Οι βιταμίνες είναι σημαντικές ουσίες για τον οργανισμό μας και εκτελούν μια πληθώρα λειτουργιών στο σώμα μας. Ας δούμε ποια …
Τροφές για ενίσχυση της βιταμίνης Β12
Νιώθετε συχνά κουρασμένοι; Είναι πολύ πιθανόν να σας λείπει η βιταμίνη Β12. Αν και υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής, υπάρχουν και τροφές που σας φέρνουν στα πάνω σας!
Οι συνέπειες της έλλειψης Β12 για τον οργανισμό μας
Η βιταμίνη Β12 είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ειδικότερα των νευρώνων μας, και για τη λειτουργία του ανοσοβιολογικού μας συστήματος. Συνήθως εντοπίζεται στις πρωτεΐνες των κρεάτων, αλλά κρύβεται ακόμα και σε προϊόντα όπως το γιαούρτι. Καθώς η έλλειψη της βιταμίνης Β12 συνδέεται με την υπερκόπωση, την εμφάνιση νευρολογικών νοσημάτων και την ευαισθησία σε ασθένειες, είναι σημαντικό όχι μόνο να λαμβάνουμε τα ανάλογα συμπληρώματα, αλλά να την ενισχύσουμε φυσικά μέσω της τροφής.
Διατροφική μαγιά
Η διατροφική μαγιά προέρχεται από ζύμωση που διαρκεί περίπου μία εβδομάδα και μπορεί να αξιοποιηθεί σε σάλτσες, στο γιαούρτι, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο φαγητό της αρεσκείας μας. Η διατροφική μαγιά δεν περιέχει από μόνη της τη Β12, αλλά υπάρχουν εκδοχές που είναι εμπλουτισμένες με αυτήν και μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας.
Σολομός
Ο σολομός έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε Β12, σε σημείο που καλύπτει 108% (!) των ημερήσιων αναγκών μας, και πραγματικά αξίζει να τον βάλουμε περισσότερο στη ζωή μας. Ο σολομός εντοπίζεται σε διάφορες μορφές, μπορούμε να τον βάλουμε στο σάντουιτς, στη σαλάτα, ακόμα και στα ζυμαρικά μας. Μαζί με τη Β12, περιέχει και βιταμίνη D: με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια!
Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας
Είτε σε κιμά, είτε σε μπιφτέκι, το μοσχαρίσιο κρέας είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Β12 και περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο και πρωτεΐνες. Είναι φανερό ότι αν φάμε περισσότερο μοσχάρι και το βάλουμε στη διατροφή μας μαζί με τα φρούτα και τα λαχανικά παίρνουμε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Φάτε μπέργκερ χωρίς τύψεις, αρκεί να μην το παρακάνετε με άλλα υλικά, όπως οι σάλτσες (εκτός αν προσθέσετε διατροφική μαγιά)!
Αγελαδινό γάλα
Το γάλα βοηθάει πολύ στη ρύθμιση της πίεσης και περιέχει τη βιταμίνη Β12 σε ποσότητα αρκετά σημαντική (καλύπτει 54% της συνιστώμενης καθημερινής δόσης). Επιπλέον, αν δεν σας αρέσει το γάλα, μπορείτε να αποκομίσετε παρόμοια οφέλη από το γιαούρτι, το οποίο παρέχει 43% των καθημερινών αναγκών σε Β12. Εκτός από τις βιταμίνες, το αγελαδινό γάλα ενισχύει τα κόκκαλα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την οστεοπόρωση.
Δημητριακά ενισχυμένα με Β12
Υπάρχουν δημητριακά που έχουν ενισχυμένη ποσότητα σε Β12. Από μόνα τους καλύπτουν μόλις το 25% των ημερήσιων αναγκών, οπότε θα χρειαστούν και άλλες πηγές. Δεν παύουν, όμως, να είναι ένας ωραίος τρόπος για να ξεκινήσετε με ενέργεια τη μέρα σας. Ένας ωραίος τρόπος είναι να τα συνδυάσετε με αγελαδινό γάλα ή με γιαούρτι και διατροφική μαγιά.