Τρεις συνταγές για σούπες βελουτέ

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου

Ποιος είπε ότι οι ημέρες που περνάμε μέσα στο σπίτι μας δεν είναι κατάλληλες για μαγειρικές δημιουργίες; Τι θα λέγατε να δοκιμάσουμε ζεστές βελουτέ σούπες;

Γαλλικό στιλ και μυρωδιές μπορούν να κατακλύσουν την κουζίνα μας στο άψε-σβήσε. Με απλά υλικά, εύκολες συνταγές και γρήγορες κινήσεις μπορούμε να γευτούμε ιδιαίτερες γεύσεις. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι ετοιμάζουμε υγιεινά πιάτα, με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, που χαρίζουν ανθεκτικότητα και δύναμη στο αμυντικό μας σύστημα.

Έχουμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον σεφ Βασίλη Σπέρτο, ο οποίος μας κατατοπίζει απόλυτα στην επιλογή των υλικών και μας προσφέρει τρεις συνταγές-βάλσαμο για την μαγειρική βελουτέ σούπας στο σπίτι μας. Κρεμμύδι, λαχανικά, καρότο είναι η βάση της κάθε συνταγής και είμαστε έτοιμοι να επισκεφτούμε την κουζίνα μας και να φτιάξουμε την ιδανική σούπα για τα γούστα μας ή, για όσους λατρεύουν τις βελουτέ σούπες, γιατί όχι, και τις τρεις!

Η θρεπτική αξία των βασικών υλικών

Το κρεμμύδι, έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Ένα από τα βασικά του αντιοξειδωτικά είναι η κουερσετίνη, η οποία έχει κυρίως αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ακόμη, έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση, διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης. Τα θρεπτικά για το οργανισμό μας συστατικά βρίσκονται στις εξωτερικές στρώσεις του κρεμμυδιού.

Η θρεπτική αξία των λαχανικών, με κυριότερα την πατάτα, τα πράσα, τα κολοκυθάκια και τα καρότα, που θα χρησιμοποιήσουμε εδώ, είναι τεράστια. Οι συγκεκριμένες τροφές είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C, Β6 και Κ. Ακόμη, έχουν αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Ήρθε η στιγμή να ξεκινήσουμε τα μαγειρικά μας πειράματα! Αφήνουμε τον σεφ Βασίλη Σπέρτο να μας καθοδηγήσει στην εκτέλεση των συνταγών μας.

1η συνταγή: Σούπα βελουτέ με κρεμμύδι

Υλικά για τη σούπα

  • 1 κιλό κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες

  • 30 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο

  • 500 ml ζωμός κοτόπουλου

  • 500 ml ζωμός βοδινού

  • 10 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο

  • 2 φύλλα δάφνη

  • μαύρο πιπέρι και φρεσκοτριμμένο αλάτι

  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

  • λίγη ζάχαρη

Υλικά για το γαρνίρισμα (4 μπρουσκέτες)

  • 4 φέτες ψωμί χωριάτικο

  • ελαιόλαδο

  • 120 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση

Για τη σούπα

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και έπειτα τα κρεμμύδια. Τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε. Μόλις τα κρεμμύδια σοταριστούν αρκετά, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να καραμελώσουν. Εκεί προσθέτουμε πολύ λίγη ζάχαρη.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι και τους ζωμούς. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη δάφνη. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά τη σούπα για μισή ώρα περίπου.

Σε ένα μπλέντερ, αφού αφαιρέσουμε τη δάφνη, αλέθουμε καλά τη σούπα, μέχρι να αποκτήσει ωραία κρεμώδη υφή. Σερβίρουμε τη σούπα με μια φέτα ψωμιού (μπρουσκέτα) σε κάθε πιάτο.

Για το γαρνίρισμα (4 μπρουσκέτες)

Με ένα πινέλο αλείφουμε με το ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού.

Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά.

Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις καλύπτουμε με τα τυριά. Τις ξαναβάζουμε στο γκριλ μέχρι τα τυριά να λειώσουν.

2η συνταγή: Σούπα βελουτέ λαχανικών

Υλικά

  • 5 μεγάλες πατάτες

  • 7 κολοκυθάκια

  • 8-10 καρότα

  • 1 πράσινο μήλο

  • 2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

  • χυμός λεμόνι

  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών

  • ½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ (πιπερόριζα) σε σκόνη

Εκτέλεση

Κόβουμε τα λαχανικά (πατάτες, καρότα, κολοκυθάκια, πράσα) σε ομοιόμορφα κομμάτια, για να βράσουν πιο γρήγορα. Τα σοτάρουμε λίγο στο λάδι, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και το τζίντζερ, το αλάτι και το πιπέρι.

Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, για να κρατήσει το άρωμά του.

Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά να σταματήσει ο βρασμός. Έπειτα, με τη βοήθεια ενός μπλέντερ ή μπλέντερ χειρός/ραβδομπλέντερ/μπίμερ πολτοποιούμε τα λαχανικά, ώστε να γίνουν μια ελαφρώς παχύρρευστη σούπα.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μπορεί να συνοδευτεί από μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι ή φρεσκοψημένο ψωμί.

3η συνταγή: Σούπα βελουτέ με καρότο

Υλικά

  • 90 γρ. βούτυρο

  • 3 μεγάλες πατάτες

  • 100 γρ. κρεμμύδι σε φέτες

  • 500-700 γρ. καρότο τριμμένο

  • 20 γρ. τζίντζερ (πιπερόριζα) σε λεπτές φέτες

  • 5 γρ.σκόρδο σε λεπτές φέτες

  • 10 γρ. ζάχαρη

  • 60 γρ. χυμός πορτοκαλιού

  • 800 γρ. ζωμός κοτόπουλου

  • 15 γρ. χυμός λεμονιού

  • αλάτι

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε τον ζωμό και τις πατάτες, αλατίζουμε, σιγοβράζουμε και, τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.

Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και ο ζωμός να συμπυκνωθεί κατά 1/3. Προσθέτουμε το βούτυρο. Αλέθουμε πολύ καλά σε μπλέντερ και περνάμε από πολύ ψιλή σήτα.

Σερβίρουμε με κρουτόν.

Το σπίτι μας μυρίζει ζεστές νοστιμιές! Ετοιμάζουμε το τραπέζι μας και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τις δημιουργίες μας. Βon Αppétit!

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σπουδάστρια του τμήματος ‘Δημοσιογραφίας-Συντακτών και Ρεπόρτερ’…