Υιοθετήστε την ινδική δίαιτα για απώλεια βάρους

Συντάκτης: Saky Koulibaly

H ινδική γαστρονομία είναι περίφημη για τα έντονα καρυκεύματά της, τα φρέσκα της βότανα και την πλούσια γκάμα από  μεστές γεύσεις. Αν και υπάρχει ποικιλία στη διατροφή και τις προτιμήσεις ανά την Ινδία, οι περισσότεροι Ινδοί υιοθετούν διατροφή βασισμένη σε χορταρικά.

Περί το 80% του πληθυσμού πιστεύει στον Ινδουισμό, μία θρησκεία που είναι συνδεδεμένη με τη χορτοφαγία ή τη χορτοφαγία που συνδυάζει την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Η παραδοσιακή ινδική διατροφή αποδίδει σημασία στην πλούσια κατανάλωση χορταρικών όπως είναι τα λαχανικά, τα όσπρια και φρούτα με μικρή κατανάλωση κρέατος.

Η παχυσαρκία ωστόσο, παραμένει ένα ανησυχητικό ζήτημα στον ινδικό πληθυσμό. Με τη διογκούμενη διαθεσιμότητα επεξεργασμένων τροφών έχει παρατηρηθεί εκτόξευση της παχυσαρκίας και των  χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με αυτή, όπως είναι οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης.

Στο άρθρο αυτό εξηγείται πώς μπορεί κάποιος ν’ ακολουθήσει ινδική διατροφή αποβλέποντας στην απώλεια βάρους. Περιλαμβάνονται επίσης προτάσεις επάνω σε ποιες τροφές μπορούν να καταναλώνονται και ποιες ν’ αποφεύγονται βάσει ενός υποδειγματικού μενού, διάρκειας μίας εβδομάδας.

Η υγιεινή ινδική διατροφή

Η παραδοσιακή ινδική διατροφή περιλαμβάνει φρέσκα, ακατέργαστα συστατικά, τροφές που είναι ιδανικές για την θωράκιση της καλής υγείας.

Γιατί να επιλέξει κάποιος την ινδική διατροφή με βάση τα χορταρικά;

Επειδή οι δίαιτες αυτού του είδους έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρδιοπάθειας, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του στήθους και του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, συγκεκριμένα η ινδική διατροφή έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό συμβαίνει λόγω της χαμηλής πρόσληψης κρέατος και της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων.

Η  υιοθέτηση της ινδικής διατροφής με βάση τα χορταρικά, όχι απλά μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρονίων παθήσεων, αλλά μπορεί επιπλέον να συμβάλει  στην απώλεια βάρους.

Ποιες ομάδες τροφών συμπεριλαμβάνονται;

Η ινδική διατροφή είναι πλούσια σε θρεπτικές τροφές, όπως είναι τα δημητριακά, τα όσπρια, τα υγιεινά λιπαρά, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα.

Η διατροφή των περισσότερων Ινδών είναι έντονα επηρεασμένη από τη θρησκεία, και ειδικότερα από τον ινδουισμό.

Η ινδουιστική θρησκεία πρεσβεύει την αποχή από τη βία και την ισότιμη αξία όλων των ζώντων οργανισμών.

Για το λόγο αυτό, προωθείται η χορτοφαγική διατροφή σε συνδυασμό με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ αποφεύγεται η κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αυγών.

Οι χορτοφάγοι που συνδυάζουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών ωστόσο, τρώνε προϊόντα του γάλακτος. Η υγιεινή χορτοφαγική διατροφή που συνδυάζει την κατανάλωση γαλακτοκομικών εστιάζει στα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα υγιεινά λιπαρά όπως είναι το λάδι καρύδας.

Καρυκεύματα όπως είναι ο κουρκουμάς, η τριγωνέλλα, ο κόλιαντρος, η πιπερόριζα και το κύμινο, βρίσκονται στην κορυφή της παραδοσιακής γαστρονομίας, εμπλουτίζοντας τη γεύση και ενισχύοντας το φαγητό με ισχυρά διατροφικά οφέλη.

Ο κουρκουμάς, ένα από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά στην Ινδία, φημίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Έχει μάλιστα ανακαλυφθεί ότι ένα σύνθετο συστατικό του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, καταπολεμά τις φλεγμονές στο σώμα και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ μειώνει και τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπαθειών.

Συνοπτικά:

Η υγιεινή ινδική διατροφή επικεντρώνεται στην προτροπή για χορτοφαγική δίαιτα σε συνδυασμό με την κατανάλωση γαλακτοκομικών, ενώ αποδίδει μεγάλη σημασία στην αξία των δημητριακών, των οσπρίων, των λαχανικών, των φρούτων, των υγιεινών λιπαρών, των γαλακτοκομικών και των μπαχαρικών.

Υγιεινές τροφές για κατανάλωση

Κατά τη χορτοφαγική διατροφή σε συνδυασμό με την κατανάλωση γαλακτοκομικών και με σκοπό την απώλεια βάρους, προσφέρεται δυνατότητα επιλογής μέσα από μεγάλη ποικιλία νόστιμων φαγητών και ροφημάτων.

Διατροφικές Επιλογές

Επιχειρήστε να εντάξετε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο τα εξής συστατικά:

  • Λαχανικά: ντομάτα, σπανάκι, μελιτζάνα, λάχανο, μαρούλι, μπάμια, πικρό πεπόνι, κουνουπίδι, μανιτάρια.
  • Φρούτα: μάνγκο, παπάγια, ρόδι, γκουάβα, πορτοκάλι, ταμάρινδο, λίτσι, μήλο, πεπόνι, αχλάδι, δαμάσκηνο, μπανάνα.
  • Σπόροι και Ξηροί καρποί: φιστίκια κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκι, κολοκυθόσπορο, σπόρους σουσαμιού, σπόρους καρπουζιού.
  • Όσπρια: αρακάς, μαυρομάτικα φασόλια, κόκκινα φασόλια, φακές, όσπρια, ρεβίθια.
  • Ρίζες και Βολβοί: πατάτα, καρότο, γλυκοπατάτα, γογγύλι, ίγναμο.
  • Κόκκοι ολικής αλέσεως: καστανό ρύζι, κεχρί, φαγόπυρο (είδος σίκαλης) , κινόα, κριθάρι, καλαμπόκι, ψωμί ολικής άλεσης, αμάραντο, σόργο.
  • Γαλακτοκομικά: τυρί, γιαούρτι, γάλα κεφίρ, γκι (καθαρισμένο βούτυρο).
  • Βότανα και μπαχαρικά: σκόρδο, πιπερόριζα, κάρδαμο, κύμινο, κόλιανδρος, κάρυ μασάλα, πάπρικα, κουρκουμάς, μαύρο πιπέρι, τριγωνέλλα, βασιλικός.
  • Υγιεινά λιπαρά: γάλα καρύδας, γαλακτοκομικά πλήρη λιπαρών, αβοκάντο, λάδι καρύδας, λάδι σιναπιού, σησαμέλαιο, γκι (καθαρισμένο βούτυρο).
  • Πρωτεϊνούχες πηγές: τόφου, όσπρια, γαλακτοκομικά, σπόροι και ξηροί καρποί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.