Τελικά, το σεξ κάνει καλό στην καρδιά, τη βλάπτει ή, απλά, δεν έχει καμία επίδραση πάνω της; Η ερώτηση φαίνεται …
Ύπνος και σεξουαλική επιθυμία: υπάρχει συσχέτιση;
Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, ο καλός ύπνος επηρεάζει θετικά και άμεσα το σεξ. Σχετίζεται, ακόμη, με τις ορμόνες και τις εναλλαγές τους. Η επίτευξη της σταθερότητας ενός καλού ύπνου μπορεί να «απογειώσει» τη σεξουαλική ζωή.
Η έρευνα
Αν δεν καταφέρνεις να κοιμηθείς καλά, το πιο πιθανό είναι ότι η σεξουαλική σου ζωή το «αισθάνεται». Ειδικότερα, οι γυναίκες έχουν 40% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αϋπνία απ’ ό,τι οι άνδρες, σύμφωνα με τις έρευνες. Και αυτό το κενό ύπνου επηρεάζει τη λίμπιντό μας, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να είμαστε σε «διάθεση» αν είμαστε κουρασμένες.
Τι παίζει ρόλο σε αυτό;
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα οιστρογόνα μάς βοηθούν να διατηρούμε φυσιολογικά επίπεδα ύπνου δεσμεύοντας στον εγκέφαλο τους υποδοχείς που διέπουν τη διαδικασία του» λέει η Jessica Mong, PhD, καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ. Και όταν η προγεστερόνη είναι υψηλότερη, τότε το αίσθημα της υπνηλίας σε κυριεύει διαρκώς μέσα στη μέρα.
Ορμονικές εναλλαγές
Οι διακυμάνσεις στα οιστρογόνα και στην προγεστερόνη συνδέονται με την ποιότητα του ύπνου. «Οι μεγάλες ορμονικές εναλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, ευθύνονται για σημαντικές διαταραχές στον ύπνο» τονίζει η Mong. Από την άλλη, κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να έχουμε ακόμα και κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου, καθώς τα επίπεδα των σχετικών ορμονών αυξάνονται και πέφτουν διαδοχικά ως αποτέλεσμα της μηνιαίας διαδικασίας.
Πριν από την περίοδο και κατά την έναρξή της τα επίπεδα και των δύο ορμονών είναι χαμηλότερα και εκείνες τις ημέρες, όντως, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κοιμηθούμε. Στην πραγματικότητα, το 30% των γυναικών δυσκολεύονται να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, σύμφωνα με το National Sleep Foundation. «Μετά την ωορρηξία τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αυξάνονται και ακριβώς τότε είναι η στιγμή του μήνα που είναι πιο πιθανό να νιώσουμε μια αφόρητη υπνηλία» επισημαίνει η Katherine Hatcher, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κολέγιο Ιατρικής Άλμπανι στη Νέα Υόρκη.
Τι εμποδίζει τη σεξουαλική ζωή;
Σε μελέτη στο Journal of Sexual Medicine διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν λιγότερο ύπνο ανέφεραν και χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας. Αντίθετα, οι γυναίκες που ανέφεραν ότι είχαν γενικά καλή ποιότητα βραδινού ύπνου μίλησαν για μεγαλύτερη διέγερση. Όταν οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο, είναι αυτονόητα και περισσότερο κουρασμένες και άρα είναι λιγότερο πιθανό να νιώσουν θετικά συναισθήματα, όπως ευτυχία, που σχετίζεται έντονα με την επιθυμία για σεξ, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε ο David Kalmbach, PhD, ερευνητής στο Σύστημα Υγείας Henry Ford, στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ.
Μάθε τα μυστικά για περισσότερο ύπνο
Για αρχή καλό είναι να βρεις τρόπους μείωσης του στρες. «Γνωρίζεις μάλλον καλά ότι το τελευταίο ευθύνεται σημαντικά για τη μείωση της λίμπιντό σου, ενώ τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης του άγχους, της κορτιζόλης, καταστέλλουν τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη επιδεινώνοντας τα προβλήματα ύπνου» υποστηρίζει η Hatcher. “Πρακτικές όπως ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσουν να χαλαρώνεις και να κοιμάσαι πιο εύκολα” αναφέρει ο Mong και προσθέτει:
«Επίσης, μην ξεχνάς την άσκηση. Οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση θα σε βοηθήσει να παραμένεις υγιής όσο περνούν τα χρόνια. Ιδιαίτερα στην αρχή και στο τέλος του κύκλου σου, όταν τα οιστρογόνα είναι ανίκανα να σου προσφέρουν έναν ποιοτικό ύπνο». Τέλος, μη σταματάς να παρακολουθείς τον κύκλο σου, καταγράφοντας τα προβλήματα ύπνου και οτιδήποτε σε κρατά ξύπνια, όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή το άγχος. «Αυτή η καταγραφή θα βοηθήσει τον γυναικολόγο σου ώστε να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σου» καταλήγει η Hatcher.