Γαλοπούλα γεμιστή με Μήλο και Φασκόμηλο
Το κλασσικό γεύμα της ημέρας των Χριστουγέννων τείνει να γίνει η γαλοπούλα και στην Ελλάδα. Εδώ θα βρείτε μια συνταγή με γέμιση από μπόλικα και λαχταριστά υλικά που θα αφήσει τους καλεσμένους τουλάχιστον ευχαριστημένους…
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ)
1 γαλοπούλα (3-4 κιλά) φρέσκια με τα εντόσθια ή κατεψυγμένη
αλάτι
μερικούς κόκκους πιπέρι
1 δεματάκι αρωματικά χόρτα (πράσο, καρότο, μαϊντανό, σέλινο κ.λ.π)
1 φύλλο δάφνης
1 κρεμμύδι
Για τη γέμιση
300γρ. ψωμί για τοστ χωρίς κόρα, κομμένο σε κύβους
1-2 κουτ. σούπας βούτυρο
200mlγάλα ζεστό
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
4 φυλλαράκια φασκόμηλο
2-3 κλωναράκια μαϊντανό
1 μήλο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κουτ. σούπας βούτυρο
200γρ. κάστανα βρασμένα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζετε 2 λίτρα νερό στη χύτρα, προσθέτετε αλάτι και την προετοιμασμένη γαλοπούλα με το στήθος προς τα κάτω.
- Αφαιρείται συνέχεια τον αφρό που δημιουργείται και προσθέτετε το δεματάκι με τα αρωματικά χόρτα και τα μπαχαρικά.
- Βράζετε τη γαλοπούλα για 30-40 λεπτά .
- Σουρώνετε το ζωμό και την αφήνετε να κρυώσει.
- Λειώνετε το βούτυρο στο τηγάνι , ροδίζετε το ψωμί, το αδειάζετε σε μπολ και το περιχύνετε με το γάλα.
- Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και το φασκόμηλο.
- Κόβετε το μήλο με τη φλούδα σε κομμάτια.
- Ζεσταίνετε μια κουταλιά βούτυρο στο ίδιο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μαζί με τα εντόσθια.
- Προσθέτετε το μήλο, τη ρίγανη, το φασκόμηλο και το μαϊντανό και τα ρίχνετε στο ψωμί. Τα ανακατεύετε όλα μαζί ,προσθέτοντας τα κάστανα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
- Γεμίζετε με αυτό το μείγμα τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα.
- Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
- Αν χρειαστεί ρίχνετε σταδιακά λίγο από το ζωμό.
Καλή όρεξη!