Διατηρήστε την υγεία της σπονδυλικής σας στήλης

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Η σπονδυλική σας στήλη στηρίζει όλο σας το σώμα. Αν δεν τη φροντίσετε κατάλληλα σε νεαρή ηλικία μετά θα βρεθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα οποία θα πρέπει πια να ζήσετε σε όλη σας τη ζωή. Προβλήματα επώδυνα, που θα σας δυσκολεύουν σε κάθε σας κίνηση, που θα δυσχεραίνουν την καθημερινότητά σας. Δεν αξίζει λοιπόν να δράσετε προληπτικά όσο μπορείτε ώστε να παραμείνετε υγιείς και με ζωντάνια μέχρι τα βαθιά σας γεράματα; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε…

Ακολουθήστε δέκα απλές συμβουλές για να έχετε γερή σπονδυλική στήλη μέχρι την τρίτη ηλικία:

1. Σωστή στάση του κεφαλιού και του σώματος όταν στεκόμαστε, καθόμαστε και περπατάμε. Να περπατάμε και να στεκόμαστε με την πλάτη ίσια, χωρίς να γέρνουμε προς τα εμπρός ή στο ένα πλάι. Όμοιως όταν καθόμαστε πρέπει η βάση της σποδυλικής στήλης να φτάσει στο βάθος του καθίσματος ώστε όλη πλάτη να ακουμπά ευθεία στο κάθισμα.

2. Εγκύμναση από την παιδική ηλικία με ενδυνάμωση των ραχιαίων και των κοιλιακών μυών. Το τρέξιμο δεν κάνει πάντα καλό, επειδή οι κραδασμοί “ερεθίζουν” τους μηχανισμούς ανάπλασης των οστών. Από την άλλη, τα βάρη αυξάνουν την μυϊκή μάζα που στηρίζει τα οστά.

3. Σωστή διατροφή με αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D. Καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε ένα ποτήρι γάλα και είτε ένα γιαούρτι είτε 50 γραμμάρια τυρί. Το ασβέστιο “χτίζει” γερά οστά, ενώ η βιταμίνη D συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

4. Προσοχή στην άρση βαρών. Όταν σηκώνουμε βάρη όρθιοι, πρέπει πάντα να λυγίζουμε τα πόδια. Καλό είναι να αποφεύγουμε να σηκώνουμε βαριά αντικείμενα.

5. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται στην παιδική ηλικία. Το παιδί προσχολικής ηλικίας είναι καλό να έχει επισκεφθεί προληπτικά μια φορά τον ορθοπαιδικό πριν ξεκινήσει το σχολείο. Αν διαγνωστεί κάποια ανωμαλία (λόρδωση, κύφωση, σκολίωση), πρέπει να αντιμετωπιστεί μέχρι την εφηβεία ώστε να αποφευχθούν χρονικοί πόνοι στην ενήλικη ζωή.

6. Αποφυγή τραυματισμών και σωστή αντιμετώπισή τους όταν προκύψουν. Να προσέχουμε ώστε να μην πέφτουμε συχνά, αλλά εάν αυτό σημβεί να τηρούμε ευλαβικά τις οδηγίες του ορθοπαιδικού.

7. Διατήρηση καλού σωματικού βάρους.

8. Πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και στους ηλικιωμένους άντρες. Τηρούμε όλα τα παραπάνω μέχρι τα 50 χρόνια και μετά κάνουμε τακτικές μετρήσεις οστικής πυκνότητας. Οι γυναίκες αποκτούν τη μέγιστη οστική τους μάζα μέχρι την ηλικία των 25-26 χρονών. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι αυτή την ηλικία θα πρέπει να καταναλώνουν όσο γίνεται μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, δηλαδή γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης η κίνηση κάνει πολύ καλό, καθώς έχει βρεθεί ότι ο κραδασμός βοηθά τη δημιουργία οστού. Εξάλλου η υπέρμετρη κατανάλωση τσαγιού, καφέ, καπνού ή αλκοόλ βλάπτει τα κύτταρα των οστών που είναι υπεύθυνα για την επισκευή τους. Τέλος, η χρήση των αντικαταθληπτικών φαρμάκων συμβάλει στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης.

9. Αντιμετώπιση Αυχενικού Συνδρόμου. Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήληςέχει φυσιολογικά μια καμπύλη, τοπική λόρδωση, που στηρίζει το βάρος του κεφαλιού. Όμως, η μεγάλη ελευθερία κινήσεων του κεφαλιού και η καθημερινή καταπόνησή του στην εργασία, καθιστούν την αυχενική μοίρα επιρρεπή σε τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να χάνει την πολύτιμη λόρδωσή του. Μια ακτινογραφία ή μια μαγνητική τομογραφία μπορούν να ανακαλύψουν τα όποια προβλήματα. Τα ανατομικά μαξιλάρια και η τοποθέτηση της οθόνης του υπολογιστή στο ύψος των ματιών, βοηθούν τους περισσότερους.

10. Οσφυαλγία-Ισχιαλγία. Το 60% περίπου των πλυθησμών του δυτικού κόσμου, υποφέρει σε κάποια φάση της ζωής του από πόνους στη μέση. Συχνότερα υπέφεραν άτομα μέσης ηλικίας. Οι πόνοι στη μέση είναι η δεύτερη κατά σειρά αιτία απώλειας εργάσιμων ημερών. Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν γυμναζόμασταν από τα νεανικά μας χρόνια, αν διατηρούσαμε χαμηλό σωματικό βάρος και αν προσέχαμε στοιχειωδώς τη στάση του σώματός μας.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.