14 λόγοι για να τρώτε ψάρια κάθε εβδομάδα
Στη διατροφή, τα ψάρια αποτελούν ουσιαστικά φάρμακο γιατί:
- Μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος
- Ελαττώνουν την ολική και την κακή χοληστερόλη (LDL) και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL). Δημιουργούν έτσι «ασπίδα» κατά της στεφανιαίας νόσου.
- Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κατανάλωση μιας μερίδας ψαριών κάθε εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων κατά 15%. Το κλειδί για την ιδιότητά τους αυτή είναι τα ωμέγα–3 λιπαρά οξέα, που δρουν σαν «καθαριστές» των αγγείων από τα βλαβερά λίπη.
- Χαμηλώνουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης, απελευθερώνοντας τα αγγεία από τα συσσωρευμένα λίπη.
- Συμβάλλουν στην προστασία από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως είναι των νεφρών και του παχέος εντέρου.
- Βοηθούν στην υγεία των ματιών και την προστασία της όρασης.
- Ενισχύουν τη μνήμη, γιατί αυξάνουν την Φαιά ουσία στο κέντρο του εγκεφάλου.
- Είναι πολύτιμος σύμμαχος ενάντια σε εκφυλιστικές νόσους, όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια
- Συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας του οργανισμού.
- Βοηθάνε στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη μεταλλοποίηση των οστών γιατί περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης D (π.χ. 110 g σολομού καλύπτουν το 100% των ημερήσιων αναγκών της βιταμίνης).
- Ενισχύουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, κυρίως με τη βοήθεια του δοκοσαεξανοϊκού οξέος, ενός ω 3 λιπαρού οξέος.
- Βελτιώνουν τη διάθεση, προστατεύουν από την κατάθλιψη και ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών χαπιών χάρη στα λιπαρά οξέα που περιέχουν
- Αυξάνουν την αναπαραγωγική ικανότητα στους άνδρες, μέσω της βιταμίνης D που λειτουργεί ως στεροειδή ορμόνη.
- Υποστηρίζουν την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα
Ποιά ψάρια να διαλέξουμε και πώς να τα φάμε
- Τα ψάρια είναι τα μόνα τρόφιμα που θέλουμε να είναι λιπαρά: ο κολιός, η τσιπούρα, το λαβράκι, η σαρδέλα, η λακέρδα, η πέστροφα είναι ιδανικά
- Φάτε τα μικρά ψάρια ολόκληρα, με τα κόκκαλα και τα κεφάλια, για περισσότερο ασβέστιο
- Συνδυάστε τα με λαχανικά, σαλάτες, ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά
- Μαγειρέψτε τα με ελάχιστο αλάτι
- Συνοδέψτε τα με δροσερό λευκό κρασί