Την ευεργετικά οφέλη της σοκολάτας αναλύει σε αυτό το άρθρο της η διαιτολόγος – διατροφολόγος Έφη Δ. Νοικοκύρη. Εξηγεί ποιο …
Υγιεινές τροφές για γυναίκες που ωφελούν την καρδιά – Μέρος Α
Έχει αποδειχθεί από πληθώρα ερευνών ότι η σωστή διατροφή μας εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής, υγεία και ευεξία, αλλά και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Στον αντίποδα μια κακή διατροφή μπορεί να είναι αιτία πολλών σοβαρών νοσημάτων.
Στην κορυφαία θέση αυτών των σοβαρών νοσημάτων βρίσκονται τα καρδιακά νοσήματα. Είναι επίσης προφανές ότι η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, βοηθά να αποφύγουμε την εμφάνιση αυτών των νοσημάτων.
Τα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειάζεται καθημερινά ο άνθρωπος για να είναι υγιής είναι οι πρωτεΐνες, τα λίπη, υδατάνθρακες , τα ιχνοστοιχεία και το νερό.
Ας δούμε ποια είναι τα πιο σημαντικά καρδιοπροστατευτικά τρόφιμα τα όποια περιέχουν τα συστατικά για τα οποία μιλούν οι έρευνες.
Φρέσκα βότανα
Τα φρέσκα βότανα, πέρα από την γεύση και το άρωμα που προσφέρουν στο φαγητό μπορούν να αντικαταστήσουν μέρος από το αλάτι και το λίπος που θα χρησιμοποιούσαμε κατά το μαγείρεμα. Το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, το θυμάρι αλλά και η ρίγανη περιέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.
Μαύρα φασόλια
Τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε συστατικά όπως το φολικό οξύ, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο, αλλά και ίνες. Τα συστατικά αυτά βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη ρύθμιση της χοληστερίνης, αλλά και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φασόλια από κονσέρβα σε σούπες και σαλάτες θα πρέπει να τα ξεπλύνουμε με νερό για να απομακρύνουμε το επιπλέον αλάτι.
Κόκκινο κρασί
Εάν πίνετε αλκοόλ, η πιο υγιεινή επιλογή για την καρδιά είναι λίγο κόκκινο κρασί. Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη και κατεχίνες, οι οποίες είναι σημαντικότατες αντιοξειδωτικές ουσίες και έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν τα τοιχώματα των αρτηριών, άλλα και να αυξήσουν την καλή χοληστερίνη.
Είναι δεδομένο ότι το αλκοόλ χρειάζεται μέτρο και για τις γυναίκες δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ένα ποτήρι την ημέρα.
Σολομός
Ο σολομός, τροφή πλούσια σε ωμέγα τρία λιπαρά, αποτελεί μια κορυφαία τροφή για την υγεία της καρδιάς. Τα ωμέγα τρία μειώνουν τις αρρυθμίες και με αυτό τον τρόπο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Ο σολομός επίσης μειώνει τα τριγλυκερίδια και αντιμετωπίζει τις φλεγμονές του οργανισμού.
Μια υγιεινή επιλογή είναι ο σολομός στη λαδόκολλα με βότανα και λαχανικά.
Τόνος
Μια καλή πηγή ωμέγα τρία και μια φθηνότερη επιλογή από το σολομό.
Μια υγιεινή επιλογή είναι ψητό φιλέτο τόνου, αρωματισμένο με άνηθο και λεμόνι.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε τόνο σε κονσέρβα θα πρέπει να προτιμάτε αυτόν που είναι μέσα σε νερό και όχι αυτόν που είναι μέσα σε λάδι.
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Το λάδι αυτό προέρχεται από το πρώτο πάτημα της ελιάς και είναι εξαιρετικά πλούσιο σε πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λίπη. Αντικαθιστώντας το βούτυρο με ελαιόλαδο επιτυγχάνεται μείωση της χοληστερίνης και προστασία των αιμοφόρων αγγείων.
Το άρθρο συνεχίζεται στο 2ο μέρος του… Μείνετε συντονισμένοι…