Τρίκαλα, μια νέα ευρωπαϊκή πόλη

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Τα Τρίκαλα, η πόλη που είναι ευρέως γνωστή για το Μύλο των Ξωτικών, έχει καταφέρει μέσα στην τελευταία δεκαετία, να γίνει μία από τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις. Χάρη στο πείσμα και τη δουλειά όλων των δημοτικών αρχών της περιοχής, εμπνέει και άλλες πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Ας δούμε τους λόγους για τους οποίους τα Τρίκαλα ξεχωρίζουν:

  1. Αντικαπνιστικός Νόμος

Είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα, που εφάρμοσε πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο, από το Νοέμβριο του 2017. Η εφαρμογή του ξεκίνησε μετά την εκστρατεία ενημέρωσης όλων των πολιτών, φορέων καταστηματαρχών. Μία απόφαση που υποστήριξαν συλλογικά όχι μόνο οι καταστηματάρχες, αλλά και η Αστυνομία, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Νοσοκομείο Τρικάλων, το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος και η Ομάδα Εθελοντών Τρικάλων. Η παράβαση του νόμου προβλέπει πρόστιμο 50 ευρώ, ενώ στις πέντε παραβάσεις προβλέπεται αφαίρεση της άδειας του καταστήματος.

  1. Ευρυζωνικότητα

Από το 2008, κατέχει επάξια τον τίτλο της πρώτης ψηφιακής πόλης της Ελλάδας, καθώς παρέχει σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες δωρεάν ασύρματο ίντερνετ, ενώ παράλληλα διαθέτει υπηρεσίες τηλεπρόνοιας και εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης παραπόνων, η λειτουργία του οποίου ενημερώνει άμεσα τους πολίτες για το χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων τους. Κάτι αξιέπαινο, αν αναλογιστούμε τη χαμηλή θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. σχετικά με την ευρυζωνικότητα και την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες – μόνο το 9% των δήμων διαθέτουν τις ανάλογες υποδομές.

  1. Ποδηλατόδρομος

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Δήμου Τρικκαίων είναι κάτοχοι ποδηλάτων – 7 στους 10 χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις – ενώ διατίθενται και δημοτικά ποδήλατα προς ενοικίαση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Επιπλέον, τα Τρίκαλα διαθέτουν το μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο στην Ελλάδα.

  1. Κάδοι σκουπιδιών και ανακύκλωσης

Από το 2017, προκειμένου να κρυφτεί το ακαλαίσθητο θέαμα των κάδων, τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών και ανακύκλωσης, ξύλινοι φράκτες που ανοιγοκλείνουν. Μια πολύ πρωτότυπη ενέργεια που αν μη τι άλλο, ομορφαίνει ακόμα περισσότερο την πόλη.

  1. Λεωφορείο χωρίς οδηγό

Στα Τρίκαλα, έλαβε χώρα η πρώτη πιλοτική χρήση αστικών λεωφορείων χωρίς οδηγό. Τα οχήματα κυκλοφόρησαν μέσα στον αστικό ιστό, σε αντίθεση με άλλες περιοχές (Μιλάνο – Ιταλία, Λεόν – Ισπανία, Λα Ροσέλ – Γαλλία και Βαντάα – Φινλανδία) που συμμετείχαν στο πρόγραμμα CityMobil2 και δρομολόγησαν τα οχήματα σε προστατευμένο περιβάλλον. Στα πλαίσια του παγκόσμιου αυτού προγράμματος, ερευνητές του Πανεπιστημίου Λιντς της Αγγλίας ήταν παρόντες προκειμένου να καταγράψουν την αλληλεπίδραση πεζών και οχημάτων με τα λεωφορεία χωρίς οδηγό.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.