Εξόρμηση στο Καρπενήσι και τα πέριξ

Συντάκτης: Ιωάννα Γιαννίκα

Από το Καρπενήσι στην Μονή Προυσού και από ‘κει στο Φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς. Μια εκδρομή που μπορεί να γίνει εντός των χρονικών ορίων ενός Σαββατοκύριακου και μπορεί να χαρίσει ξεχωριστές εικόνες…

Τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού με τις βροχές ακόμα να δίνουν παράσταση σχεδόν σε καθημερινή βάση και να μας χαλάνε τη διάθεση για βόλτα στην παραλία επιλέγουμε να κατευθυνθούμε προς το Νομό Ευρυτανίας και στο γνωστό σε όλους Καρπενήσι .

Αυτή τη φορά επιλέγουμε να αποδράσουμε όλο το Σαββατοκύριακο και να διανυκτερεύσουμε σε ένα παραδοσιακό κατάλυμα στο κέντρο του Καρπενησίου (οι τιμές αυτήν την εποχή είναι αρκετά οικονομικές ευτυχώς) .

Το Καρπενήσι και κυρίως τα γύρω χωριά είναι ιδανικά για βόλτες, πεζοπορικές διαδρομές , ποδηλατάδες, ιππασία και κάθε λογής δραστηριότητα ενώ κρύβουν μέσα τους μεγάλη παράδοση και ιστορία. Ξεκινάμε οδικώς από το Καρπενήσι με κατεύθυνση μας νοτιοδυτικά προς την Μονή Προυσού και κινούμαστε κατά μήκος του ποταμού Καρπενησιώτη.

Το τοπίο ήπιο στην αρχή , με το ελατοδάσος να μας συντροφεύει και τους όγκους της Χελιδόνας και της Καλιακούδας να ξεπροβάλουν σε κάθε στροφή . Μετά το χωριό Γαύρος το τοπίο μεταμφιέζεται και δείχνει πιο άγριο και επιβλητικό με τα βράχια και τα αφρισμένα νερά του Καρπενησιώτη να δεσπόζουν σε όλη τη διαδρομή και ο δρόμος να γίνεται ακόμα πιο ελικοειδής.

Κάνουμε μια στάση στη θέση Κλειδί, όπου δημιουργείται ένα φυσικό πέτρινο στέγαστρο επάνω στο δρόμο και απολαμβάνουμε τα νερά που ξεχύνονται από τον ποταμό . Λίγο παρακάτω το πάτημα της Παναγιάς (7 ίχνη πατημασιών, που όπως λέγεται, χαράχτηκαν στον βράχο κατά την πορεία της Παναγίας προς τη μονή) ενώ λίγα χιλιόμετρα παραπέρα συναντάμε τα Διπόταμα , όπου ο Καρπενησιώτης και ο Κρικελλοπόταμος συναντιούνται για να συνεχίσουν μαζί πλέον την πορεία τους σχηματίζοντας τον Τρικεριώτη. Για όσους αγαπάνε το Rafting και το canoe είναι ευκαιρία για στάση και ξεφάντωμα!!

45 χλμ από το Καρπενήσι και φτάνουμε στη Μονή Προυσού, όπου και παρκάρουμε το όχημα μας στο πάρκινγκ της Μονής. Από κει ψάχνουμε να εντοπίσουμε την αρχή του μονοπατιού και με λίγη βοήθεια από τους ντόπιους τα καταφέρνουμε . Κατηφορίζουμε για λίγα μέτρα και φτάνουμε στην κοίτη του ποταμού . Από εκεί ακολουθούμε πορεία προς τα αριστερά (προσοχή η σηματοδότηση του μονοπατιού , στην αρχή, είναι ανάποδη δηλαδή για αυτούς που επιστρέφουν από το μονοπάτι). Το μονοπάτι βατό και σκιερό πλαισιωμένο από έλατα και καστανιές , ενώ τα νερά σχηματίζουν μικρές λίμνες .. Η σηματοδότηση αρκετά καλή με κόκκινα σημάδια και μικρές ξύλινες ταμπέλες μας κατευθύνουν να ανηφορίσουμε .

