Τον Γαλιλαίο τον κορόιδευαν
Μπορεί μια ιδέα να ανθίσει και να αναπτυχθεί όταν την πιστεύει σχεδόν μόνο ο εμπνευστής της; Μπορεί μια επιστημονική ανακάλυψη ή μια τεχνολογική εξέλιξη να οδηγήσει στο θάνατο τον πιονέρο που τη δημιούργησε; Αυτά και άλλα πολλά θέματα μας παρουσιάζει ο Άλμπερτ Τζακ στο βιβλίο του, μέσα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Ο συγγραφέας καταπιάνεται με ιδέες, εφευρέσεις, επιστημονικές ανακαλύψεις και θεωρίες, εμπορικές επιτυχίες οι οποίες στην αρχή θεωρήθηκαν άχρηστες, φανταστικές, μη υλοποιήσιμες και οι εμπνευστές τους λοιδορήθηκαν, χλευάστηκαν, περιθωριοποιήθηκαν, χρεοκόπησαν και σε κάποιες περιπτώσεις έχασαν ακόμα και τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι αυτή τους την ιδέα ή εφεύρεση.
Στον τομέα της επιστήμης υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που εμπνεύστηκαν μια καινοτόμα ιδέα, αλλά πολεμήθηκαν πολύ για αυτή. Στην τεχνολογία και την εξέλιξή της επίσης είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα εφευρετών, οι οποίοι παραγκωνίστηκαν ή έχασαν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή προσπαθώντας να δείξουν ότι η εφεύρεσή τους είναι λειτουργική.
Και αν σε αυτούς τους τομείς είναι κάτι που περιμένει ο αναγνώστης να συναντήσει μέσα σε αυτό το βιβλίο παραδείγματα και ιστορίες ανθρώπων που είδαν πιο μακριά από άλλους και που κατάφεραν με την επιμονή τους να δώσουν ώθηση στην επιστήμη και να εξελίξουν την τεχνολογία, να κάνουν την καθημερινότητα πιο απλή με τις όμορφες και καινοτόμες τους τεχνολογικές κατασκευές, υπάρχουν και άλλοι τομείς που μας δίνει ο συγγραφέας κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες.
Στον τομέα της διατροφής, αρκετές τροφές προέκυψαν από τυχαίο συνδυασμό συστατικών ή μέσα από προσπάθειες δημιουργίας κάτι άλλου και έγιναν πολύ δημοφιλείς, όπως η σακχαρίνη, η σάλτσα Γούστερ και η Κόκα-κόλα.
Στον κόσμο του εμπορίου τα πάντα είναι δυνατά. Μια καλή ιδέα, μια έξυπνη κίνηση προώθησης ενός προϊόντος, ακόμα και η κατάλληλη περίοδος προώθησης και πώλησής του μπορεί να αποφέρει στο δημιουργό του πολλά έσοδα, φήμη και καταξίωση. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Παιχνίδια, μια πολύ ιδιαίτερη χρήση ενός απλού αντικειμένου, η πνευματώδης διάσωση ενός προϊόντος της χημικής βιομηχανίας που φαινομενικά δεν έχει καμιά πρακτική χρησιμότητα.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνάνε ιστορίες ανθρώπων που πίστεψαν σε ένα όνειρο, σε μια ιδέα και προσπάθησαν να οδηγήσουν το καράβι της ζωής τους με χάρτη αυτή την ιδέα. Άλλοι τα κατάφεραν και άλλοι έμειναν με την πίκρα της προσπάθειας να πείσουν τους συνανθρώπους τους ότι είχαν δίκιο και ότι είχαν δει το μέλλον.
Διαβάζοντας το βιβλίο θα διαπιστώσουμε ότι δεν χρειάζεται πάντα να συμφωνούν κάποιοι μαζί μας για μια ιδέα που έχουμε, για μια νέα αντίληψη και μια νέα σύλληψη που μπορεί να κάνουμε σε έναν τομέα της επιστήμης, την βελτίωση της καθημερινότητάς μας ή την εμπορική εκμετάλλευση ενός προϊόντος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να πιστεύουμε στην ιδέα μας και να την υποστηρίζουμε, ακόμα και αν μας κοροϊδεύουν για αυτήν. Εξάλλου και τον Γαλιλαίο τον κορόιδευαν.