Μια εξαιρετική πρωτοβουλία του περιοδικού The New York Times Magazine, το οποίο εγκαινίασε το «The 1619 Project»,σηματοδοτώντας την έναρξη της …
Toni Morrison, μια καταξιωμένη συγγραφέας
Γνωρίζατε, ότι η Toni Morrison εκτός από τα παγκόσμια καταξιωμένα μυθιστορήματα της, έχει γράψει βιβλία για παιδιά; Το συγκεκριμένο άρθρο θα σας παρουσιάσει μια διαφορετική συγγραφέα που με το δημιουργικό της ιδίωμα, καταξιώθηκε και στο κόσμο των παιδιών.
Η Toni Morrison,μεγαλώνει στη επαρχιακή πόλη Lorain του Ohio, σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου επικρατούσε η άποψη του πατέρα της ότι, οι λευκοί κατά κάποιο τρόπο είναι διεφθαρμένοι, γίνεται δεκτή ως αριστούχα μαθήτρια λυκείου στο Howard University. Μετά από μακροχρόνιες σπουδές ανθρωπολογίας και διδασκαλίας σε πασίγνωστα πανεπιστήμια, εγκαθίσταται με τους δύο γιούς της, στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης, όπου απασχολείται στον εκδοτικό οίκο Random House. Η Morrison έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το βραβείο Πούλιτζερ και το Νόμπελ όπου με τα μυθιστορήματά της επιχειρεί να αποκαλύψει τις συνέπειες του ρατσισμού και του σεξισμού στις ΗΠΑ από την αρχή της δουλείας έως και σήμερα.
Με μια γυναικεία οπτική η Morrison αποτυπώνει τις εμπειρίες Αφροαμερικανίδων γυναικών θίγοντας ζητήματα, που αφορούν την ιστορία της δουλείας, του ρατσισμού και της καταπίεσης από τους λευκούς αλλά και γενικότερα από τους άντρες.
Τα πιο γνωστά Μυθιστορήματα :The Bluest Eye (1970), Sula (1973), Song of Solomon (1977), Tar Baby (1981), Beloved (1987), Jazz (1992), Paradise (1999), Love (2003).
Στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας εμφανίζεται με το βιβλίο,The Big Box και το The Book of Mean People (2002). Το 2003 ξεκινά μια σειρά ιστοριών με τον γενικό τίτλο Who’s Got Game? που έχουν την έμπνευσή τους στους μύθους του Αισώπου, και έντονο το στοιχείο του χιούμορ. Η Morrison απευθύνεται σε ένα αναγνωστικό κοινό διαφόρων εθνικοτήτων, όπου οι ήρωές της είτε είναι ζώα, είτε παιδιά από μειονότητες ή από επικρατούσες ομάδες.
Στο βιβλίο The Big Box τρία παιδιά, η Patty, ο Mickey και η Liza-Sue, περιορίζονται σε ένα κουτί, ως τιμωρία, λόγω κακής τους συμπεριφοράς, αφού πρώτα δεχτούν επίπληξη από τους ενήλικες γονείς και εκπαιδευτικούς. Η εμφάνιση του γονέα ως προμηθευτή καταναλωτικών αγαθών απομονώνει τα παιδιά από το φυσικό κόσμο, τα οποία δεν μπορούν να χαρούν την ελευθερία τους. Το συγκεκριμένο βιβλίο θέτει προβληματισμό στους αναγνώστες αφού οι συμπεριφορές των πρωταγωνιστών για τον ρόλο του φύλου, το περιβάλλον, διαφοροποιούνται ως προς τις συμπεριφορές/ πρότυπα που προβάλλουν συνήθως οι γονείς στα παιδιά.
Στο βιβλίο The Book of Mean People (2002), απευθύνεται σε μικρούς αναγνώστες με πρωταγωνιστή ένα λαγό και τον φίλο του το σκύλο. Πρωτοπρόσωπη αφήγηση μέσα από την οποία απαριθμούνται οι ενήλικες που έχει γνωρίσει ο ήρωας (μητέρα, μπέιμπι σίτερ…) και η οποία δίνει έμφαση στις προσταγές/κατευθύνσεις. Ο ήρωας προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο των ενηλίκων και σχολιάζει με ευστοχία τις απόψεις τους.
Με τη μέθοδο της ανατροπής, τα κείμενα επιχειρούν να αναθεωρήσουν τους μύθους του Αισώπου, χωρίς όμως να είναι ευδιάκριτη η θέση του νικητή και ηττημένου, καθώς και η σχέση μεταξύ καλού και κακού.
Το Remember: The Journey to School Integration, είναι ένα φωτογραφικό λεύκωμα με πρόθεση να ενημερώνει τα παιδιά της Αμερικής για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Οι αναγνώστες μέσα από τα τρία μέρη στα οποία διαρθρώνεται το βιβλίο ενημερώνονται για ποικίλα και διαφορετικά ανά τμήμα ζητήματα:
- Το The Narrow Path περιγράφει τον αντίκτυπο εξαιτίας των διαφορετικών πολιτικών στην εκπαίδευση των μαύρων παιδιών,
- το The Open Gate αποκαλύπτει την απροθυμία της αμερικάνικης κοινωνίας να δεχτεί το σχολικό διαχωρισμό
- και το Τhe Wide Road, αναφέρεται στο διαχωρισμό δημοσίων υπηρεσιών και εκδηλώσεων.
Εσείς θα τα διαβάζατε; Θα σας ενδιέφερε;