Γαλοπούλα γεμιστή με Μήλο και Φασκόμηλο

Συντάκτης: Κώστας Περίκος

Το κλασσικό γεύμα της ημέρας των Χριστουγέννων τείνει να γίνει η γαλοπούλα και στην Ελλάδα. Εδώ θα βρείτε μια συνταγή με γέμιση από μπόλικα και λαχταριστά υλικά που θα αφήσει τους καλεσμένους τουλάχιστον ευχαριστημένους…

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ)

1 γαλοπούλα (3-4 κιλά) φρέσκια με τα εντόσθια ή κατεψυγμένη

αλάτι

μερικούς κόκκους πιπέρι

1 δεματάκι αρωματικά χόρτα (πράσο, καρότο, μαϊντανό, σέλινο κ.λ.π)

1 φύλλο δάφνης

1 κρεμμύδι

Για τη γέμιση

300γρ. ψωμί για τοστ χωρίς κόρα, κομμένο σε κύβους

1-2 κουτ. σούπας βούτυρο

200mlγάλα ζεστό

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

4 φυλλαράκια φασκόμηλο

2-3 κλωναράκια μαϊντανό

1 μήλο

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 κουτ. σούπας βούτυρο

200γρ. κάστανα βρασμένα

αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζετε 2 λίτρα νερό στη χύτρα, προσθέτετε αλάτι και την προετοιμασμένη γαλοπούλα με το στήθος προς τα κάτω.
  2. Αφαιρείται συνέχεια τον αφρό που δημιουργείται και προσθέτετε το δεματάκι με τα αρωματικά χόρτα και τα μπαχαρικά.
  3. Βράζετε τη γαλοπούλα για 30-40 λεπτά .
  4. Σουρώνετε το ζωμό και την αφήνετε να κρυώσει.
  5. Λειώνετε το βούτυρο στο τηγάνι , ροδίζετε το ψωμί, το αδειάζετε σε μπολ και το περιχύνετε με το γάλα.
  6. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και το φασκόμηλο.
  7. Κόβετε το μήλο με τη φλούδα σε κομμάτια.
  8. Ζεσταίνετε μια κουταλιά βούτυρο στο ίδιο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μαζί με τα εντόσθια.
  9. Προσθέτετε το μήλο, τη ρίγανη, το φασκόμηλο και το μαϊντανό και τα ρίχνετε στο ψωμί. Τα ανακατεύετε όλα μαζί ,προσθέτοντας τα κάστανα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  10. Γεμίζετε με αυτό το μείγμα τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα.
  11. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
  12. Αν χρειαστεί ρίχνετε σταδιακά λίγο από το ζωμό.

Καλή όρεξη!

Συντάκτης: Κώστας Περίκος,

Influence:

Η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση αγάπης. Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα…