Το βάρος του Σίσυφου

Συντάκτης: Φρειδερίκη Τενεκετζή, Κοινωνική λειτουργός

Ο άνθρωπος είναι μια πηγή συναισθημάτων. Τα συναισθήματα παίζουν σημαντικό ρόλο σε σχέση με τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αλλά και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε. Τα συναισθήματα που βιώνουμε καθημερινά, επηρεάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουμε για τη ζωή μας, μεγάλες ή μικρές.

Οι επιπτώσεις της καταπίεσης συναισθημάτων

Βέβαια, όσο πιο έντονα είναι τα συναισθήματα, οι ανάγκες ή οι επιθυμίες, τόσο μεγαλύτερη και η πληγή που μας αφήνουν ιδιαίτερα όταν παραμένουν ανέκφραστα. Αν, καταπιεστούν για πολύ καιρό, θα βρούνε τρόπο να βγουν στο φως είτε ως νεύρωση, είτε ως σωματική ασθένεια.

Συχνά όταν αρνούμαστε να παραδεχτούμε μια ανάγκη όπως στοργή ή αγάπη ή όταν  γινόμαστε «θυσία» για άλλους ανθρώπους χωρίς να βάζουμε ως προτεραιότητα τον εαυτό μας, καταπιέζοντας και απωθώντας δικά μας συναισθήματα και «θέλω», ο οργανισμός εκφράζει όλα αυτά που δεν ειπώθηκαν ή δεν αναγνωρίστηκαν με τη μορφή σοβαρών ή περιστασιακών σωματικών νόσων ή νευρώσεων. 

Ο μύθος του Σίσυφου

Όπως αναφέρει και η ψυχίατρος Κιούμπλερ Ρος για την κατάθλιψη, «Έρχεται η στιγμή ενός ανθρώπου όπου ο πόνος παύει να υπάρχει, ο νους γλιστράει σε μια κατάσταση χωρίς όνειρα και η επίγνωση του περιβάλλοντος χάνεται εντελώς στο σκοτάδι».

Η ρήση αυτή της Ρος καθώς και το παραπάνω κείμενο, μου φέρνει στο νου τον παραπάνω πίνακα που ονομάζεται “The weight (Sisyphus is happy)’’ .Όπως γνωρίζουμε από την Ελληνική μυθολογία ο Σίσυφος ήταν ο βασιλιάς της Κορίνθου, ο οποίος, λόγω της δολιότητάς του, τιμωρήθηκε να κουβαλάει στην πλάτη του έναν ογκόλιθο μέχρι την κορυφή του λόφου και όταν έφτανε τελικά στην κορυφή ο ογκόλιθος ξανά κυλούσε στην αρχή. Ο Σίσυφος ήταν καταδικασμένος να επαναλαμβάνει αυτή την πράξη αιώνια. 

Η αποδοχή των ψυχολογικών προβλημάτων ως σανίδα σωτηρίας

Ο καλλιτέχνης μας παρουσιάζει αλληγορικά την ιστορία του Σίσυφου στον πίνακα, συνδέοντάς την με την ψυχική υγεία. Θέλει να μας παρουσιάσει ότι οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι σαν να φέρουν μαζί τους έναν τεράστιο ογκόλιθο, με προβλήματα αλκοολισμού, κατάθλιψης, άγχους και φόβου, τα οποία αν δεν προσπαθήσουμε να τα αποδεχτούμε και να τα βελτιώσουμε θα επανέρχονται στο προσκήνιο και αντί να προοδεύουμε θα γυρνάμε πίσω στην αρχική κατάσταση που μας έφεραν. 

Πετυχαίνει να διεισδύσει στο συναίσθημά μας, καθώς, καταφέρνει να μας κάνει να ταυτιστούμε με τον Σίσυφο, αλλά και με μερικά από τα προβλήματά μας. Μέσω των στοιχείων που έχει προσθέσει σαν βάρος στην πλάτη του Σίσυφου, μεταβιβάζει τα συναισθήματα του άγχους, της στεναχώριας, της λύπης και της απόγνωσης σε εμάς που παρατηρούμε τον πίνακα, γιατί ασυνείδητα καλούμαστε να σκεφτούμε πόσα από αυτά τα προβλήματα φέρουμε και οι ίδιοι. 

Αγάπα τον εαυτό σου με τα ελαττώματά του

Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει «Sisyphus is happy», που σημαίνει οτι  παρά το βάρος του ογκόλιθου, μαθαίνουμε να αγαπούμε, να ωριμάζουμε και τελικά να ζούμε μαζί με αυτά τα προβλήματα και όχι με το βάρος τους. Είναι σημαντικό να μάθουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας ώστε να μπορέσουμε να τους δώσουμε υπόσταση και αν χρειαστεί να ζητήσουμε βοήθεια ώστε να τα κατανοήσουμε καλύτερα. 

Το 0 αρχή του παντός

Εκφράστε τον θυμό που σας καταβάλλει λόγω μιας αποτυχίας, το άγχος που σας περιβάλλει όταν αισθάνεστε αβεβαιότητα, την συγκίνηση για μια όμορφη στιγμή σας. 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο του Believe in You ‘’Διαχείριση Αρνητικών Συναισθημάτων’’


Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τον λόγο που έχετε ένα συναίσθημα μια συγκεκριμένη στιγμή, γιατί χτίζετε μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό σας και κατανοείτε βαθύτερα τις ανάγκες σας.

Ούτως ή άλλως μην ξεχνάμε πως ο άνθρωπος πρέπει να έχει μέσα του χάος και φρενίτιδα για να γεννήσει ένα αστέρι που χορεύει.

Συντάκτης: Φρειδερίκη Τενεκετζή, Κοινωνική λειτουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.