Τρικ για καλύτερη φωτογένεια!

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Τρικ για καλύτερη φωτογένεια!Οι φωτογραφίες είναι απαραίτητο κομμάτι της ζωής και κυρίως των διακοπών μας, όταν θέλουμε να κρατήσουμε όχι μόνο στη μνήμη μας, αλλά και στη μνήμη της φωτογραφικής μηχανής και του υπολογιστή μας. Πολλοί, όμως, αισθάνονται… ανασφάλεια μπροστά στον φωτογραφικό φακό, η οποία «βγαίνει» και στις φωτογραφίες. Με συνέπεια κάποιοι να αποφεύγουν το φακό συστηματικά και όταν φωτογραφίζονται να εμφανίζονται πολύ χειρότεροι από την πραγματικότητα.

Μπορεί να αλλάξει αυτό; Με μερικά έξυπνα τρικ μπορούμε όλοι να βελτιώσουμε τη φωτογένειά μας, τουλάχιστον για να ξεπεράσουμε τις αναστολές όταν πρόκειται να φωτογραφηθούμε μαζί με την παρέα μας στον τόπο διακοπών μας…

Στο ύψος των ματιών

Φροντίστε έτσι ο φακός της φωτογραφικής μηχανής να βρίσκεται τουλάχιστον στο ύψος των ματιών σας, αν όχι πάνω από εσάς. Αν είστε πιο ψηλοί από τον φωτογράφο, μη διστάσετε ακόμα και να λυγίσετε τα πόδια σας για να βρεθείτε στο ίδιο ύψος μ’ αυτόν. Μπορεί να χάσετε κάπως σε ύψος (οι φωτογραφίες «από κάτω» ψηλώνουν), αλλά θα κερδίσετε πολύ στην αποτύπωση του προσώπου σας (ιδανικό για… εξαφάνιση διπλοσάγονου ή επικέντρωση του φακού στο πρόσωπο και όχι στο σώμα).

Η θέση στην ομαδική φωτογραφία

Ο γενικός κανόνας είναι να αποφύγετε τις… υπερβολές. Μην στέκεστε κοντά στον πιο ψηλό, τον πιο κοντό, τον πιο παχύ ή τον πιο αδύνατο της παρέας. Θα τονιστούν περισσότερο και οι δικές σας αδυναμίες.

Στρίψιμο του κεφαλιού

Μην κοιτάτε απευθείας το φακό, ειδικά αν έχετε μεγάλα ή πεταχτά αυτιά. Προτιμήστε να κοιτάξετε με ένα πλάγιο βλέμμα, το οποίο θα τονίζει περισσότερο τις γωνίες του προσώπου σας και θα περιορίζει τις καμπύλες.

Κοίταγμα την τελευταία στιγμή

Ζητήστε από αυτόν που παίρνει τη φωτογραφία να ειδοποιήσει ένα δευτερόλεπτο πριν πατήσει το κουμπί. Μην κοιτάτε συνεχώς το φακό περιμένοντας το κλικ, το βλέμμα σας θα αποτυπωθεί ως περισσότερο απλανές και κενό απ’ αυτό που περιμένετε. Αν επικεντρώσετε στο φακό την τελευταία στιγμή, θα φανείτε πολύ περισσότερο «ζωντανοί» στη φωτογραφία.

Όχι στο τεχνητό χαμόγελο

Μην χαμογελάτε συμβατικά, σα να έχετε ακούσει κάποιο κρύο αστείο και θέλετε να φανείτε ευγενικοί. Το τεχνητό χαμόγελο καταστρέφει και το πρόσωπο και την έκφρασή σας. Αν δεν θέλετε να υιοθετήσετε το σοβαρό ύφος ή το απλό μειδίαμα (που δείχνει, πάντως, ότι δεν αισθάνεστε βολικά) προτιμήστε το… πηγαίο γέλιο. Θυμηθείτε κάτι πραγματικά αστείο και γελάστε. Η καλή σας διάθεση θα επιβραβευτεί.

«Ζωντανή» στάση

Ενας από τους κανόνες των καλών φωτογραφιών είναι να μην… στήνεστε. Ακόμα κι αν δεν βγάζετε τυχαίες φωτογραφίες και πραγματικά στέκεστε μόνοι ή με παρέα περιμένοντας τον φωτογράφο, δημιουργήστε κίνηση. Σπρώξτε, γελάστε, πειράξτε, παρακινήστε την παρέα να το κάνει και θα δείτε ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…