Τζουμέρκα. Όταν ο ήλιος ανατέλλει στη Ροδαυγή…
Το ταξίδι μας στα Τζουμέρκα και συγκεκριμένα στη Ροδαυγή ήταν ταξίδι τελευταίας στιγμής. Αν και το συζητάγαμε από το προηγούμενο βράδυ, ξυπνώντας την άλλη μέρα το πρωί δεν ξέραμε αν θα το πραγματοποιήσουμε. Μέσα σε λίγα λεπτά πάρθηκε η τελική απόφαση και κλείσανε οι βαλίτσες! Είναι αυτό που λένε πως οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής τις περισσότερες φορές είναι και οι πιο ορθές! Έτσι ξεκινήσαμε για την Ροδαυγή και σε πέντε ώρες την αντικρίσαμε εμπρός μας.
Το χωριό βρίσκεται στο ορεινό τμήμα του Ν. Άρτας, στην περιφέρεια της Ηπείρου. Τα σπίτια του χωριού είναι σκαρφαλωμένα στην ανατολική πλευρά του Ξηροβουνίου, το όνομα το κέρδισε από τα όμορφα, «ρόδινα» χρώματα που έχει ο ορίζοντας κατά την ανατολή του ήλιου.
Μας υποδέχτηκε η κυρία Μαρία, ιδιοκτήτρια μαζί με τον αδελφό της Βασίλη από τον Ξενώνα Μαρούσιω. Μας καλωσόρισε με το ζεστό της χαμόγελο, την ανθρώπινη ματιά της και μ’ ένα παραδοσιακό τσίπουρο στα χέρια από την περίφημη ντόπια ποικιλία «ζαμπέλλα». Ήμασταν σίγουροι πως αυτή η φιλοξενία θα μας έμενε αλησμόνητη και δεν πέσαμε έξω!
Το δωμάτιο μας ήταν πολύ ευρύχωρο με όλες τις σύγχρονες ανέσεις αλλά και ένα τζάκι να ζεσταίνει τα κορμιά μας αφού η ψυχή μας είχε ήδη ζεσταθεί. Το δωμάτιο, μας χάρισε μια αίσθηση αρχοντιάς με την ποιοτική αλλά και παραδοσιακή επίπλωση του. Σε υψόμετρο 750 μέτρων, ζούσαμε την γαλήνη και την αποφόρτιση όλων των καθημερινών προβλημάτων μας. Εδώ η λέξη άγχος ήταν παράταιρη με όλο το σκηνικό.
Ανάψαμε το τζάκι και χωθήκαμε στα κρεβάτια μας να απολαύσουμε την ιερότητα της στιγμής, ο ύπνος ήρθε λυτρωτής.
Ξυπνήσαμε πεινασμένοι για εξερεύνηση αλλά και για ένα χορταστικό πρωινό. Κατεβήκαμε στο σαλονάκι του ξενώνα και καλύψαμε την δεύτερη ανάγκη μας, με όλα τα καλούδια που είχε φτιάξει η κυρά Μαρία. Τα μάτια μας χόρτασαν από τον πλούσιο μπουφέ που αντικρίσαμε, γεμίσαμε τα πιάτα μας με παραδοσιακό χαλβά συνταγή της γιαγιάς Μαρούσιω, σοκολατένιο κέικ, φρέσκια μακαρονόπιτα, γαλατόπιτα, φρέσκα αυγά, ψωμί με βούτυρο και ντόπιο μέλι, και κουλουράκια. Γεμίσαμε τα φλιτζάνια μας καφέ, και απολαύσαμε ένα γευστικό πρωινό ξύπνημα.
Το γεφύρι της Πλάκας
Το Γεφύρι της Πλάκας αποτελεί μοναδικό επίτευγμα στην αρχιτεκτονική του. Ένα γεφύρι που φτιάχτηκε χωρίς σχέδιο. Μηχανικοί και αρχιτέκτονες από το εξωτερικό, έρχονται στην Ελλάδα για να το μελετήσουν. Το μείγμα που έφτιαξαν οι μάστορες του, είναι αυτό που το καθιστά αγκρέμιστο στο χρόνο και τις πολεμικές παρεμβάσεις.
Λένε πως το χειροποίητο μείγμα που δημιούργησαν οι μάστορες, αντί του τσιμέντου που τότε δεν υπήρχε, αποτελούνταν από ασπράδια αβγών, τρίχες ζώων και ασβέστη. Συγκεκριμένα, λέγεται πως χρησιμοποίησαν 20.000 ασπράδια αβγών.
