Αδιαμφισβήτητα, το τυρί -και γίνεται αναφορά σε κάθε είδος τυριού- είναι από τις σημαντικές τροφές της διατροφής μας, καθώς περιέχει …
Το τυρί στην πιο υγιεινή εκδοχή του
Αγαπημένο γαλακτοκομικό που προσφέρει τόσα καλά στην υγεία μας, αν το καταναλώνουμε με μέτρο και κάνουμε τις σωστές επιλογές. Ο λόγος για το τυρί και εδώ θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές πριν επιλέξετε ποιο είδος θα βάλετε στο τραπέζι σας.
Το τυρί αποτελεί ένα τρόφιμο με πλούσια γεύση και ιδιαίτερη διατροφική αξία. Περιέχει ασβέστιο, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και φώσφορο καθώς και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο λόγω της περιεκτικότητας του σε κορεσμένα λιπαρά, διαιτητική χοληστερόλη και αλάτι χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα και το είδος που επιλέγουμε, ανάλογα πάντα με τις διατροφικές μας ανάγκες.
Μερικές έξυπνες συμβουλές πριν εντάξετε κάποιο τυρί στη διατροφή σας είναι οι εξής:
1. Προτιμάτε τα τυριά χαμηλών λιπαρών. Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σκόπιμο για λόγους πρόληψης ή θεραπείας να περιορίζει την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή του. Επομένως, καλό θα ήταν τα τυριά με χαμηλά λιπαρά (λιγότερο από 15-17% λιπαρά) να αποτελούν τον κανόνα.
Πέρα από τα τυριά που είναι εκ φύσεως χαμηλών λιπαρών όπως το ανθότυρο, το cottage cheese και το έμμενταλ, πλέον υπάρχει στην αγορά πληθώρα άλλων επιλογών όπως καπνιστό, γραβιέρα, κασέρι στην light εκδοχή τους.
2. Αν σας αρέσουν τα τυριά με πολλά λιπαρά, δε χρειάζεται να τα αποφεύγετε εντελώς. Επειδή συνήθως έχουν έντονη γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μικρότερη ποσότητα ή ακόμα και να τα «αραιώνετε» με cottage cheese ή γιαούρτι πριν τα προσθέσετε στη σαλάτα ή το φαγητό σας.
3. Αν έχετε χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου από άλλες πηγές, προτιμάτε τα κίτρινα από τα λευκά τυριά, καθώς αυτά έχουν περισσότερο ασβέστιο. Μάλιστα, το τυρί με τη μεγαλύτερη ίσως περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι η παρμεζάνα.
4. Αν έχετε υπέρταση, προτιμήστε τυριά χαμηλά σε αλάτι όπως το ανθότυρο και το cottage cheese.
Γενικά, το τυρί αποτελεί ένα πολύτιμο τρόφιμο που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά.
Όπως με όλα τα τρόφιμα χρειάζεται να ζυγίζουμε τις ανάγκες μας πριν επιλέξουμε το είδος και την ποσότητα που θα καταναλώσουμε, ώστε να αποκομίσουμε τα οφέλη και τη γεύση χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας.