“Υπογονιμότητα”: Ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις στο ζευγάρι;

Συντάκτης: Μαρία Αθανασιάδου, Συστημική Ψυχολόγος

Η διάγνωση της υπογονιμότητας είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, επίπονο και ψυχοφθόρο. Μέχρις ότου, το ζευγάρι υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας έχει προηγηθεί μία επώδυνη περίοδος προσπαθειών χωρίς αποτέλεσμα. Πέραν της ιατρικής παρέμβασης, η ψυχολογική προσέγγιση της υπογονιμότητας και η στήριξη των υπογόνιμων ζευγαριών καθίσταται αναγκαία.

Η υπογονιμότητα είναι μία φάση στην κοινή ζωή ενός ζευγαριού που επιφέρει μεγάλους και επικίνδυνους κλυδωνισμούς. Είτε οφείλεται σε οργανικούς παράγοντες, είτε σε ψυχολογικούς, το αποτέλεσμα τις πιο πολλές φορές επιφέρει αλλαγές στη συναισθηματική σχέση των δύο συντρόφων. Αυτό συμβαίνει, όταν ο άντρας και η γυναίκα επενδύουν την προσωπική τους ευτυχία και πληρότητα στην απόκτηση ενός παιδιού… Όταν ως απόλυτο κριτήριο για έναν επιτυχημένο και ευτυχισμένο γάμο θέτουν τη μητρότητα και την πατρότητα… Όταν ακυρώνουν τον συντροφικό τους ρόλο και επικεντρώνονται μόνο στον γονεϊκό… Όταν στο επίκεντρο της καθημερινότητάς τους βρίσκεται μόνο το τι φταίει για την υπογονιμότητα και πώς αυτό μπορεί να λυθεί…

Όταν η ερωτική πράξη γίνεται αυτοσκοπός

Το πρόβλημα έγκειται στον “αυτοσκοπό”. Ορίζουμε την απόκτηση του παιδιού ως το μοναδικό μας στόχο και ξεχνάμε ότι δεν είμαστε μηχανές. Βάζουμε στην άκρη όλα τα υπόλοιπα κομμάτια της ζωής μας, τη δουλειά μας, τους φίλους μας, τον σύντροφό μας, τον εαυτό μας και στο κέντρο τοποθετούμε μόνο την “ποθητή εγκυμοσύνη . Και όσο δεν το επιτυγχάνουμε αυτό, τόσο περισσότερο πεισμώνουμε και απογοητευόμαστε βλέποντας τα πάντα γύρω μας μάταια … “Φαύλος κύκλος” …

Το πρώτο και κύριο που επηρεάζεται θανάσιμα, δυστυχώς, είναι και η ερωτική μας ζωή. Η ερωτική πράξη δεν είναι καλό να χάσει από συναισθήματα και να μπει στην καθημερινότητά μας ως κάτι διαδικαστικό βάσει προγράμματος και λογικής. Όταν ο “έρωτας” στερείται από χαρά και εκτόνωση και πραγματοποιείται με μοναδικό σκοπό τη σύλληψη, είναι πολύ πιθανό να επέλθει στην ερωτική σχέση ρήξη. Γεννιούνται συναισθήματα μειονεξίας, ανεπάρκειας, ενοχής, ντροπής και όλα αυτά μαζί εμποδίζουν τους συντρόφους να απολαύσουν ο ένας τον άλλο πέρα από συγκρίσεις και προσδοκίες.

Το αναπάντεχο δώρο της φύσης

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ζευγαριών που πάλεψαν εναγωνίως για πολύ καιρό να αποκτήσουν παιδί με τεχνητές λύσεις. Tελικά, όταν αφέθηκαν, χαλάρωσαν και αποδέχθηκαν την πιθανότητα να μην γίνουν γονείς αισθανόμενοι παράλληλα ικανοποίηση και πληρότητα από όλα τα υπόλοιπα πράγματα στη ζωή τους… η φύση τους αιφνιδίασε και τους χάρισε ένα καινούριο μέλος στην οικογένειά τους.

Συμβουλή: Είναι απόλυτα φυσιολογικό ένα ζευγάρι να επιθυμεί την απόκτηση ενός απογόνου. Ο στόχος και η επιθυμία είναι αποδεκτά, εφόσον δεν γίνουν εμμονή. Δεν έχει κανένα νόημα η απόκτηση ενός παιδιού, εάν θα σας βρει ψυχικά κουρασμένους και σαν ζευγάρι αποξενωμένους. Το παιδί, για να είναι ευτυχισμένο, χρειάζεται δύο γονείς που πάνω απ’ όλα αγαπούν τον εαυτό τους και τη μεταξύ τους σχέση. Η δική του ευτυχία εξαρτάται αποκλειστικά από αυτό. Εάν το ζευγάρι πέσει με τα μούτρα στο μεγάλωμα του παιδιού όντας το μοναδικό νόημα στην κοινή τους ζωή, το μόνο σίγουρο είναι το “ψυχολογικό πνίξιμό” του…

Συντάκτης: Μαρία Αθανασιάδου, Συστημική Ψυχολόγος

Influence:

Η Αθανασιάδου Μαρία είναι απόφοιτος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…