Ιστορικά στοιχεία:
Ένα από τα σημαντικότερα και πιο ζωτικά περάσματα του Άραχθου ποταμού ήταν το μονότοξο γεφύρι κοντά στον οικισμό Πλάκα, κτισμένο στο μοναδικό σημείο προσπέλασης των Τζουμερκιωτών προς τον κάμπο της Άρτας. Δύο φορές γκρεμίστηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού. Το γεφύρι που σήμερα βλέπουμε, ορθώθηκε το 1866 από τον μάστορα Μπέκα και από τότε παραμένει αγκρέμιστο χάρη στο μάστορα του. Το 1944 στο κτίριο πάνω στην όχθη έγινε η συμφωνία μεταξύ του ΕΛΑΣ – ΕΔΕΣ -παρουσία του Άγγλου συνδέσμου- για κοινό κτύπημα κατά των Γερμανών, γνωστή με το όνομα «Συμφωνία της Πλάκας».
Στην ταβέρνα της Κυρά- Ευαγγελίας
Ρωτήσαμε στον ξενώνα, που να πάμε για να φάμε καλά, σαν καλοφαγάδες που ήμαστε και η απάντηση ήρθε μονομιάς από το στόμα της κυρά Μαρίας, χωρίς να μας αφήνει περιθώρια να το σκεφτούμε ή να της φέρουμε αντίρρηση, «Μα φυσικά στην Βαγγελιώ, δεν έχετε ξαναφάει πιο νόστιμα».
Έτσι, αφού πειστήκαμε πως πιο νόστιμα δεν θα βρούμε να φάμε κατευθυνθήκαμε στην Ροδαυγή, στην ομώνυμη ταβέρνα του χωριού. Περπατήσαμε στην τεράστια πέτρινη πλατεία του χωριού που την κοσμεί από το 1804 η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Τα μάτια μας ξελογιάστηκαν με τη μοναδική θέα που πρόσφερε η πλατεία προς τη Ροδαυγή (το χωριό) και τον Άραχθο ποταμό και ξεχάσαμε την πείνα μας. Μόλις όμως είδαμε μπροστά μας την ταμπέλα της ταβέρνας το μυαλό ξαναγύρισε στο κεφάλι μας και η πείνα στο στομάχι μας.
Μπήκαμε μέσα παγωμένοι και με λαχτάρα να δοκιμάσουμε την μαγειρική της κυρά- Ευαγγελίας.
Αν και μας έβλεπε πρώτη φορά μας καλωσόρισε και μας υποδέχτηκε σαν τα παιδιά της που είχε καιρό να τα δει. Η καλοσύνη και η αγάπη ξεχείλιζαν από τα μάτια της, ενώ μας θύμισε τι πάει να πει ελληνική φιλοξενία.
Παραγγείλαμε να φάμε μανιταρόπιτα, πολίτικη σαλάτα, χοιρινό με σελινόριζα αυγολέμονο, αρνί ψητό στο φούρνο, κότσι χοιρινό με μπύρα, τόσο καλά μαγειρεμένο που το μπερδέψαμε στη γεύση με αρνί! Και φυσικά το δημοφιλές πιάτο του μαγαζιού, όπως μας ενημέρωσαν, κεφτέδες γιαχνί με πράσο και σέλινο. Όλα από τα χέρια της κυρά-Ευαγγελίας. Αυτή η μερακλού μαγείρισσα μας ξαναθύμισε τι πάει να πει καλά μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό και με τα πιάτα της μας απέδειξε γιατί ξεσηκώνονται παρέες από Γιάννενα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Αγρίνιο, Άρτα, και Θεσσαλονίκη για να πάνε να φάνε στην ταβέρνα της. Όπως η ίδια και οι κόρες της μας ενημέρωσαν διαφήμιση δεν έκαναν ποτέ από το 2002 που άνοιξαν το μαγαζί και όπως χαρακτηριστικά μας είπε «η καλύτερη διαφήμιση είναι από στόμα σε στόμα», και αυτή δεν την πλήρωσε αλλά την κέρδισε με την αξία της!
Ιστορίες από τα… Τζουμέρκα
Στα Τζουμέρκα οι άνθρωποι επειδή ήταν φτωχοί έμαθαν να συνδυάζουν γευστικά στο τραπέζι τους τα χόρτα με το κρέας. Λόγω το ότι ήταν φτωχή περιοχή, για να χορτάσει όλη η οικογένεια μαγείρευαν χόρτα που ήταν άφθονα στα χωράφια τους και κρέας που ήταν ένα τρόφιμο που διέθεταν ως κτηνοτρόφοι. Επίσης οι πίτες αποτελούν κυρίαρχο φαγητό στα παραδοσιακά πιάτα τους με ποικίλες γεμίσεις.
