Τροφές άμυνα για τον οργανισμό
Αναζητήστε στα γιατροσόφια της γιαγιάς, τρόπους για να θεραπεύσετε ή να θωρακίσετε τον οργανισμό σας. Επιστρέψτε στα όσα η φύση μας προσφέρει, άλλωστε… αυτή είναι ο καλύτερος γιατρός!
Σας παρουσιάζουμε ορισμένες τροφές που θωρακίζουν και ενισχύουν τον οργανισμό μας, πέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά που ως τώρα ξέραμε.
Διαβάστε μερικές από αυτές:
Όσπρια:
Τα μπιζέλια, τα φασόλια, οι φακές αλλά και τα άλλα όσπρια, είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος, είναι αυτός που αυξάνει την παραγωγή και την δράση των λευκών αιμοσφαιρίων του οργανισμού.
Γαλακτοκομικά:
Στο σχολείο μας έλεγαν «ένα μήλο την ημέρα…», τώρα οι γιατροί συνιστούν ένα γιαούρτι την ημέρα γιατί διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα των παθογόνων μικροοργανισμών στη γαστρεντερική οδό, χάρη στα προβιοτικά που περιέχει.
Αβγά:
Τα αβγά πέρα από το ότι είναι μια εξαιρετική πηγή καλών πρωτεινών, περιέχουν και τη χολίνη. Η χολίνη είναι μια ουσία, που «κλείνει την πόρτα» στην εισβολή των ιών και των βακτηρίων στο σώμα.
Θαλασσινά:
Τα ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο τόνος είναι πλούσια σε σελήνιο και Ω3 λιπαρά οξέα. Η κατανάλωσή τους, βοηθά τον οργανισμό να αμυνθεί σε ενδεχόμενες φλεγμονές, ενώ προστατεύει τους πνεύμονες.
Μανιτάρια:
Τα μαγειρεμένα μανιτάρια, καταπολεμούν τα βακτήρια στον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα, έχουν την ικανότητα να διεγείρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των βακτηρίων.
Σκόρδο:
Το σκόρδο είναι ο σύμμαχος του οργανισμού μας κατά των μικροβίων και των βακτηριδίων. Η σύνθεσή του κρύβει πολλά συστατικά για την καταπολέμησή τους, όπως είναι η αλλισίνη. Η αλλισίνη είναι αποτέλεσμα δύο ενώσεων που βρίσκονται στο σκόρδο, οι οποίες ενώνονται όταν ‘σπάσει’ η σκελίδα. Γι’ αυτό θα πρέπει το σκόρδο να κόβεται ή να συνθλίβεται πριν το βάλουμε στο φαγητό. Το σκόρδο μπορεί να καταπολεμήσει και το βακτήριο H. pylori,που έχει σχέση με την εμφάνιση του στομαχικού έλκους.
Μπρόκολο:
Το μπρόκολο με μια σειρά ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται την κορυφή των σημαντικότερων λαχανικών για την υγεία του οργανισμού μας. Ο πιο υγιεινός τρόπος να γευτείτε το μπρόκολο είναι είτε ωμό, είτε στον ατμό. Ο λόγος είναι πως με τη βράση του, μπορεί να «χαθούν» ορισμένα από τα υδατοδιαλυτά συστατικά του. Το μπρόκολο, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ είναι πλούσιο και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Σπανάκι:
Κάτι ήξερε ο Ποπάυ που ήταν θερμός υποστηρικτής του. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με σημαντικότερο το φυλλικό οξύ. Το συστατικό αυτό, συμμετέχει στην επιδιόρθωση του DNA και είναι απαραίτητο για να έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό.