Τροφές με καλά λιπαρά

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Τα λιπαρά σαν κατηγορία τροφίμων,  δεν έχουν και την καλύτερη φήμη όσον αφορά τη συνεισφορά τους στην υγεία μας ή στην διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Μάλιστα, κυκλοφορούν δίαιτες οι οποίες δαιμονοποιούν τις λιπαρές ουσίες και υπόσχονται απώλεια βάρους μόνο με την ολική εξάλειψή τους από τη διατροφή. Είναι όμως στ’ αλήθεια έτσι; Ασφαλώς και όχι. Φυσικά, είναι πολύ καλό να αποφεύγουμε τα trans και υδρογονωμένα λιπαρά, όμως επιβάλλεται να περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε «καλά λιπαρά».

Σε γενικές γραμμές, αυτά πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες καθημερινά, έτσι ώστε να μας χαρίζουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ας ρίξουμε μια ματιά στις τροφές που περιέχουν τα λεγόμενα «καλά λιπαρά» και είναι πολύτιμες για την καλή κατάσταση της υγείας μας.

Ψάρια

Αποτελούν πλούσια πηγή απαραίτητων καλών λιπαρών. Τα ψάρια όπως ο σολωμός, οι σαρδέλες και ο τόνος, περιέχουν τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά  που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς μας, και μας προστατεύουν βραχυπρόθεσμα από τον εκφυλισμό της εγκεφαλικής λειτουργίας. Προσπαθήστε να έχετε το ψάρι στη διατροφή σας  τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Αβοκάντο

Είτε το φάμε σε ένα σάντουιτς, είτε φτιάξουμε μία πεντανόστιμη γκουακαμόλε, το αβοκάντο είναι μια εκπληκτική τροφή, γεμάτη με απαραίτητα λιπαρά. Επιπρόσθετα, ουσίες που περιέχει μας βοηθούν να απορροφήσουμε πιο αποδοτικά άλλα θρεπτικά συστατικά.  Θυμηθείτε ότι μισό αβοκάντο περιέχει 115-160 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθος.

Σπόροι

Σπόροι όπως ο κολοκυθόσπορος και ο ηλιόσπορος, είναι σίγουρα μία αγαπημένη και θρεπτική συνήθεια. Τα προτιμούμε, προφανώς, ανάλατα, και τα απολαμβάνουμε σαν απογευματινό σνακ, ή μέσα σε μια σαλάτα.

Ξηροί καρποί

Καρύδια, αμύγδαλα, πεκάν και ό,τι άλλο λαχταράτε, κάθε είδους ξηρός καρπός μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία μας. Επειδή, όμως, είναι υγιεινά, δεν σημαίνει πως μπορούμε να καταναλώνουμε αλόγιστα. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι περιέχουν αρκετές θερμίδες, άρα τους απολαμβάνουμε σε μικρές δόσεις.

Ελαιόλαδο

Αναμφισβήτητα αποτελεί τον άρχοντα της κουζίνας. Χαρίζει γεύση, υγεία και μακροζωΐα. Είτε μαγειρεύουμε, είτε θέλουμε να δέσουμε μια σαλάτα, το ελαιόλαδο είναι πάντα η καλύτερή μας επιλογή. Για να είμαστε όμως σίγουροι ότι δεν το παρακάνουμε, χρησιμοποιούμε πάντα λιγότερο ελαιόλαδο από όσο ζητάει μια συνταγή.

Λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, η λαχανίδα και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν μικρές δόσεις ω-3 λιπαρών οξέων, συνεπώς προσπαθούμε να τα καταναλώνουμε όσο γίνεται συχνότερα. Πέρα από αυτό, τα λαχανικά περιέχουν πλήθος θρεπτικών ουσιών, όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες.

Αυγά

Τα αυγά είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης.  Επίσης,  περιέχουν μια μικρή δόση λιπαρών, που κατά πλειοψηφία είναι ωφέλιμα.

Φασόλια

Ό,τι είδους φασόλια και να επιλέξετε, μόνο υγεία θα κερδίσετε. Περιέχουν πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες. Επιπλέον, είναι χορταστικά, δένουν με πάρα πολλές τροφές, δημιουργώντας απίστευτους συνδυασμούς, και περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες, σε σχέση με το πόσα θρεπτικά συστατικά μας προσφέρουν.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…