Ο χορός «Καγκελάρι» δεν αποτελούσε μόνο μέσω ψυχαγωγίας, αλλά και στρατηγικό μέσο, ώστε να συνεννοούνται συνθηματικά οι Έλληνες ενώ ψυχαγωγούσαν τους Τούρκους για το πώς θα τους κατατροπώσουν. Ο χορός αυτός, χορεύεται αντικριστά, δημιουργώντας μια μεγάλη «σαρανταποδαρούσα» με τους άντρες να προηγούνται των γυναικών.
Τα Τζουμέρκα έχουν μεγάλη κληρονομιά Βυζαντινών εκκλησιών.
Αξίζει να επισκεφτείτε τα Τζουμέρκα και το καλοκαίρι. Ένας σημαντικός λόγος είναι το ράφτινγκ που κάνουν στην Πανσέληνο. Μετά το τέλος της διαδρομής πραγματοποιείται party με BBQ και κινηματογραφική ατμόσφαιρα.
Rafting στον Άραχθο ποταμό
Σαν γνήσια «παιδιά» της πόλης, μην αντέχοντας την τόση ηρεμία ψάχναμε κάτι που θα μας ανεβάσει την αδρεναλίνη, έτσι μόλις ακούσαμε για το ραφτινγκ που πραγματοποιείται στον Άραχθο Ποταμό είπαμε αμέσως το ναι!
Ξεκινήσαμε την άλλη μέρα το πρωί με προορισμό το Αμπελοχώρι, συναντηθήκαμε με τους αρμόδιους που μας προμήθευσαν τον εξοπλισμό που θα χρειαζόμασταν. Ολόσωμη στολή, αντιανεμικό μπουφάν, παπούτσια, κράνος, σωσίβιο, τα πάντα! Μετά είχε σειρά η εκπαίδευση, σαν πρωτάρηδες που ήμασταν έπρεπε να διδαχτούμε τα βασικά. Από το πώς κωπηλατείς μέχρι τι πρέπει να κάνεις αν πέσεις από την βάρκα.
Η εμπειρία μας ξεκίνησε αφού μπήκαμε στην βάρκα, με οδηγό τον Βασίλη δεν είχαμε να φοβηθούμε τίποτα. Η διαδρομή μας ήταν 2-3ου βαθμού δυσκολίας και διήρκησε δύο μοναδικές ώρες! Με τελικό προορισμό το γεφύρι της Πλάκας, αρχίσαμε να κωπηλατούμε ενώ το ψιλόβροχο μας χάιδευε το πρόσωπο σαν επιβράβευση ότι τα πάμε περίφημα.
Το προσωρινό διάλειμμα στον καταρράκτη της Κλίφκης μας ανανέωσε ακόμα περισσότερο αφού είχαμε την ευκαιρία να κολυμπήσουμε στα σμαραγδένια νερά του. Μια εκπληκτική εμπειρία με το παγωμένο νερό να αναλαμβάνει το ρόλο του προσωπικού μας μασέρ ανακουφίζοντας όλο μας το κορμί!
Μετά από αυτό το ευχάριστο διάλειμμα, συνεχίσαμε την πορεία μας με τον Βασίλη εκτός από ρόλο οδηγού να έχει αναλάβει και αυτόν του ξεναγού. Οι ιστορίες του για την περιοχή αλλά και οι μύθοι που μας είπε μας κράτησαν συντροφιά, διώχνοντας μακριά το αίσθημα του κινδύνου.
Η διαδρομή μας μετά από δύο ώρες, τελείωνε στο Γεφύρι της Πλάκας, εξαντλημένοι, βρεγμένοι αλλά και με μια αίσθηση γαλήνης αλλά και περηφάνιας που τα καταφέραμε αν και πρωτάρηδες. Ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ μας περίμενε στο ξενοδοχείο συντροφιά με κουβεντούλα και γέλια από όλη την ομάδα της βάρκας μας.
Το ταξίδι μας στα Τζουμέρκα ζέστανε τις καρδιές μας, ξεκούρασε το κορμί μας, άδειασε το μυαλό μας και μας έμαθε την έννοια της ζεστής φιλοξενίας και της ανθρωπιάς που κρύβεται μέσα στις καρδιές των ανθρώπων. Τελικά οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής είναι οι… καλύτερες!
Info trekking Ηπείρου
Τηλ: 210 3310323
Fax: 2103234548
Διεύθυνση: Σαριπόλου 10
ΤΚ 10682 Αθήνα
Email: info@trekking.gr
Info Ξενώνας Μαρούσιω
Τηλ. 26830 – 71131
Κιν. 6932660303
Ροδαυγή Άρτας
e-mail: mariapap@otenet.gr