Τσάι με άρωμα Κορέας

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου

Μάθετε να φτιάχνετε τσάι από κίτρο, τζίντζερ και τζίτζιφα. 

Η θρυλική πριγκίπισσα Heo Hwang – ok, έφερε τα φύλλα του τσαγιού από τις μακρινές Ινδίες, σύμφωνα με την κορεατική μυθολογία, τον 13ο αιώνα αλλά δεν είναι το μόνο είδος τσαγιού που επικράτησε. Χρησιμοποιώντας φύλλα, ρίζες, άνθη, φρούτα, σπόρους, μανιτάρια αλλά και φύκια, κατάφεραν να δημιουργήσουν αυθεντικές συνταγές. 

유자차, Yuja cha 

Είναι ένα τσάι φτιαγμένο από ασιατικό κίτρο, με πλούσιο χρυσαφένιο χρώμα το οποίο καταναλώνεται τους χειμερινούς μήνες. Έχει αγαπηθεί τόσο, που υπάρχει ακόμα και τραγούδι για αυτό. 

Σύμφωνα με τους στίχους, με τα καυτά τους δάκρυα αυτό το ζευγάρι, αποφάσισε να φτιάξει το τελευταίο του τσάι και να τραβήξουν διαφορετικές πορείες με το ξεκίνημα της άνοιξης. Ας το ακούσουμε, ενώ ετοιμάζουμε και εμείς 

Υλικά 

2 κουταλιές του γλυκού μαρμελάδα κίτρο

1 κούπα ζεστό νερό 

Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε με ζεστό νερό. Σε περίπτωση που το θέλουμε κρύο, το βάζουμε ψυγείο.

Προκειμένου να ετοιμάσουμε το συγκεκριμένο τσάι πρέπει να έχουμε μαρμελάδα κίτρου. Μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο σε ασιατικό κατάστημα, είτε να τη φτιάξουμε εμείς.

Το συγκεκριμένο προϊόν θα το βρούμε στο κατάστημα Salamat και είναι εφικτό να το παραγγείλουμε online. 

Σε αντίθετη περίπτωση μπορούμε να το ετοιμάσουμε με 240 γραμμάρια ασιατικού κίτρου και 240 γραμμάρια γλυκαντικής ουσίας της επιλογής μας. Επειδή είναι ένα ακριβό και δυσεύρετο υλικό, το χρησιμοποιούμε ολόκληρο κάνοντας την προετοιμασία του, zero waste. 

Προετοιμασία 

Αποστειρώνουμε ένα βάζο, βράζοντάς το σε νερό.

Καθαρίζουμε το κίτρο με σόδα και με αλάτι, το ξεπλένουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει.

Αφαιρούμε το κοτσάνι, το λευκό μέρος της φλούδας και τα κουκούτσια. Κρατάμε την πούλπα και κόβουμε σε λεπτές  λωρίδες ίσες τη φλούδα. 

Λιώνουμε το χυμό με την πούλπα στο μπλέντερ. Συνδυάζουμε το μείγμα με τη γλυκαντική ουσία της επιλογής μας. 

Στο κάτω μέρος του αποστειρωμένου βάζου, τοποθετούμε πρώτα τις φέτες από τη φλούδα και από πάνω το μείγμα. 

Κρατάμε κλειστό για μια εβδομάδα και μετά μπορούμε να το καταναλώσουμε. Την τρίτη εβδομάδα όμως, έχει αποκτήσει τη σωστή γλυκύτητα χωρίς να αφήνει πικρή γεύση.

수정과, Sujeonggwa

Ένα ποτό με βασιλική προέλευση, καθώς συνήθιζε να σερβίρεται την εποχή του Βασιλείου Goryeo, από τις γυναίκες του παλατιού κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Seollal (설날), της ασιατικής Πρωτοχρονιάς. 

Υλικά 

30 γραμμάρια φρέσκο τζίντζερ 

2 ξύλα κανέλας 

900 ml νερό 

90 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη 

2 αποξηραμένους λωτούς 

Μερικούς σπόρους από κουκουνάρι 

Αφαιρούμε τη φλούδα από το τζίντζερ. Μετά το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό και την κανέλα μέχρι να έρθουν σε βρασμό.

Αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μισή ώρα περίπου, έως ότου να πάρει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα.

Αφαιρούμε το τζίντζερ και την κανέλα, προσθέτουμε ζάχαρη και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. 

Μετά το προσθέτουμε τους λωτούς και το αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο προκειμένου να δέσει τα αρώματά του.

Σερβίρεται κρύο, με τους λωτούς κατά προτίμηση και μπορούμε να προσθέσουμε σπόρους από κουκουνάρι για να το διακοσμήσουμε.

Αν θέλετε, μπορείτε να το σερβίρετε ζεστό σε περίπτωση που θέλετε να δώσει χρώμα και άρωμα σε μία χειμωνιάτικη νύχτα σας.

대추생강차, Daju saenggang cha

Ένα φρούτο το οποίο στόλιζε μια περιοχή στην Ελλάδα και μάλιστα ονομάστηκε από αυτά τα δέντρα αλλά πλέον δεν υπάρχουν πια. Οι τζιτζιφιές λοιπόν, δίνουν ένα μικρό καρπό, ο οποίος είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C και εκτιμήθηκε βαθειά από τους ανατολικούς λαούς δίνοντας του τον τίτλο της υπερτροφής.

Υλικά 

110 γραμμάρια τζίτζιφα 

25 γραμμάρια τζίντζερ κομμένο ζουλιέν

6 κούπες νερό 

1 ξυλάκι κανέλας 

Για να το ετοιμάσουμε, πλένουμε καλά τα τζίτζιφα, τα στεγνώνουμε και τα χαράζουμε με το μαχαίρι. 

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, το νερό, το τζίντζερ, την κανέλα και τα τζίτζιφα να βράσουν σε μέτρια φωτιά για μισή ωρίτσα και αφού έχει αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει, το αφήνουμε στη χαμηλότερη σκάλα για άλλη μια ώρα.

Μετά σουρώνουμε το υλικό, στραγγίζουμε τα τζιτζιφα και σερβίρουμε. 

Καλή απόλαυση!

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.