Τσιπούρα με λαχανικά, λαδολέμονο, κουρκουμά και μυρωδικά

Συντάκτης: Νίκος Ζυμβραγός

Η τσιπούρα είναι ένα ψάρι που πρέπει να έχουμε στην διατροφή μας. Είναι πλούσια σε ” καλά” λιπαρά οξέα ωμέγα-3, που κάνουν καλό τόσο στην καρδιά, αλλά και στον εγκέφαλό μας.

Ονομάζεται και «χρυσόφρυς» από το χρυσό τόξο που ενώνει τα μάτια τους – αυτό το παρατηρούμε πιο έντονο στα ενήλικα ψάρια. Ανήκει στην οικογένεια των ψάριων που ονομάζονται “Σπαρίδες”.

Η τσιπούρα ένα είδος κοινού ψαριού στη Μεσόγειο και στις ακτές του Ατλαντικού, από τη Μεγάλη Βρετανία ως τη Σενεγάλη. Έχει συνήθως μήκος 35 εκ., Το μεγαλύτερο που έχει αλιευθεί είχε βάρος 17,2kg.

Υλικά:

  • 3 τσιπούρες ( καθαρισμένες)
  • 3 καρότα ( μεσαίου μεγέθους)
  • 3 κολοκύθια (μικρά στρογγυλά)
  • 1 μπρόκολο ( μικρό)
  • 5 λάιμς
  • βασιλικό φρέσκο
  • δενδρολίβανο φρέσκο
  • κουρκουμάς (1 κ. γλυκού)
  • μουστάρδα (1 κ. γλυκού)
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Για το λαδολέμονο:

Βάζουμε στο μπλέντερ χυμό απο 3 λάιμς, βασιλικό ελαφρώς κομμένο, κουρκουμά (1 κ. γλυκού), μουστάρδα ( 1 κ. γλυκού), αλάτι, πιπέρι. Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι η vinegret να έχει μια βελούδινη υφή (10”-15”).

Για τα καρότα:

Καθαρίζουμε καλά τα καρότα και τα τοποθετούμε σε αλουμινόχαρτο με λίγο λάδι, δενδρολίβανο, βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Τα τυλίγουμε καλά και τα ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτα με 1 ώρα.

Για τα λαχανικά:

  • Προσθέτουμε σε μία κατσαρόλα νερό και το βάζουμε να βράσει.
  • Αφού πάρει μια βράση τοποθετούμε μέσα τα κολοκύθια και το μπρόκολο μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε λίγο.
  • Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ με πάγο για να κρατήσουν το χρώμα και την ζωντάνια τους.
  • Μόλις κρυώσουν τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε στο πιάτο και τα ανακατεύουμε με λίγο λαδολέμονο.

Για το ψάρι:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα. Αλείφουμε τα ψάρια με ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και βάζουμε στις κοιλιές των ψαριών 4 φέτες λεπτές λάιμ και λίγο δενδρολίβανο.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμιλή φωτιά, τοποθετούμε τα ψάρια μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα και τα γυρνάμε να γίνει το ίδιο και από την άλλη πλευρά.
  • Τα αφαιρούμε από την φωτιά και τα τοποθετούμε σε ενα ημίβαθο ταψί με λίγο λαδολέμονο και νεράκι (1 κούπα).
  • Τέλος μπαίνουν στο φούρνο σκεπασμένα με αλουμινόχρτο στους 180 βαθμούς για 7-12 λεπτά.

Για το γεύμα θα πρότεινα κάποιο λευκό κρασί Sauvignon Blanc.

Το Sauvignon Blanc είναι ένα ξηρό λευκό σταφύλι που κυρίως καλλιεργείται στη Γαλλία. Η ποικιλία αυτή είναι όξινη, κυρίως με γεύση από πράσινα φρούτα και με μερικά εξωτικά φρούτα, έντονα εσπεριδοειδή και βότανα. Είναι μία πολύ δημοφιλής ποικιλία σε όλο τον κόσμο.

Καλή απόλαυση…

Συντάκτης: Νίκος Ζυμβραγός,

Influence:

Η μαγειρική για μένα είναι πάθος, έρωτας, ζωή… αδρεναλίνη, γεύσεις και αρώματα. Με την μαγειρική γεμίζω με αναμνήσεις και συναισθήματα…