14 λόγοι για να τρώτε ψάρια κάθε εβδομάδα

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Στη διατροφή, τα ψάρια αποτελούν ουσιαστικά φάρμακο γιατί:

  • Μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος
  • Ελαττώνουν την ολική και την κακή χοληστερόλη (LDL) και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL). Δημιουργούν έτσι «ασπίδα» κατά της στεφανιαίας νόσου.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κατανάλωση μιας μερίδας ψαριών κάθε εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων κατά 15%. Το κλειδί για την ιδιότητά τους αυτή είναι τα ωμέγα–3 λιπαρά οξέα, που δρουν σαν «καθαριστές» των αγγείων από τα βλαβερά λίπη.
  • Χαμηλώνουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης, απελευθερώνοντας τα αγγεία από τα συσσωρευμένα λίπη.
  • Συμβάλλουν στην προστασία από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως είναι των νεφρών και του παχέος εντέρου.
  • Βοηθούν στην υγεία των ματιών και την προστασία της όρασης.
  • Ενισχύουν τη μνήμη, γιατί αυξάνουν την Φαιά ουσία στο κέντρο του εγκεφάλου.
  • Είναι πολύτιμος σύμμαχος ενάντια σε εκφυλιστικές νόσους, όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια
  • Συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας του οργανισμού.
  • Βοηθάνε στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη μεταλλοποίηση των οστών γιατί περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης D (π.χ. 110 g σολομού καλύπτουν το 100% των ημερήσιων αναγκών της βιταμίνης).
  • Ενισχύουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, κυρίως με τη βοήθεια του δοκοσαεξανοϊκού οξέος, ενός ω 3 λιπαρού οξέος.
  • Βελτιώνουν τη διάθεση, προστατεύουν από την κατάθλιψη και ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών χαπιών χάρη στα λιπαρά οξέα που περιέχουν
  • Αυξάνουν την αναπαραγωγική ικανότητα στους άνδρες, μέσω της βιταμίνης D που λειτουργεί ως στεροειδή ορμόνη.
  • Υποστηρίζουν την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα

Ποιά ψάρια να διαλέξουμε και πώς να τα φάμε

  • Τα ψάρια είναι τα μόνα τρόφιμα που θέλουμε να είναι λιπαρά: ο κολιός, η τσιπούρα, το λαβράκι, η σαρδέλα, η λακέρδα, η πέστροφα είναι ιδανικά
  • Φάτε τα μικρά ψάρια ολόκληρα, με τα κόκκαλα και τα κεφάλια, για περισσότερο ασβέστιο
  • Συνδυάστε τα με λαχανικά, σαλάτες, ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά
  • Μαγειρέψτε τα με ελάχιστο αλάτι
  • Συνοδέψτε τα με δροσερό λευκό κρασί

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Influence:

Εκπαιδευτικός – Διατροφολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού…