα ταψί με σάλτσα από ντομάτα, ελαιόλαδο και μυρωδικά. Μετά από μια ώρα ψήσιμο σε μέτρια φωτιά μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας.

Σπανακόρυζο

Πρόκειται για ένα κατά κόρον «εξοχικό» φαγητό, το οποίο μπορεί να αποτελείται, εκτός από σπανάκι, από ένα σωρό αρωματικά και λαχταριστά λαχανικά όπως μάραθο, άνηθο, κρεμμυδάκια κ.λπ. Αν και το καλοκαίρι δεν είναι η εποχή που βγαίνει το σπανάκι, μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το φαγητό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς πάντα μπορούμε να βρούμε το υπέροχο αυτό φυλλώδες λαχανικό στο σούπερ μάρκετ.

Μπάμιες γιαχνί

Εξίσου αγαπημένο φαγητό, αν και λιγάκι πιο περίπλοκο, αφού οι μπάμιες χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα στο καθάρισμα και πρέπει να περαστούν από ξίδι πριν τις μαγειρέψουμε. Ωστόσο, μπορούμε να βρούμε στην αγορά έτοιμες καθαρισμένες μπάμιες (κατεψυγμένες) και να τις μαγειρέψουμε αμέσως. Μην ξεχνάτε τα απαραίτητα μυρωδικά για ένα υπέροχο και λαχταριστό πιάτο.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…