Ύστερα από μια θαυμάσια πορεία 1 ώρας περίπου φτάνουμε στο χωριό Προυσός όπου ακολουθούμε αριστερή πορεία επί του οδικού άξονα – προς το νεκροταφείο- και σε 15 λεπτά περίπου συναντάμε οδική διασταύρωση όπου και πάλι κατευθυνόμαστε προς το αριστερό τμήμα . Λίγα μέτρα πιο κάτω η γέφυρα της Καστανιάς όπου και επισήμως ξεκινά το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς. Στην αρχή του μονοπατιού συναντάμε μια πέτρινη βρύση και μια ξύλινη ταμπέλα που μας προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει!! Ξεκινάμε τη πορεία μας στο μονοπάτι και περνάμε από ξύλινες γέφυρες , μικρούς καταρράκτες ενώ δε παραλείπουμε να θαυμάσουμε το δεκάμετρο καταρράκτη που σχηματίζει φυσική βάθρα κατάλληλη για βουτιές . Ύστερα από πορεία περίπου 30 λεπτών καταλήγουμε στη Μαύρη Σπηλιά η οποία υπήρξε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Tips

  • Για όσους δεν αρκούνται σε μια απλή πεζοπορική διαδρομή υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν καταρρίχηση στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς
  • Για όσους δεν επιθυμούν να διανύσουν το τμήμα του μονοπατιού Μονή Προυσού – Χωριό Προυσός προτείνουμε να φτάσουν με το όχημα τους μέχρι το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς και να ακολουθήσουν από κει το μονοπάτι

Μη παραλείψετε να επισκεφτείτε στη διαδρομή σας προς τη Μονή Προυσσού :

  • Λίγο έξω από το Καρπενήσι τη περιοχή Κεφαλόβρυσο με τα θεόρατα πλατάνια και τη λίμνη με τις πάπιες.
  • Τον ιστορικό οικισμό Κορυσχάδες όπου στο πέτρινο σχολείο του χωριού έγινε η πρώτη Εθνοσυνέλευση της Ελεύθερης Ελλάδας το Μάιο του 1944 και σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης
  • Τον οικισμό Γοργιανάδες (παλαιότερα ονομαζόταν Αγοριανάδες από τα πολλά αγόρια που είχε το χωριό).
  • Το χωριό Κλαυσί η ονομασία του οποίου σύμφωνα με την παράδοση προήλθε από τα δάκρυα που χύθηκαν από τους κατοίκους του, όσους είχαν απομείνει ύστερα από μια τρομερή καταστροφή του, πιθανώς από τους Γαλάτες του Βρένου το 279 π.Χ.
  • Το χωριό Βούτυρο που προσφέρει καταπληκτική θέα στην ελατοσκέπαστη πλαγιά της Καλιακούδας και το χωριό Νόστιμο που λέγεται ότι ο Αλή Πασάς αγάπησε τόσο πολύ το μέρος που έχτισε και σπίτι.
  • Το Μικρό Χωριό και το Παλαιό Μικρό Χωριό με την μικρή λιμνούλα που σχηματίζεται τους ανοιξιάτικους μήνες λίγο έξω από το χωριό . Από το Παλαιό Μικρό Χωριό κατευθυνθείτε στο ξωκλήσι του Άι Σώστη που κρύβεται μέσα στο ελατόδασος και απολαύστε την καλύτερη θέα στη χαράδρα του Καρπενησιώτη.
  • Το Μεγάλο Χωριό χτισμένο μέσα στα έλατα, με τα πλακόστρωτα σοκάκια , τα άφθονα τρεχούμενα νερά, τα πέτρινα αρχοντικά και το μικρό μονοπάτι με τα γεφυράκια μέσα στο χωριό .
  • Τον οικισμό Γαύρο (το όνομα του το οφείλει από το δένδρο Γαύρο το οποίο βρίσκεται παντού σε όλη την περιοχή) για να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις. Για όσους αγαπούν το περπάτημα υπάρχει και βατό , σύντομο μονοπάτι που ενώνει το Μεγάλο Χωριό με το Γαύρο.

Συντάκτης: Ιωάννα Γιαννίκα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.